Cum a fost spionat George Orwell în timpul vieţii. I-a cerut o armă lui Hemingway, dar a murit în alte condiţii

1 pjimage 12 jpg jpeg

Romancier, eseist, critic literar şi jurnalist, scriitorul George Orwell a lăsat lumii două romane de succes, „Ferma animalelor” şi „O mie nouă sute optzeci şi patru”. Multe dintre experienţele sale, încă de la şcoală şi mai târziu din viaţa de adult, sunt povestite în câteva dintre eseurile sale autobiografice. Care este numele adevărat al lui George Orwell, de ce i-a cerut o armă unui alt scriitor celebru sau în ce condiţii a murit, vei afla din rândurile următoare.

George Orwell s-a născut în data de 25 iunie 1903 în oraşul Motihari, Bengal (India). După ce s-a mutat cu părinţii săi în Anglia, a crescut ca fiind un băiat retras şi morocănos, povestind mai târziu întâmplările „mizerabile” din perioada şcolii într-un eseu autobiografic, publicat după moartea sa, fiind intitulat „Anii bucuriei” („Such, Such Were the Joys”, 1953). Scriitorul a primit burse la două dintre cele mai importante şcoli din Anglia, Wellington şi Eton, acolo unde a luat parte la cursuri pentru puţin timp la prima, continuându-şi studiile la cea de-a doua (1917-1921). În loc să se înscrie la o facultate, George Orwell a decis să urmeze tradiţia familială şi să lucreze ca ofiţer în Poliţia Imperială Indiană din Birmania. Cu toate acestea, şi-a dorit încă din copilărie să devină scriitor. Mai târziu, avea să relateze experienţele şi opiniile sale referitor la stăpânirea britanică asupra locuitorilor în romanul său „Zile birmaneze” (1934) şi în două eseuri autobiografice „A Hanging” (1931) şi „Cum am împuşcat un elefant” (1950). 

Curiozităţi despre scriitorul George Orwell - Care este numele său adevărat 

Autorul şi-a scris prima carte „Fără un sfanţ prin Paris şi prin Londra” pe vremea când numele său adevărat era Eric Arthur Blair, însă a fost publicată în anul 1933 sub pseudonimul George Orwell, după râul Orwell din Anglia de Est. Schimbarea numelui a transformat întregul stil de viaţă al scriitorului, devenind dintr-un susţinător al instituţiei imperiale britanice un rebel, din punct de vedere literar şi, mai ales, politic. Astfel, i-a oferit editorului său o listă cu potenţiale pseudonime, în afară de George Orwell: PS Burton, Kenneth Miles şi H. Lewis Always.

A fost spionat în timpul războiului civil spaniol

Jurnalistul englez şi scriitor de biografii, Gordon Bowker, a descoperit că Uniunea Sovietică avea un agent sub acoperire care-l spiona pe George Orwell şi pe alţi camarazi în timp ce luptau în războiul civil spaniol (1936-1939). Poliţia secretă din Spania a confiscat jurnalele notate de autorul George Orwell în ţară şi le-a trimis, cel mai probabil, agenţiei NKVD-ului, predecesoare a KGB-ului. 

A întâmpinat obstacole în publicarea romanului „Ferma animalelor”

Chiar dacă, ulterior, succesul atât pe plan financiar, cât şi faima nu au întârziat să apară, scriitorul a avut probleme în timp ce voia să-şi publice cartea. Pentru că romanul reprezenta o critică adusă ruşilor, pe vremea conducătorului Stalin, mulţi dintre editori au refuzat să publice cartea. Până la urmă, Fredric Warburg, un editor de origine britanică, a devenit cunoscut prin faptul că s-a asociat cu scriitorul George Orwell, publicându-i atât „Ferma Animalelor” (1945), cât şi romanul „O mie nouă sute optzeci şi patru” (1949). 

Scriitorul Ernest Hemingway i-a dat o armă

În timpul războiului civil spaniol, ruşii lui Stalin au acaparat grupul de stânga din care făcea parte şi scriitorul George Orwell. Acest lucru a dus la arestarea, torturarea şi chiar uciderea membrilor din grupul politic. A fugit din Spania, călătorind spre Paris, însă tot se simţea în pericol din cauza comuniştilor care ar fi putut oricând să-l găsească acolo. Prin urmare, o armă putea să-l apere de primejdii. Cum nu a putut să obţină, ca civil, o armă, a apelat la scriitorul Ernest Hemingway. L-a vizitat pe acesta din urmă şi i-a povestit cele întâmplate. Admirând scrierile lui George Orwell, i-a oferit un pistol. Nu se ştie dacă scriitorul şi-a folosit vreodată arma primită. 

A trimis o listă în care a enumerat persoanele pe care le considera simpatizante ale comunismului

În mai 1949, George Orwell i-a trimis o listă cu nume unui prieten de la biroul de externe al cărui rol era să lupte împotriva propagandei sovietice. Cele 35 de nume erau persoane pe care le bănuia că ar fi simpatizanţi ai comunismului. Acesta a menţionat în scrisoarea sa: „Nu ar fi rău să ai la îndemână persoanele care probabil nu sunt de încredere”. Scriitorul şi-a dorit ca Marea Britanie să supravieţuiască ameninţării totalitarismului, de aceea a vrut să ajute cum a ştiut mai bine. 

A murit de tuberculoză

Când tuberculoza s-a înrăutăţit în anii 1940, exista un remediu: antibioticul streptomicină, care se găsea pe piaţă în America din 1946. Cu toate acestea, streptomicina nu era disponibilă în Marea Britanie postbelică. Folosindu-se de succesul său, scriitorul a reuşit să obţină medicamentul în anul 1948, dar a avut o reacţie alergică severă în urma administrării, printre care căderea părului şi a unghiilor. Medicii, neştiind foarte multe despre tratament, nu şi-au dat seama că o doză mai mică nu i-ar fi provocat efectele secundare grave. Scriitorul a încetat să mai ia medicamentul, apoi l-a reluat în anul 1949, dar organismul său iarăşi nu l-a tolerat. Astfel, a decedat la data de 21 ianuarie 1950. 

FOTO Facebook fan page Recente

Cum iti influenteaza ovulatia libidoul Sursa imagine shutterstock 2256590623 jpg
infidelitate jpg
De la ce varsta incepe sa sune ceasul biologic al barbatilor Sursa foto shutterstock 1290589387 jpg
4 semne ca partenerul nu te va insela niciodata Sursa foto shutterstock 795913363 jpg
potență jpg
Valentine’s Day jpg
dragostea dureaza shutterstock 76847938 jpg
Cuplu jpg
Diferentele dintre relatia de cuplu cu un sociopat si o iubire reala Sursa foto shutterstock 1930345940 jpg
Cerere in casatorie jpg
Comportamente aparent neatractive, atragatoare pentru femei Sursa foto shutterstock 360382934 jpg
cuplul de îndrăgostiți sursa  shutterstock 1550852267 jpg
Valentine’s Day jpg
cummentiivieflacarapasiuniiintr orelatiedeanibuni jpg
Probleme sexuale jpg
bărbat și femeie sursa  hutterstock 139884175 jpg
jonathan borba aC5 EFhq7Fs unsplash jpg
bărbat și femeie, pasiune sursa  GettyImages 165567824 jpg
Cearta jpg
Top 10 profesii care te predispun la divort A ta e pe lista Sursa imagine shutterstock 2148892487 jpg