Cum afli dacă ai anticorpi pentru COVID-19

1 shutterstock 1742252444 1 jpg jpeg

După ce are loc expunerea la noul coronavirus, sistemul imunitar reacţionează prin producerea de anticorpi – imunoglobulinele M şi G. Anticorpii protectori apar după zile sau săptămâni din momentul infectării, fiecare organism având modul propriu de a răspunde la o infecţie.

Imunoglobulina M (IgM) este un anticorp produs de sistemul imun imediat după infecţie, în timp ce imunoglobulinele G (anticorpii de tip IgG) sunt indicatori ai imunităţii pe termen lung.

Pentru detectarea anticorpilor, există teste rapide şi analize serologice de laborator. În cazul testelor rapide, se recoltează sânge din deget, care se pune pe o bandă specifică. Sunt teste calitative, care pun în evidenţă anticorpii anti-SARS-CoV-2 dacă aceştia sunt prezenţi în probele de sânge. Rezultatele nu pot fi însă satisfăcătoare, pentru că anticorpii este posibil să apară şi la 2 săptămâni sau chiar mai mult după ce persoana se infectează. Deci, dacă o persoană a fost infectată, dar nu a dezvoltat anticorpi, rezultatul va fi fals negativ (arată deci că persoana nu este infectată, cu toate că este).  

În cazul testării serologice, se recoltează sânge venos, iar proba este analizată în laborator. Analiza arată dacă o persoană a fost infectată, nu şi infecţia acută. Mai exact, testul serologic indică dezvoltarea răspunului imun la infecţie.     

Imunitatea faţă de COVID-19 nu este pe deplin înţeleasă

„Răspunsul imun în COVID-19 este deocamdată departe de a fi elucidat. Majoritatea celor infectăţi au un răspuns robust imunologic. Este binecunoscut faptul că există o mare variabilitate a răspunsului imun în infecţia cu noul coronavirus, de la persoane aparent asimptomatice la pacienţi cu complicaţii severe respiratorii sau chiar deces.

O parte din cei infectaţi nu sintetizează anticorpi specifici (Ig), iar la alţi pacienţi răspunsul serologic dispare în decurs de câteva săptămâni. Studiile epidemiologice efectuate până în prezent au relevat faptul că doar 20% din cei infecaţi au un titru al anticoprilor detectabili după câteva săptămâni de la infecţie. De asemenea, un alt studiu recent a relevat faptul că pacienţii trecuţi prin infecţia cu SARS-CoV2 cu seroconversie slabă sau chiar absenţa anticorpilor specifici au prezentat niveluri mari ale limfocitelor T activate în plasmă (celule capabile să identifice şi să distrugă celulele infectate prin recunoaşterea antigenului viral specific).

Astfel, testarea anticorpilor specifici nu este relevantă decât în cazul celor care sintetizează aceste componente imune. Un test pozitiv cu un titru detectabil de anticorpi IgM este caracteristic unui răspuns imun imediat. Imunitatea de lungă durată este condiţionată însă de sinteza unui titru de anticorpi IgG protectori care să rămână în plasmă cât mai mult timp. Un test serologic negativ nu certifică absenţa infecţiei virale, la fel cum şi prezenţa anticorpilor plasmatici nu garantează un răspuns imun adecvat.”, afirmă dr. Andreea Catană, medic primar genetică medicală, de la Laboratorului Genetic Center, parte a Reţelei de sănătate Regina Maria.