Cum te răcoreşti pe timpul verii chiar şi atunci când porţi mască. Sfaturile unui medic dermatolog

1 shutterstock 1773078536 jpg jpeg

A rămâne răcorit, chiar şi în timp ce porţi mască, poate fi un obiectiv mai dificil de atins. Cu toate acestea, iată câteva sfaturi de la specialişti.

Alege masca potrivită 

Confecţionată dintr-un material respirabil, precum bumbac sau chiar bambus, potrivit unui medic dermatolog din cadrul Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din UK. 

El spune că, deşi măştile chirurgicale - măştile subţiri, albastre pe care multe persoane le poartă - oferă protecţie împotriva răspândirii virusului, nu sunt atât de respirabile şi „nu sunt cele mai bune de folosit pentru a te menţine răcorit”. Acesta mai sugerează că un dezavantaj al măştilor de bumbac este acela că absorb mai multe lichide şi se pot uda. Prin urmare, vei avea nevoie de o rezervă în zilele călduroase de vară. 

Culoarea măştii contează

O culoare mai deschisă este întotdeauna mai eficientă decât una închisă, pe perioada verii. Culorile închise absorb mai multă lumină, transformând-o în căldură.

Atenţie la îngrijirea pielii 

Potrivit dermatologului, evită machiajul pentru că se poate amesteca cu transpiraţia şi cu particulele de praf, ceea ce va duce la blocarea porilor. Este necesară crema cu factor de protecţie împotriva razelor UV, chiar şi atunci când porţi mască. Un alt sfat este să îţi masezi pielea feţei cu un ser bazat pe acid hialuronic, pentru păstrarea umidităţii pielii. 

Rămâi hidratat/ă

Este bine să ai la îndemână sticla cu apă pentru a evita efectele nocive ale deshidratării. Nu uita să îţi dezinfectezi mâinile înainte de a-ţi da masca jos pentru câteva minute sau o poţi chiar înlocui. 

Alte recomandări generale 

Medicul dermatolog ne recomandă să ne planificăm activităţile pentru acele momente ale zilei când este mai răcoare, dar şi să purtăm o pălărie. În unele ţări foarte călduroase, unii oameni au la îndemână inclusiv un ventilator portabil, pe baterii. Atunci când te simţi ameţit sau ai probleme cu respiraţia, evită să ieşi în intervalele orare în care soarele este foarte puternic. Cel mai important, nu îţi umezi masca de protecţie pentru a te răcori deoarece îi poate afecta abilitatea de a proteja. 

FOTO Shutterstock.com