Eficacitatea vaccinurilor împotriva virusului SARS CoV-2 rămâne ridicată la trei luni de la prima doză

1 vaccin jpg jpeg

Peste 4 milioane de persoane sunt vaccinate în acest moment în România, dintre care peste 3 milioane cu ambele doze de vaccin, însă în ciuda veştilor bune, rămân în continuare întrebări legate de durata imunităţii dobândite după vaccin.

Studiul Regina Maria, post vaccinare, a finalizat etapa a II-a, care analizează anticorpii prezenţi de la prima doză. Rezultatele indică faptul că nivelul de anticorpi scade, în medie, cu 66% la trei luni de la vaccinare, însă nu trebuie să ne îngrijorăm!

Nivelul de anticorpi scade, însă protecţia rămâne

Potrivit datelor colectate, la 3 luni de la prima doză, se observă o scădere a cantităţii de anticorpi, un fenomen normal care nu afectează eficienţa vaccinurilor. Scăderea este mai accentuată în cazul persoanelor care au dezvoltat titruri mari de anticorpi, imediat după rapel, însă vorbim de o scădere procentuală a nivelului anticorpilor. În medie, nivelul anticorpilor a scăzut, după 90 de zile de la prima doză de vaccin, de la 6.386 U/ml la 2.149 U/ml, procentul mediu de scădere fiind de 66%. În cazul pacienţilor post Covid, care au avut cantităţi iniţiale mai mari de anticorpi, scăderea a fost mai accentuată – un procent de aproximativ 70%, cantitatea medie de anticorpi păstrându-se în continuare mai crescută decât în cazul pacienţilor non-Covid. Media cantităţii de anticorpi pentru această categorie este de 5.115 U/ml, faţă 17.328 U/ml, cât era la 30 de zile post vaccinare. Spre diferenţă, cantitatea medie de anticorpi la 90 de zile pentru persoanele care nu au fost anterior infectate cu noul coronavirus este de 1.618 U/ml.

stanga
dreapta
3 foto laborator regina maria jpg jpeg

Scăderea titrului de anticorpi era aşteptată, însă eficacitatea răspunsului imun rămâne ridicată, indicând un nivel ridicat de protecţie în faţa virusului SARS-CoV-2: „În această etapă a studiului, ne-am dorit să analizăm dinamica evoluţiei titrului de anticorpi la 3 luni de la începerea schemei de vaccinare şi, mai ales, modul în care răspunde organismul uman în faţa virusului. Concluziile noastre sunt îmbucurătoare, pentru că observăm că, deşi se înregistrează o scădere a cantităţii de anticorpi, eficienţa vaccinurilor rămâne la un nivel ridicat. Valoarea de referinţă analizată de noi în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care depăşesc acest prag indică prezenţa anticorpilor specifici în eşantionul de produs biologic analizat‟, a declarat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator.

Doar 5 persoane s-au infectat după vaccinare

Un procent de 8% - 33 din totalul celor 395 de persoane testate au înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpi faţă de testarea anterioară. Aceste creşteri au variat între 20U/ml şi 13.472 U/ml. 6 dintre aceşti pacienţi au declarat că au intrat în contact direct cu persoane diagnosticate cu Covid-19: „Am acordat o atenţie deosebită în cazul celor 33 de persoane ce au înregistat creşteri ale nivelului de anticorpi. Toţi au realizat suplimentar testarea anticorpilor IgG anti-Nucleocapsidă, anticorpii specifici Covid-19, pentru a vedea dacă au trecut prin boală. Dintre aceştia, 3 persoane au dezvoltat astfel de anticorpi, toţi fiind anterior confirmaţi pozitiv prin testarea RT-PCR de diagnostic‟, a menţionat Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog.

Din totalul persoanelor testate, doar 5 pacienţi au fost diagnosticaţi cu Covid-19 după vaccinare – un procent de 1.26% din totalul persoanelor vaccinate incluse în studiu. Toţi cei 5 pacienţi au făcut forme uşoare, care nu au necesitat spitalizare, ceea ce dovedeşte, încă o dată, eficacitatea vaccinurilor împotriva formelor grave şi a spitalizării. Aşa cum era de aşteptat, aceşti pacienţi au înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpi. Toate persoanele care au înregistrat creşteri ale titrului de anticorpi au fost testate pentru prezenţa anticorpilor IgG anti-Nucleocapsidă, care nu apar după vaccinare, 3 dintre rezultate indicând anticorpi specifici trecerii prin infecţie.

„Datele studiului indică faptul că există pacienţi care dezvoltă anticorpi chiar şi după trecerea celor 7 zile post rapel, când schema de vaccinare se consideră încheiată şi cantitatea de anticorpi îşi atinge potenţialul maxim. O creştere a anticorpilor în timp nu indică neapărat o posibilă infecţie sau un contact cu un pacient confirmat pozitiv, ci poate indica faptul că persoana în cauză dezvoltă anticorpi într-un timp mai lung de la momentul vaccinării‟, declară Corina Cristea, Medic Specialist Epidemiolog.

Datele indică o concluzie interesantă - indivizii supraponderali au înregistrat valori medii relativ mai mari decât cei normoponderali, atât la o lună după vaccinare, cât şi la 90 de zile. Scăderea titrului de anticorpi este mai puţin accentuată în cazul lor, inclusiv pentru cei care au trecut prin boală anterior vaccinării. Astfel, pentru subiecţii supraponderali sau care prezentau forme de obezitate, cantitatea medie de anticorpi măsurată la 90 zile a fost de 2.544 U/ml, faţă de 1.856 U/ml cât a fost cantitatea medie în rândul pacienţilor normoponderali. 

Sursă foto: Shutterstock Recente

mireasa   pixabay  bride gc93a96564 1280 jpg
sampanie shutterstock 263409551 jpg
Cerere in casatorie jpg
femeie shutterstock 2120630525 jpg
prezervative   condoms g2fdfee469 1280 jpg
cuplu in pat shutterstock 662146600 jpg
femeie ruj rosu shutterstock 151548218 jpg
florarie Brasov jpg
sarut shutterstock 139884175 jpg
barbat si femeie shutterstock 537199063 jpg
sex shutterstock 547359445 ok jpg
ulei de nuca de cocos jpeg
1 cupa menstruala pixabay jpg jpeg
1 clickpentrufemei 1 6 jpg jpeg
1 femeie furioasa shutterstock 230996917 jpg jpeg
1 shutterstock 753257587 jpg jpeg
1 shutterstock 316307606 jpg jpeg
1 femei bune la pat jpg jpeg
1 shutterstock 566711185 jpg jpeg
1 70882 original jpg jpeg