Eficacitatea vaccinurilor împotriva virusului SARS CoV-2 rămâne ridicată la trei luni de la prima doză

1 vaccin jpg jpeg

Peste 4 milioane de persoane sunt vaccinate ├«n acest moment ├«n Rom├ónia, dintre care peste 3 milioane cu ambele doze de vaccin, ├«ns─â ├«n ciuda ve┼čtilor bune, r─âm├ón ├«n continuare ├«ntreb─âri legate de durata imunit─â┼úii dob├óndite dup─â vaccin.

Studiul Regina Maria, post vaccinare, a finalizat etapa a II-a, care analizează anticorpii prezenţi de la prima doză. Rezultatele indică faptul că nivelul de anticorpi scade, în medie, cu 66% la trei luni de la vaccinare, însă nu trebuie să ne îngrijorăm!

Nivelul de anticorpi scade, însă protecţia rămâne

Potrivit datelor colectate, la 3 luni de la prima doz─â, se observ─â o sc─âdere a cantit─â┼úii de anticorpi, un fenomen normal care nu afecteaz─â eficien┼úa vaccinurilor. Sc─âderea este mai accentuat─â ├«n cazul persoanelor care au dezvoltat titruri mari de anticorpi, imediat dup─â rapel, ├«ns─â vorbim de o sc─âdere procentual─â a nivelului anticorpilor. ├Än medie, nivelul anticorpilor a sc─âzut, dup─â 90 de zile de la prima doz─â de vaccin, de la 6.386 U/ml la 2.149 U/ml, procentul mediu de sc─âdere fiind de 66%. ├Än cazul pacien┼úilor post Covid, care au avut cantit─â┼úi ini┼úiale mai mari de anticorpi, sc─âderea a fost mai accentuat─â ÔÇô un procent de aproximativ 70%, cantitatea medie de anticorpi p─âstr├óndu-se ├«n continuare mai crescut─â dec├ót ├«n cazul pacien┼úilor non-Covid. Media cantit─â┼úii de anticorpi pentru aceast─â categorie este de 5.115 U/ml, fa┼ú─â 17.328 U/ml, c├ót era la 30 de zile post vaccinare. Spre diferen┼ú─â, cantitatea medie de anticorpi la 90 de zile pentru persoanele care nu au fost anterior infectate cu noul coronavirus este de 1.618 U/ml.

stanga
dreapta
3 foto laborator regina maria jpg jpeg

Sc─âderea titrului de anticorpi era a┼čteptat─â, ├«ns─â eficacitatea r─âspunsului imun r─âm├óne ridicat─â, indic├ónd un nivel ridicat de protec┼úie ├«n fa┼úa virusului SARS-CoV-2: ÔÇ×├Än aceast─â etap─â a studiului, ne-am dorit s─â analiz─âm dinamica evolu┼úiei titrului de anticorpi la 3 luni de la ├«nceperea schemei de vaccinare ┼či, mai ales, modul ├«n care r─âspunde organismul uman ├«n fa┼úa virusului. Concluziile noastre sunt ├«mbucur─âtoare, pentru c─â observ─âm c─â, de┼či se ├«nregistreaz─â o sc─âdere a cantit─â┼úii de anticorpi, eficien┼úa vaccinurilor r─âm├óne la un nivel ridicat. Valoarea de referin┼ú─â analizat─â de noi ├«n cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care dep─â┼česc acest prag indic─â prezen┼úa anticorpilor specifici ├«n e┼čantionul de produs biologic analizatÔÇč, a declarat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicin─â de laborator.

Doar 5 persoane s-au infectat dup─â vaccinare

Un procent de 8% - 33 din totalul celor 395 de persoane testate au ├«nregistrat cre┼čteri ale nivelului de anticorpi fa┼ú─â de testarea anterioar─â. Aceste cre┼čteri au variat ├«ntre 20U/ml ┼či 13.472 U/ml. 6 dintre ace┼čti pacien┼úi au declarat c─â au intrat ├«n contact direct cu persoane diagnosticate cu Covid-19: ÔÇ×Am acordat o aten┼úie deosebit─â ├«n cazul celor 33 de persoane ce au ├«nregistat cre┼čteri ale nivelului de anticorpi. To┼úi au realizat suplimentar testarea anticorpilor IgG anti-Nucleocapsid─â, anticorpii specifici Covid-19, pentru a vedea dac─â au trecut prin boal─â. Dintre ace┼čtia, 3 persoane au dezvoltat astfel de anticorpi, to┼úi fiind anterior confirma┼úi pozitiv prin testarea RT-PCR de diagnosticÔÇč, a men┼úionat Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog.

Din totalul persoanelor testate, doar 5 pacien┼úi au fost diagnostica┼úi cu Covid-19 dup─â vaccinare ÔÇô un procent de 1.26% din totalul persoanelor vaccinate incluse ├«n studiu. To┼úi cei 5 pacien┼úi au f─âcut forme u┼čoare, care nu au necesitat spitalizare, ceea ce dovede┼čte, ├«nc─â o dat─â, eficacitatea vaccinurilor ├«mpotriva formelor grave ┼či a spitaliz─ârii. A┼ča cum era de a┼čteptat, ace┼čti pacien┼úi au ├«nregistrat cre┼čteri ale nivelului de anticorpi. Toate persoanele care au ├«nregistrat cre┼čteri ale titrului de anticorpi au fost testate pentru prezen┼úa anticorpilor IgG anti-Nucleocapsid─â, care nu apar dup─â vaccinare, 3 dintre rezultate indic├ónd anticorpi specifici trecerii prin infec┼úie.

ÔÇ×Datele studiului indic─â faptul c─â exist─â pacien┼úi care dezvolt─â anticorpi chiar ┼či dup─â trecerea celor 7 zile post rapel, c├ónd schema de vaccinare se consider─â ├«ncheiat─â ┼či cantitatea de anticorpi ├«┼či atinge poten┼úialul maxim. O cre┼čtere a anticorpilor ├«n timp nu indic─â neap─ârat o posibil─â infec┼úie sau un contact cu un pacient confirmat pozitiv, ci poate indica faptul c─â persoana ├«n cauz─â dezvolt─â anticorpi ├«ntr-un timp mai lung de la momentul vaccin─âriiÔÇč, declar─â Corina Cristea, Medic Specialist Epidemiolog.

Datele indic─â o concluzie interesant─â - indivizii supraponderali au ├«nregistrat valori medii relativ mai mari dec├ót cei normoponderali, at├ót la o lun─â dup─â vaccinare, c├ót ┼či la 90 de zile. Sc─âderea titrului de anticorpi este mai pu┼úin accentuat─â ├«n cazul lor, inclusiv pentru cei care au trecut prin boal─â anterior vaccin─ârii. Astfel, pentru subiec┼úii supraponderali sau care prezentau forme de obezitate, cantitatea medie de anticorpi m─âsurat─â la 90 zile a fost de 2.544 U/ml, fa┼ú─â de 1.856 U/ml c├ót a fost cantitatea medie ├«n r├óndul pacien┼úilor normoponderali. 

Surs─â foto: Shutterstock Recente

Indifelitate jpg
cuplu  shutterstock 1673456887 jpg
barbat si femeie shutterstock 149223914 jpg
cuplu  man g580e3df0f 1280 jpg
medicamente  barbat  shutterstock 2019419141 jpg
relatii toxice violeta moisa util mic mp4 thumbnail png
inel logodna  cerere casatorie  love g2cc41c38e 1280 jpg
cuplu  shutterstock 2086941742 jpg
Cuplu jpg
mireasa  pixabay bride gc93a96564 1280 jpg
sampanie shutterstock 263409551 jpg
Cerere in casatorie jpg
femeie shutterstock 2120630525 jpg
prezervative  condoms g2fdfee469 1280 jpg
cuplu in pat shutterstock 662146600 jpg
femeie ruj rosu shutterstock 151548218 jpg
florarie Brasov jpg
sarut shutterstock 139884175 jpg
barbat si femeie shutterstock 537199063 jpg
sex shutterstock 547359445 ok jpg