Este bine sau nu ca părinţii să-şi pupe copiii pe gură? Ce spun psihologii

1 shutterstock 5958691 jpg jpeg

Gest de afecţiune pură pentru unii, obicei incestuos pentru alţii, pupatul copiilor pe gură naşte discuţii aprinse între părinţi. Cei mai mulţi psihologi atrag atenţia că acest obicei poate avea conotaţii sexuale, deci nu este indicat.

Mulţi părinţi au obiceiul de a-şi pupa pe gură copilul, gest care pentru mulţi pare nepotrivit. Potrivit psihanalistului Catherine Bergeret-Amselek, acest obicei trebuie să dispară. „Părinţii trebuie să evite să îşi pupe pe gură copilul, chiar când acesta este mic, pentru că acest obicei îi procură celui mic excitaţie, care nu este oportună”, afirmă specialistul. Catherine Bergeret-Amselek este de părere că prin acest gest parental, copilul primeşte o emoţie prea puternică şi chiar poate contribui la instalarea sindromului lui Oedip (complex de dorinţe sexuale pe care copiii le pot dezvolta pentru părinţi).

Poate avea conotaţii sexuale

Charlotte Reznick, psiholog britanic, atrage atenţia că pupatul copilului pe gură poate fi confuz pentru copii, iar pe măsură ce cresc, ei devin din ce în ce mai conştienţi de conotaţia sexuală a acestui gest.

„Pupatul copilului pe buze poate crea mult prea multă confuzie. Dacă mămica îl pupă pe tătic pe gură şi invers, ce înseamnă atunci când copilul îşi pupă părintele pe gură? Acest obicei trebuie să înceteze. Dacă începi să-ţi săruţi copilul pe buze, când te opreşti? Pe măsură ce copilul trece de 5 - 6 ani şi încep să fie conştienţi şi de aspecte sexuale”.

Psihologul atrage atenţia că buzele sunt zone erogene, iar când sunt stimulate, în organism se produc substanţe asociate cu excitaţia.

Psihologul Keren Rosner a precizat pentru adevarul.ro că obiceiul ca părintele să-şi sărute copilul pe gură este neindicat. „În cazul copilului foarte mic acest gest este contraindicat înainte de toate din cauze care ţin de igienă. Şi medicii recomandă să nu facem acest lucru din considerente legate de sănătatea copilului. Iar pe măsură ce copilul creşte, devine un gest cu încărcătură sexuală. Copiii ştiu să facă diferenţa de timpuriu între un sărut între un băiat şi o fată, faţă de sărutul părintesc sau cel din prietenie. Mai ales că în zilele noastre observă astfel de modele pe stradă, în reviste, la televizor, sărutul pe buze fiind perceput ca specific între femeie şi bărbat. Acest lucru este evident şi la copiii de grădiniţă, până la clasele 1- 4, mai ales când unui băiat începe să-i placă o fetiţă şi se mândreşte dacă s-au pupat pe gură. Deci pentru ei are o semnificaţie puternică în ideea că le place o persoană de sex opus. Nu este o atracţie sexuală conştientizată la acel moment, bineînţeles, dar ea există. De aceea, dacă părinţii obişnuiesc să facă acest gest, copilul poate ajunge să fie confuz în ceea ce priveşte semnificaţia lui şi chiar să fie jenat. Mai ales că sunt părinţi care fac acest gest şi în public”, explică Rosner.  

Ce spun susţinătorii acestui gest

Psihologul clinician Sally-Anne McCormack afirmă că, din punctul ei de vedere, nu este cu nimic greşit ca un părinte să-şi sărute copilul pe gură. „Este ca şi cum ai spune că alăptatul este un comportament confuz pentru ei. Probabil că unele persoane se pot simiţi stingherite dacă văd asta, dar nu este un gest mai sexual decât atunci când îţi masezi copilul pe spate”, a declarat aceasta. Totuşi, părinţii care contestă acest obicei spun că nu prea există cazuri în care mamele ajung să-şi alăpteze copiii şi la 14 sau 15 ani, lucru care se întâmplă însă în cazul pupatului pe gură.Recente

Indifelitate jpg
cuplu  shutterstock 1673456887 jpg
barbat si femeie shutterstock 149223914 jpg
cuplu  man g580e3df0f 1280 jpg
medicamente  barbat  shutterstock 2019419141 jpg
relatii toxice violeta moisa util mic mp4 thumbnail png
inel logodna  cerere casatorie  love g2cc41c38e 1280 jpg
cuplu  shutterstock 2086941742 jpg
Cuplu jpg
mireasa  pixabay bride gc93a96564 1280 jpg
sampanie shutterstock 263409551 jpg
Cerere in casatorie jpg
femeie shutterstock 2120630525 jpg
prezervative  condoms g2fdfee469 1280 jpg
cuplu in pat shutterstock 662146600 jpg
femeie ruj rosu shutterstock 151548218 jpg
florarie Brasov jpg
sarut shutterstock 139884175 jpg
barbat si femeie shutterstock 537199063 jpg
sex shutterstock 547359445 ok jpg