EXPERIMENT Un medic cu mască a alergat zeci de kilometri pentru a observa dacă îi scade nivelul de oxigen din sânge

1 shutterstock 1695620356 jpg jpeg

Un medic dintr-o regiune din Anglia a alergat 35 de kilometri purtând mască pentru a demonstra că acest lucru nu reduce nivelul de oxigen din sânge aşa cum au speculat unele persoane.

Tom Lawton este medic cu specializare în terapie intensivă la Spitalul Bradford Royal, scrie The Independent

Scriind pe Twitter, specialistul a explicat că a văzut „ce este mai rău din ceea ce poate face coronavirusul” oamenilor.

Pentru a demonta mitul potrivit căruia purtarea unei măşti reduce nivelul de oxigen, Tom a decis să alerge spre şi de la serviciu, având mască. Anterior, acesta obişnuia să facă mult sport, însă perioada de pandemie nu i-a mai dat ocazia să meargă la sala de fitness. 

„Ca să prind doi iepuri deodată (n.r. şi să alerg, şi să demontez mitul) voi alerga spre şi de la serviciu purtând o mască şi un dispozitiv de măsurare a saturaţiei de oxigen”, a povestit specialistul. S-a decis să posteze fotografii pe conturile sale de socializare, Twitter şi Instagram. 

Tom s-a gândit că dacă poate să alerge purtând mască, cel mai probabil putem purta şi noi mască atunci când mergem la cumpărături. 

La sfârşitul experimentului, nivelul de oxigen a funcţionat la o capacitate de 98% de fiecare dată când a verificat măsurătoarea. Doctorul şi-a împărţit experimentul în rute pentru a putea să ia o mică pauză şi să se liniştească. Totodată, nu a mâncat şi nu a băut lichide. 

„Vă rog să vă aduceţi aminte de acest lucru de fiecare dată când cineva sugerează că purtatul măştii este nociv pentru dumneavoastră”, a explicat medicul.

Thank you so much everyone for donating - we've so far raised £1130 which I hope will help a lot of people. Final verdict was 22.6 miles in a mask (8 miles, then just over 14), breathing enough oxygen for about 10 calm people all the way. (1/n) — Tom Lawton (@LawtonTri) July 20, 2020

Thank you so much everyone for donating - we've so far raised £1130 which I hope will help a lot of people. Final verdict was 22.6 miles in a mask (8 miles, then just over 14), breathing enough oxygen for about 10 calm people all the way. (1/n)

De altfel, şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a precizat că „utilizarea prelungită a măştilor poate fi incomodă. Cu toate acestea, nu duce la intoxicaţie cu CO2 şi nici deficienţă de oxigen”.

FOTO Shutterstock.com