FOTO: Cine este moaşa româncă aleasă ca imagine a sistemului de sănătate din Anglia

1 646x404 jpg jpeg

Claudia Anghel are 46 de ani şi a fost aleasă simbol al sistemului de sănătate din Marea Britanie, ca semn de apreciere pentru activitatea ei ca moaşă la spitalul din Coventry în lupta anti-COVID-19. Povestea ei a fost relatată şi la BBC.

Pe panourile publicitare de pe clădirile sau din metroul din Marea Britanie poate fi văzut chipul unei românce cu care ne mândrim. Este vorba despre Claudia Anghel, pe care NHS (National Health Service, Serviciul Naţional Medical) a ales-o ca simbol datorită activităţii sale profesionale, într-o campanie care celebrează 72 de ani de la înfiinţarea Sistemuui de Asistenţă Medicală din Regatul Unit.

„A fost implicată în luarea unor măsuri în secţia de maternitate, unde a îngrijit mame, bebeluşii acestora şi familii într-o perioadă atât de nesigură şi stresantă în care ne aflăm”, a explicat NHS alegerea făcută.

Moaşa româncă este descrisă de şefi ca fiind „un exemplu strălucitor”.

Claudia Anghel a vorbit şi la BBC despre povestea sa: „Sunt foarte mândră să reprezint această profesie, să reprezint moaşele, să reprezint Coventry”.

A lucrat la spitalul din Călăraşi

Claudia este moaşă de 26 de ani şi spune că iubeşte profesia de moaşă. „Încă mă îndrăgostesc de acest job pe zi ce trece”, spune ea.  

S-a născut în România şi a lucrat 19 ani la Spitalul municipal din Călăraşi. În 2013 s-a mutat în Marea Britanie.     

Claudia a fost angajată iniţial pe un salariu de 600 de lire pentru că muncea part time, dar în câţiva ani a reuşit să le câştige încrederea străinilor şi să demonstreze că poate reuşi în viaţă. „Am plecat în 2013 când mi-au zis că vino, faci un curs la Birmingham City University şi te angajăm că maternity support worker. Gata, am venit. Păi că să mă angajaţi. Păi n-aveam permis de muncă, n-aveam drept de muncă, n-aveam nimic", spune românca.

Un an mai târziu, după ce Marea Britanie a ridicat restricţiile pe piaţa muncii pentru români, a putut să îşi ia un job cu normă întreagă la Spitalul Universitar din Coventry, unde lucrează şi acum. În scurt timp, Claudia Anghel a reuşit să avanseze pe un post calificat. A continuat să muncească cu dăruire şi a a obţinut recunoaşterea. Astăzi, conduce o secţie în spital şi este pe coperţile revistelor, informează adevarul.ro.

Foto: NHS, Facebook, adevarul.ro