FOTO: Povestea bizară a femeii-maimuţă. A avut numeroşi pretendenţi, dar l-a ales pe cel care a umilit-o cel mai mult

1 julia pastrana jpg jpeg

Julia Pastrana. Numele ei nu îţi spune probabil nimic. Considerată cea mai urâtă femeie din lume din toate timpurile, Julia suferea de o afecţiune congenitală rară. Avea întreg corpul acoperit de păr, motiv pentru care a fost numită „femeia-maimuţă” sau „femeia-urs”.

Julia Pastrana a venit pe lume în 1834 într-un sat din Mexic, fiind abandonată la naştere din cauza aspectului său bizar. A avut sindromul hipertricozei acromegaloide, manifestat prin păr pe tot corpul şi trăsături neobişnuite: buze şi sprâncene neobişnuit de groase, nasul şi maxilarul proeminente, dantură neregulată. A fost considerată o ciudăţenie a naturii şi însuşi Charles Darwin a fost curios să discute cu ea, intrigat de aspectul ei ciudat. În afara trăsăturilor ei, Julia Pastrana ar fi fost o femeie cu un caracter blând; era politicoasă şi avea printre pasiuni muzica, dansul şi călătoriile.

S-a căsătorit cu impresarul ei

După ce şi-a petrecut copilăria într-un orfelinat, Julia a ajuns în casa unui guvernator mexican. A cunoscut apoi un showmen american, care a convins-o să apară în spectacolele lui. Femeia a devenit imediat populară, fiind o ciudăţenie nu numai pentru cei care asistau la spectacolele ei, ci şi pentru oamenii de ştiinţă. S-ar putea spune că aspectul ei fizic neatrăgător ar fi alungat orice posibil partener din preajma ei, dar nu a fost aşa. Într-un interviu acordat presei, Pastrana a declarat că a refuzat peste 20 de cereri în căsătorie, din pricina faptului că situţia materială a pretendenţilor nu se ridica la nivelul aşteptărilor ei. Dintre toţi bărbaţii care i-au făcut curte, l-a ales pe cel care avea să o umilească mai mult. Femeia s-a căsătorit în secret cu managerul ei, Theodore Lent. Se crede că mariajul a fost determinat de dorinţa Juliei de a nu pierde banii şi celebritatea pe care le câştigase. Lent a expus-o în nenumărate turnee, câştigând bani frumoşi de pe seama ei, „promovând-o” ca „femeia-urs”.

La 25 de ani, Julia a rămas însărcinată. La puţin timp după ce a adus pe lume un  băiat care i-a moştenit trăsăturile, ea s-a stins din viaţă.

Avid de bani, soţul său a îmbălsămat corpul Juliei şi al copilului, pe care a continuat să le expună ca fiind „ciudăţenii ale naturii”, prin multe locuri din lume. După 150 de ani de la moartea Juliei, rămăşiţele corpului ei au fost aduse în Mexic, fiind înmormântată cum se cuvine.

Foto: Shutterstock, Wikipedia, adevarul.ro