Împuşcată în cap de talibani şi câştigătoare a Premiului Nobel: Malala Yousafzai şi povestea sa impresionantă

1 shutterstock 1577484991 jpg jpeg

De Ziua Internaţională a Fetelor, marcată pe 11 octombrie, prinţul Harry al Marii Britanii, şi soţia sa, Meghan Markle, au vorbit cu celebra activistă pakistaneză Malala Yousafzai despre importanţa ca fetele şi femeile de pretutindeni să aibă acces la educaţie. Tânăra militantă are o extraordinară poveste de viaţă.

„O carte, un pix, un copil şi un profesor pot schimba lumea. Educaţia este singura noastră cale“, spunea Malala Yousafzai, militantă pakistaneză care susţine dreptul copiilor la educaţie.

Născută pe 12 iulie 1997, în valea Swat din Pakistan, Malala Yousafzai a fost inspirată de tatăl său în susţinerea dreptului copiilor la şcolarizare. La vârsta de 11 ani, ea şi-a însoţit tatăl la o conferinţă de presă la Peshawar, unde a vorbit despre faptul că talibanii au distrus şcolile şi au impus şaria, legea islamică. Tot de pe atunci, ea a început să scrie pe un blog, cu pseudonimul Gul Makai, pentru BBC despre problemele cu care se confruntă fetele de origine pakistaneză. În decembrie 2011, ea a primit un premiu oferit de premierul pakistanez.

Pentru aceste acţiuni, ea a fost însă ameninţată cu moartea de mai multe ori. Pe 9 octombrie 2012, când avea 15 ani, Malala Yousafzai a fost victima unui atentat condus de talibani. „Totul s-a schimbat marţi, 9 octombrie”, a scris Malala în cartea sa autobiografică. Când venea de la şcoală, câţiva oameni mascaţi au oprit  autobuzul şcolar cu care se deplasa şi au întrebat „Cine este Malala?”. Ea a fost luată pe sus şi a fost împuşcată în cap. Tânăra a intrat în comă, după care a fost transferată la un spital britanic. Creierul nu i-a fost atins, dar recuperarea sa a durat patru luni. După ce a ieşit din spital, Malala şi familia sa s-au stabilit în Birmingham.

Laureată a Premiul Nobel pentru Pace

În 2014, alături de activistul indian Kailash Satyarthi, Malala a primit Premiul Nobel pentru Pace „pentru lupta contra opresiunii copiilor şi a tinerilor şi pentru dreptul tuturor copiilor la educaţie”.  

Ea şi-a expus experienţa vieţii în cartea „Eu sunt Malala. Povestea fetei care a luptat pentru educaţie şi a fost împuşcată de talibani”. „Am scris această carte cu scopul de a-mi face auzită vocea în numele milioanelor de fete din toată lumea cărora le este negat dreptul de a merge la şcoală şi de a-şi împlini potenţialul. Sper ca povestea mea să le inspire pe fete să-şi facă glasul auzit şi să vadă puterea care stă în ele însele, dar misiunea mea nu se termină aici. Misiunea mea, a noastră, ne cere să ne implicăm activ în educaţia fetelor, în a le ajuta să schimbe propria viaţă şi a comunităţilor în care trăiesc”, a declarat curajoasa activistă.

Foto: Shutterstock