Inten┼úia de vaccinare ├«n Rom├ónia este mult sub valorile la care era estimat─â ini┼úial. De ce se tem speciali┼čtii?

1 sondaj medlife intentia de vaccinare impotriva covid 19 jpg jpeg

Datele celui mai recent studiu realizat cu scopul de a estima num─ârul persoanelor decise s─â se vaccineze, arat─â c─â inten┼úia de vaccinare a rom├ónilor este sub a┼čtept─ârile ini┼úiale. Educa┼úia este unul dintre principalii factori care influen┼úeaz─â puternic inten┼úia de vaccinare ÔÇô cu c├ót nivelul de educa┼úie este mai ridicat, cu at├ót rata de vaccinare este mai mare.

Reprezentan┼úii MedLife atrag din nou aten┼úia asupra necesit─â┼úii de adaptare urgent─â a strategiei na┼úionale de vaccinare ┼či de implicare a principalilor actori din societate pentru a determina un num─âr c├ót mai mare de rom├óni s─â se vaccineze. Este nevoie de implicarea polilor de ├«ncredere ai societ─â┼úii, precum biserica, armata, societatea civil─â. Estim─ârile actuale indic─â faptul c─â doar 5 milioane de rom├óni se vor vaccina p├ón─â la finalul anului, ceea ce ├«nseamn─â o rat─â de 27 ÔÇô 31% din totalul persoanelor rezidente ├«n Rom├ónia, care au ├«mplinit cel pu┼úin 16 ani:

ÔÇ×De┼či estim─ârile ini┼úiale erau c─â vom avea peste 10 milioane de persoane vaccinate p├ón─â la sf├ór┼čitul lunii septembrie, se pare c─â inten┼úia de vaccinare a rom├ónilor este mult sub aceste a┼čtept─âri. Studiul pe care l-am realizat arat─â c─â doar 5 milioane de rom├óni se vor vaccina, iar asta p├ón─â la finalul anului. Problema nu va mai fi dat─â de lipsa disponibilit─â┼úii vaccinurilor, av├ónd ├«n vedere c─â deja num─ârul locurilor disponibile pentru vaccinare a dep─â┼čit num─ârul persoanelor ├«nscrise pe listele de a┼čteptare. Dac─â percep┼úia nu se modific─â, ├«n cursul lunii iunie, cel mai probabil, Rom├ónia nu va mai avea pe cine vaccina. A┼čadar, marea provocare va consta ├«n educarea, ├«ncurajarea ┼či convingerea unui num─âr c├ót mai mare de persoane s─â se vaccinze. Va fi nevoie de efortul ┼či mobilizarea comun─â a principalilor actori din societate -  autorit─â┼úi, mediul de afaceri, societatea academic─â, lideri de opinie, biserica ┼či nu numai. Este extrem de important ca oamenii s─â ├«n┼úeleag─â necesitatea vaccin─ârii pentru a controla pandemia. Cre┼čterea num─ârului de persoane vacciante se traduce prin sc─âderea num─ârului de infect─âri cu SARS-CoV-2 ┼či minimizarea cazurilor grave, fiind ├«n str├óns─â leg─âtur─â cu revenirea la o economie normal─â ┼či reluarea vie┼úii sociale. Este singura solu┼úie pentru a atinge aceste mizeÔÇč, a declarat Mihai Marcu, Pre┼čedinte ┼či CEO MedLife Group.

Doar 10-13% din populaţia României are intenţie fermă de a se vaccina

Studiul realizat MedLife estimeaz─â un num─âr de aproximativ 2 milioane de persoane cu inten┼úie ferm─â de a se vaccina c├ót mai repede sau nu mai t├órziu de luna viitoare. Al┼úi 3-4% iau ├«n calcul vaccinarea peste 3- 6 -12 luni sau chiar peste 1 an. Conform datelor ob┼úinute, cea mai mare rat─â de vaccinare se remarc─â ├«n mediul urban, unde se estimeaz─â c─â aprox. 33-38% din totalul persoanelor care au ├«mplinit v├órsta de 16 ani se vor vaccina p├ón─â la finalul anului. ├Än schimb, ├«n rural, rata de vaccinare estimat─â p├ón─â ├«n decembrie 2021 este de aprox. 19-23% din totalul popula┼úiei de peste 16 ani. De altfel, procentul persoanelor din mediul urban care s-au vaccinat deja este semnificativ mai mare, ├«n timp ce doar un sfert din persoanele vaccinate provin din mediul rural. Nivelul de educa┼úie este un alt factor care influen┼úeaz─â major inten┼úia de vaccinare, fiind ├«n rela┼úie direct propor┼úional─â. Mai exact, cu c├ót nivelul de educa┼úie este mai ridicat, cu at├ót cresc ┼či ratele de vaccinare - din prezent ┼či a┼čteptate la final de an.

B─ârba┼úii sunt mai deschi┼či la ideea de vaccinare

Studiul MedLife relev─â faptul c─â din categoria persoanelor dornice s─â se vaccineze fac parte ├«ntr-o mai mare m─âsur─â b─ârba┼úii, persoanele din categoria de v├órst─â 50-69 de ani ┼či persoanele care au un stil de via┼ú─â activ. Totodat─â, persoanele care s-au vindecat de COVID-19 ┼či au trecut prin forme medii sau severe (cu pneumonie) ale bolii sunt mai deschise la ideea de a se vaccina fa┼ú─â de cele care nu au trecut prin infec┼úie cu SARS-CoV-2.

La polul opus, din categoria persoanelor rezistente la ideea vaccin─ârii fac parte, ├«ntr-o mai mare m─âsur─â, persoanele cu v├órsta sub 40 de ani, cu un nivel de educa┼úie mai sc─âzut ┼či care nu au suferit de COVID-19 p├ón─â ├«n prezent. De asemenea, studiul arat─â c─â persoanele care provin din gospod─ârii numeroase sunt mai pu┼úin dispuse s─â se vaccineze. ├Än ceea ce prive┼čte localizarea geografic─â, conform studiului, regiunile Bucure┼čti ÔÇô Ilfov ┼či Centru sunt mai bine reprezentante ├«n segmentul celor care au luat sau iau ├«n calcul vaccinarea, spre deosebire de regiunea Nord ÔÇô Est, care este supra-reprezentant─â ├«n r├óndul celor care resping ideea vaccin─ârii. 

Doar o treime din populaţia României consideră vaccinarea ca fiind eficientă

Studiul MedLife eviden┼úiaz─â faptul c─â pu┼úin peste jum─âtate din persoanele cuprinse ├«n e┼čantion consider─â c─â de┼úin informa┼úii necesare despre campania de vaccinare. Dintre acestea, persoanele vaccinate ┼či cele care vor s─â se vaccineze c├ót mai cur├ónd au fost cele mai preocupate s─â se informeze despre campanie. De asemenea, nivelul de informare este semnificativ mai ridicat ├«n r├óndul popula┼úiei provenite din mediul urban, cu v├órste cuprinse ├«ntre 40 ┼či 49 de ani, respectiv 60-69 de ani, cu educa┼úie superioar─â ┼či ├«n r├óndul persoanelor care au trecut prin boal─â. Cu toate acestea, doar o treime din popula┼úia Rom├óniei cu v├órsta peste 16 ani consider─â vaccinarea ca fiind foarte eficient─â, at├ót ├«mpotriva infect─ârii cu virusul SARS-CoV-2, c├ót ┼či ├«mpotriva dezvolt─ârii unor forme grave de boal─â, ├«n caz de infec┼úie. Restul popula┼úiei invoc─â teama de efecte adverse ÔÇô pe termen lung sau imediat ÔÇô ca principalul motiv din spatele refuzului de a se vaccina, urm─âtorul argument fiind ne├«ncrederea alimentat─â de informa┼úiile contradictorii.

ÔÇ×Din p─âcate, ├«n Rom├ónia ├«nc─â avem un num─âr important de persoane indecise sau care refuz─â vehement ideea vaccin─ârii. Aici trebuie s─â ne concentr─âm cu to┼úii eforturile, s─â contribuim la o informare corect─â ┼či s─â ├«i facem s─â ├«n┼úeleag─â c─â vaccinul nu ne ajut─â doar din punct de vedere al s─ân─ât─â┼úii individuale, ci ┼či din perspectiv─â economic─â, social─â, psihologic─â. ├Än felul acesta copiii se vor ├«ntoarce la ┼čcoal─â, bolnavii cronici vor putea s─â aib─â diagnosticele salvatoare de vie┼úi la timp. Avem ca exemplu datele din Israel, care confirm─â c─â atunci c├ónd se atinge un grad de imunizare cu cel pu┼úin o doz─â a 60% din popula┼úie, apare o ├«ncetinire evident─â a pandemiei ┼či ne apropiem de o via┼ú─â normal─âÔÇč, a ad─âgat Mihai Marcu.

Studiul a fost realizat de MedLife ├«n perioada 5 - 13 aprilie 2021, la nivel na┼úional, pe un e┼čantion reprezentantiv de 1.010 persoane, cu v├órsta peste 16 ani, av├ónd ca tehnic─â de culegere a datelor interviuri telefonice pe baza unui chestionar structurat, prin intermediul unei firme de cercetare de pia┼ú─â din Rom├ónia.Recente

cuplu cearta shutterstock 2100080539 jpg
cuplu certat jpeg
Indifelitate jpg
cuplu  shutterstock 1673456887 jpg
barbat si femeie shutterstock 149223914 jpg
cuplu  man g580e3df0f 1280 jpg
medicamente  barbat  shutterstock 2019419141 jpg
relatii toxice violeta moisa util mic mp4 thumbnail png
inel logodna  cerere casatorie  love g2cc41c38e 1280 jpg
cuplu  shutterstock 2086941742 jpg
Cuplu jpg
mireasa  pixabay bride gc93a96564 1280 jpg
sampanie shutterstock 263409551 jpg
Cerere in casatorie jpg
femeie shutterstock 2120630525 jpg
prezervative  condoms g2fdfee469 1280 jpg
cuplu in pat shutterstock 662146600 jpg
femeie ruj rosu shutterstock 151548218 jpg
florarie Brasov jpg
sarut shutterstock 139884175 jpg