Legea atracţiei, descifrată şi explicată de experţi. Cum influenţează evoluţia unei relaţii

1 shutterstock 103637042 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că au găsit modul cum funcţionează legea atracţiei. Descoperă o explicaţie interesantă despre motivul real care îl face pe partener să fie atras de tine chiar şi după mulţi ani de relaţie.

Te-ai întrebat vreodată care este secretul care ţine vie legea atracţiei? Fie că ne este prezentată în filme, fie că o identificăm în viaţa de zi cu zi, legea atracţiei este un concept fascinant. Dar de unde a apărut şi care este teoria din spatele lui? Cercetătorii americani de la Universitatea din Northwestern au studiat subiectul şi au găsit că legea atracţiei ar putea fi influenţată de perioada de dinainte ca partenerii unui cuplu să se implice în relaţie. Rezultatele sondajelor efectuate pe această temă sugerează că acele cupluri care au început o relaţie la scurt timp după ce s-au cunoscut, se bucură de atracţie reciprocă mai mult timp decât celelalte cupluri. Partenerii care întâi devin amici, şi ocupă această “funcţie” o bună perioadă de timp până să formeze un cuplu, cred că atracţia fizică are mai puţină relevanţă pentru relaţie. Aceste constatări au fost publicate în jurnalul de Ştiinţă Psihologică, o publicaţie a Asociaţiei Americane de Ştiinţă Psihologică.

Cum funcţionează legea atracţiei

Experţii au colectat informaţii de la 167 de cupluri, 67 dintre ele implicate în relaţii şi 100, căsătorite. Durata căsătoriei a variat între trei luni şi 53 de ani. Toate persoanele care au participat la cercetare au fost rugate să răspundă în faţa unei camere video cum cred ele că s-au schimbat pe măsură ce au înaintat în relaţie. Împreună cu răspunsul, acestea au oferit şi un punctaj de la -3 la 3, care a însemnat nivelul de atracţie fizică pentru partener.

Răspunsurile lor au susţinut ipoteza oamenilor de ştiinţă. Din ea reiese că cei care se cunoşteau de mai mult timp înainte să devină iubiţi nu au atins nivelul maxim de atracţie unul faţă de celălalt.

De asemnea, studiul a mai scos la iveală că durata timpului petrecut pentru cunoaşterea celuilalt modifică dinamica sexualităţii. Mai precis, succesul unei persoane, când vine vorba despre întâlniri, se bazează pe dorinţa, pe capacitatea de a-l face pe celălalt să fie atras sexual. Însă “un timp mai mare de interacţionare cu alţii oferă mai multe oportunităţi de a ne forma impresii unice, care depăşesc judecăţile iniţiale”, a spus Lucy Hunt, coordonatorul studiului.

Indiferent de dimensiunea nivelului de atracţie, acesta nu influenţează satisfacţia într-o relaţie. Deci, fie că ţi-ai cunoscut partenerul cu mult timp înainte să formaţi un cuplu sau v-aţi îndrăgostit la prima vedere, poţi sta liniştită. Împlinirea unui cuplu nu se bazează doar pe gradul de atracţie fizică, ci şi pe alte aspecte, de exemplu, comunicarea, respectul, încrederea.

@shutterstock