Partenerii din relaţii de cuplu abuzive sau de calitate slabă riscă să îmbătrânească mai repede

1 pexels cottonbro 4101139 jpg jpeg

Vestea bună, dată de specialişti, este că cei care se află într-o relaţie de cuplu comparativ cu persoanele singure ar putea trăi, în medie, cu 1,5 ani mai mult pe deceniu. Vestea mai puţin bună este că nu se întâmplă acelaşi lucru şi anume, prelungirea vieţii, într-o relaţie de cuplu abuzivă ori de calitate slabă.

Rezultatele unei cercetări au fost publicate recent în revista “Psychology and Aging”. O echipă de oameni de ştiinţă a analizat viaţa a 974 de adulţi, cu vârsta cuprinsă între 26 şi 45 de ani, din Noua Zeelandă, pe parcursul a două decenii, scrie Psychology Today.

Specialiştii au observat că implicarea într-o relaţie romantică a fost asociată cu o îmbătrânire biologică lentă, fiind măsurată prin diferiţi markeri precum indicele de masă corporală (IMC), vârsta, numărul de celule albe din sânge, capacitatea cardiacă şi respiratorie. În plus, relaţiile sociale au fost, în mod constant, legate de îmbunătăţirea sănătăţii şi longevităţii. Persoanele care sunt mai integrate social prezintă un risc scăzut de deces şi boală. 

Dacă o relaţie funcţională de cuplu aduce mai multe beneficii, una abuzivă, dimpotrivă, afectează sănătatea şi viaţa, în general. Pentru a afla cât de mult afectează, cercetătorii au împărţit calitatea relaţiilor în patru categorii:

Relaţii pozitive

Relaţii de calitate scăzută

Relaţii cu cazuri de abuz

Relaţii de calitate scăzută cu cazuri de abuz.

Aceştia au descoperit că partenerii care se află în relaţii pozitive au îmbătrânit cu aproape 0,95 ani în plus la fiecare an, pe o perioadă de 20 de ani. Cu alte cuvinte, au îmbătrânit mai lent decât în mod normal. În schimb, partenerii care se aflau într-o relaţie de calitate scăzută cu cazuri de abuz au avut cel mai mult de suferit deoarece au riscat să îmbătrânească cu 1,2 ani mai mult pentru fiecare an al studiului. Inclusiv persoanele care aveau fie o relaţie de calitate scăzută, fie o relaţie cu cazuri de abuz au îmbătrânit mai repede, dar nu la fel de accelerat ca cei din urmă. 

De altfel, cercetătorii au notat că schimbarea/modificarea calităţii relaţiei unei persoane, în timp, nu a fost asociată cu îmbătrânirea biologică. Cu alte cuvinte, îmbătrânirea biologică are, mai degrabă, nevoie de expunerea cantitativă la problemele de cuplu, iar orice schimbare pozitivă va îmbunătăţi calitatea vieţii. 

„Aceste afirmaţii arată că partenerii care au relaţii de calitate mai scăzută sau relaţii cu un nivel ridicat de abuz, în special violenţă fizică, sunt mult mai expuşi riscului de a avea o sănătate precară din cauza îmbătrânirii biologice accelerate”, scriu autorii. 

Descoperirea cercetătorilor este o oportunitate de a îmbunătăţi calitatea relaţiei, prin acceptarea unui ajutor de specialitate, cum ar fi Terapia Integrativ-Comportamentală de Cuplu sau Terapia Acceptării şi a Angajamentului.