Primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2! Cât este de contagioasă

1 imagine medlife dumitru jardan biolog 1 jpg jpeg

Pe teritoriul ┼ú─ârii noastre s-au identificat deja cazuri de infectare cu tulpina sud-african─â a coronaviruslui, care este mai pu┼úin sensibil─â la vaccinurile aprobate ├«n Rom├ónia. Speciali┼čtii continu─â cercet─ârile ┼či au aflat noi cifre cu privire la rata de infectare cu noile tulpini. Dintr-un lot de 93 de probe analizate ├«n mod aleatoriu, 2 con┼úin tulpina din Africa de Sud ┼či 72 con┼úin tulpina britanic─â.

Speciali┼čtii MedLife anun┼ú─â noi rezultate ale studiului de secven┼úiere a virusului SARS-Cov-2. Divizia de cercetare a identificat p├ón─â ├«n prezent 151 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie ┼či 2 cazuri de infectare cu tulpina sud-african─â dintr-un total de aproape 600 probe analizate, respectiv 77% la nivelul Rom├óniei. Num─ârul cazurilor raportate de infectare cu tulpina britanic─â a ajuns la 272 ├«n Rom├ónia.

Din ce ora┼če sunt persoanele infectate cu cele dou─â tulpini

├Än urma analiz─ârii unui nou lot de 93 de probe, ├«n cadrul studiului de secven┼úiere a genomului virusului SARS-CoV-2, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat primele dou─â cazuri de infectare cu tulpina sud-african─â de pe teritoriul Rom├óniei. Una dintre probe provine de la un pacient din Bucure┼čti, iar cealalt─â este a unei persoane din Pite┼čti. Totodat─â, speciali┼čtii MedLife au identificat ├«n aceast─â etap─â a studiului ├«nc─â 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanic─â. Potrivit raportului, cazurile de infectare cu tulpina britanic─â provin din Bucure┼čti ÔÇô 61 de pacien┼úi, din Constan┼úa ÔÇô 4 pacien┼úi, din D├ómbovi┼úa ÔÇô 2 pacien┼úi, din Prahova ÔÇô 1 pacient, din Ilfov ÔÇô 1 pacient, din Gala┼úi ÔÇô 1 pacient, din Cluj ÔÇô 1 pacient ┼či din Teleorman ÔÇô 1 pacient. Cele 93 de probe analizate ├«n acest lot au fost prelevate ├«n mod aleatoriu ├«n perioada 20-24 februarie 2021, de la pacien┼úi infecta┼úi ┼či confirma┼úi cu virusul SARS-CoV-2 ├«n urma test─ârii RT-PCT, probele fiind furnizate de Direc┼úiile de S─ân─âtate Public─â. Divizia de cercetare MedLife a identificat p├ón─â ├«n prezent 151 de cazuri de infectare cu varianta britanic─â a coronavirusului, dintr-un total de aproape 600 de probe secven┼úiate de la ├«nceputul acestui an. Pe loturile analizate anterior nu au fost identificate muta┼úiile specifice altor tulpini.

ÔÇ×Avem confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina B.1.351 a coronavirusului, originar─â ├«n Africa de Sud, depistate ├«n Rom├ónia. Din p─âcate, acum avem un motiv ├«n plus de ├«ngrijorare, ┼čtiind c─â ┼či tulpina sud-african─â a ajuns pe teritoriul ┼ú─ârii noastre. ├Än plus, nici evolu┼úia ├«n ceea ce prive┼čte tulpina britanic─â nu este una favorabil─â dac─â lu─âm ├«n considerare faptul c─â am ajuns la o prevalen┼ú─â de 77% pe lotul analizat versus 12%, at├ót c├ót am ├«nregistrat ├«n luna ianuarie. Practic, ├«n mai pu┼úin de 2 luni, num─ârul cazurilor cu noua tulpin─â a crescut de 6 ori, cel pu┼úin pe loturile noastre de studiu. R─âsp├óndirea acestei tulpini explic─â ┼či trendul ascendent ├«n ceea ce prive┼čte infect─ârile ┼či num─ârul persoanelor internate la ATI ├«n ultima perioad─â. Credem c─â valul 3 ┼či poate chiar 4 al pandemiei vor fi ├«n str├óns─â leg─âtur─â cu apari┼úia ┼či r─âsp├óndirea noilor tulpini ale virusului. De altfel, am anun┼úat institu┼úiile statului despre aceste evolu┼úii, ├«n avans, inclusiv prin comunic─âri publice. Tocmai de aceea, exist─â necesitatea unui program na┼úional de secven┼úiere, astfel ├«nc├ót s─â avem informa┼úii actualizate despre modific─ârile pe care le sufer─â acest virus ┼či s─â fim preg─âti┼úi s─â ac┼úion─âm ├«n consecin┼ú─âÔÇč, a declarat Dumitru Jardan, biolog ┼či coordonator al studiului de secven┼úiere derulat de MedLife.

Câ este de periculoasă tulpina din Africa de Sud 

Potrivit reprezentan┼úilor Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii, tulpina sud-african─â este caracterizat─â de cre┼čterea capacit─â┼úii de contagiere, la fel ca ┼či tulpina din Marea Britanie, ├«ns─â nu exist─â date care s─â indice faptul c─â ar provoca mai multe cazuri grave dec├ót celelalte muta┼úii ale virsului. De asemenea, speciali┼čtii explic─â faptul c─â p├ón─â acum nu s-a observat cre┼čterea ratei de deces din cauza noii tulpini, ├«ns─â aceasta are un impact major asupra r─âsp├óndirii mai u┼čoare a virsului.  Varianta B.1.351 a fost identificat─â pentru prima dat─â la mijlocul lunii decembrie ├«n Africa de Sud, iar p├ón─â ├«n prezent a fost depistat─â ├«n aproape 50 de ┼ú─âri.

Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva mutaţiei sud-africane

De┼či s-a tot vorbit despre eficien┼úa limitat─â a vaccinurilor ├«mpotriva muta┼úiei sud-africane, speciali┼čtii atrag aten┼úia c─â nu exist─â suficiente dovezi care s─â indice ineficien┼úa anumitor vaccinuri ├«n raport cu noile tulpini ale coronavirusului (britanic─â, brazilian─â, sud-african─â). ├Än plus, un studiu realizat ├«n Africa de Sud arat─â c─â de┼či eficien┼úa vaccinului AstraZeneca este mai mic─â ├«n fa┼úa acestei muta┼úii, nicio persoan─â din e┼čantionul analizat nu a dezvoltat forme critice dup─â infec┼úia cu SARS-CoV-2 ┼či nici nu a murit. De asemenea, rezultatele unui studiu american arat─â c─â aceast─â muta┼úie nu compromite activitatea de neutralizare a vaccinului ├«mpotriva virusului.

ÔÇ×├Än acest moment se fac eforturi uria┼če la nivel mondial pentru testarea eficacit─â┼úii vaccinurilor contra noilor tulpini ale virusului, r─âm├óne de v─âzut care vor fi rezultatele ┼či deciziile pe termen lung. ├Äns─â, ce ar trebui s─â urm─ârim, de fapt, este dac─â vaccinurile reduc num─ârul cazurilor grave ┼či severe. P├ón─â la urm─â, obiectivul principal este s─â prevenim complica┼úiile ┼či decesele cauzate de COVID-19

, a ad─âugat Dumitru Jardan.

Vaccinarea ┼či m─âsurile de protec┼úie r─âm├ón esen┼úiale┬á

P├ón─â la imunizarea ├«n mas─â, prin vaccinare sau ├«n urma infect─ârii cu virusul SARS-CoV-2, speciali┼čtii ├«n s─ân─âtate public─â consider─â vaccinarea ┼či m─âsurile de protec┼úie cele mai importante arme ├«n lupta cu aceast─â pandemie.

ÔÇ×Previziunile noastre din ianuarie din pacate s-au confirmat, tulpina din Marea Britanie pare a fi dominant─â la nivel national. Mai mult, apari┼úia primelor cazuri de infectare cu tulpina din Africa de Sud reprezint─â un nou semnal de alarm─â, at├ót pentru popula┼úia larg─â, c├ót ┼či pentru autorit─â┼úi. Riscurile relax─ârii precoce sunt ├«nc─â foarte mari, de aceea autorit─â┼úile trebuie s─â evaluaze atent evolu┼úia situa┼úiei pandemice. ├Än continuare, vaccinarea ┼či m─âsurile de siguran┼ú─â ÔÇô purtarea m─â┼čtii, distan┼úarea ┼či igiena m├óinilor ÔÇô sunt esen┼úiale pentru a reduce impactul urm─âtoarelor valuri ale pandemiei. De asemenea, este tot mai evident─â necesitatea unui program de secven┼úiere la nivel na┼úional, ┼úin├ónd cont de recomand─ârile Uniunii Europene de a secven┼úia minimum 5% din totalul probelor pozitive. MedLife ┼či-a ar─âtat ├«nc─â de anul trecut disponibilitatea de a sprijini autorit─â┼úile prin extinderea programului de secven┼úiere a virusului SARS-CoV-2, av├ónd capacitatea ┼či resursele necesare de a secven┼úia gratuit ┼či ├«n urm─âtoarele dou─â luni p├ón─â la 5% din totalul probelor RT-PCR pozitive prelucrate ├«n laboratoarele noastre. Vom continua s─â derul─âm acest program de cercetare exclusiv din resurse proprii pentru a urm─âri evolu┼úia tulpinii din Africa de Sud, dar ┼či pentru a identifica ├«n timp util noua tulpin─â brazilian─â sau alte tulpini relevante ale virusului. Ca ┼či ├«n cazul firmelor private de prestigiu din ├«ntreaga lume, suntem m├óndri de faptul c─â exclusiv cu resurse proprii ne-am constituit ca principal actor din domeniul s─ân─ât─â┼úii, c─â dovedim c─â medicina privat─â rom├óneasc─â poate ajuta statul rom├ón ├«n gestionarea ┼či monitorizarea pandemiei

, a declarat Mihai Marcu, Pre┼čedinte ┼či CEO MedLife Group.Recente

cuplu certat jpeg
Indifelitate jpg
cuplu  shutterstock 1673456887 jpg
barbat si femeie shutterstock 149223914 jpg
cuplu  man g580e3df0f 1280 jpg
medicamente  barbat  shutterstock 2019419141 jpg
relatii toxice violeta moisa util mic mp4 thumbnail png
inel logodna  cerere casatorie  love g2cc41c38e 1280 jpg
cuplu  shutterstock 2086941742 jpg
Cuplu jpg
mireasa  pixabay bride gc93a96564 1280 jpg
sampanie shutterstock 263409551 jpg
Cerere in casatorie jpg
femeie shutterstock 2120630525 jpg
prezervative  condoms g2fdfee469 1280 jpg
cuplu in pat shutterstock 662146600 jpg
femeie ruj rosu shutterstock 151548218 jpg
florarie Brasov jpg
sarut shutterstock 139884175 jpg
barbat si femeie shutterstock 537199063 jpg