10 sfaturi de care să ţii cont într-o relaţie

1 73427 original jpg jpeg

Aproape toţi am suferit decepţii sufleteşti şi, la polul opus, am avut momente în care nu ne-am mai putut imagina cum ar fi viaţa fără persoana pe care o iubeam nebuneşte. Cu alte cuvinte, am simţit fie un gol imens în stomac, fie fluturaşi zglobii. În căutarea armoniei în cuplu însă e nevoie de mai mult. Paşii de mai jos îţi vor veni în ajutor.

1. Nu renunţa la tine pentru el

Există riscul ca,din prea multă pasiune,să uiţi de tine şi să ajungi să te pui mereu pe locul 2,să nu te mai intereseze care sunt micile tale plăceri. Într-un cuplu armonios,partenerii se completează şi se susţin într-un efort de împlinire personală reciprocă şi nu într-unul de uitare de sine.

2. Pune bază pe pasiunile comune

Serviciul,obligaţiile sociale,bugetul îţi stau uneori împotrivă. Timpul dedicat hobby-urilor comune este însă esenţial pentru o dezvoltare sentimentală sănătoasă. Şi asta valorează secunde de aur.

3. Profită de orice moment

Închide plictisitorul şi inutilul televizor,în faţa căruia vă aşezaţi în fiecare seară;nu aduce niciun beneficiu în cuplu,ba de cele mai multe ori îţi răpeşte şi puţinul timp pe care îl aveţi pentru voi. Aşezaţi-vă la masă şi descoperiţi-vă pasiunile comune,toate vă vor apropia şi vă vor oferi clipe de conectare excepţionale.

4. Fii mai înţelegătoare

Când ajungi în momente de cumpănă,la certuri interminabile,la opinii total diferite asupra unor decizii de viaţă,poate că este timpul să te opreşti şi să încerci să înţelegi poziţia partenerului tău. Conform unor studii,80% din problemele în cuplu vin din neştiinţă,15% din neputinţă şi doar 5% din rea-voinţă. De aceea,clarificările pot rezolva 95% din probleme,iar bunăvoinţa şi înţelegerea restul de 5%.

5. Apreciază-i dovezile de loialitate

Pentru a-ţi înţelege şi mai mult partenerul,descoperă în ce mod îţi spune te iubesc. Gary Chapman scria în cartea sa,intitulată „Cele 5 limbaje ale iubirii”,că oamenii au ca principale metode de exprimare a iubirii cuvintele de laudă,timpul petrecut împreună,darurile,serviciile oferite şi atingerea fizică. Aflaţi care sunt limbajele iubirii în cuplul vostru şi armonizaţi-le.

6. Comunicarea face minuni

Discuţiile cu partenerul sunt esenţiale în cuplu,la fel şi sinceritatea. Atunci când vă vorbiţi,încercaţi să o faceţi cât mai deschis,fără ascunzişuri,fără temeri,şi problemele îşi vor găsi rezolvarea.

7. Respectul,temelia relaţiei

Vei rămâne surprinsă cât de departe te pot duce în relaţie cuvintele „te rog”,„mulţumesc” şi  „cu plăcere”. Ele exprimă stima şi dragostea pe care i le porţi partenerului tău. În plus,aceste cuvinte îi vor aduce aminte iubitului (sau iubitei) că îl preţuieşti şi nu consideri că iubirea lui ţi se cuvine pur şi simplu.

8. Iubirea nu e o sarcină în casă!

Dacă sunteţi mereu pe fugă,îndeplinind toate îndatoririle casnice şi familiale ca pe o rutină,s-ar putea să vă îndepărtaţi unul de altul. Atenţia şi respectul fac cea mai bună casă în relaţie. Aşa că păstraţi-vă timp doar pentru voi,în care toată atenţia să fie îndreptată către celălalt. S-ar putea ca aceste mici sesiuni de atenţie să facă minuni.

9. Evită excesele de orice natură

Nu intra în zona exceselor,nu fi extrem de geloasă,de cicălitoare,de radicală,de intransigentă,de neatentă,de nerespectuoasă. Evită să staţi non-stop împreună sau tot timpul la distanţă. Excesele de orice natură nu aduc cu ele armonie şi înţelegere.

10. În caz de „avarii”,cere ajutor

Studiile arată că partenerii care au mers la consiliere de cuplu în perioadele grele ale relaţiei au avut mai mult succes în traversarea furtunilor emoţionale şi a clipelor de răscruce decât cei care nu au făcut acest lucru. Fie că vorbim de un consilier,de un psihoterapeut sau de un preot,orice formă de ajutor de la o persoană care are experienţă şi în care aveţi încredere este bine-venită.