4 mituri despre relaţii

1 72095 original jpg jpeg

Când vine vorba despre căsnicie toată lumea e expertă. Prietenii şi familia îţi dau sfaturi pentru a avea o relaţie trainică. Experţii au identificat câteva sfaturi ce nu sunt decât mituri nefondate.

Mit:O relaţie sănătoasă înseamnă că nu trebuie să lucrezi la ea.

Realitate:Potrivit psihologului Lisa Blum cele mai rezistente relaţii au nevoie de multă muncă. Aceasta crede că sistemul educaţional,cultura în care am crescut şi sfaturile primite de la părinţi nu ne pregătesc pentru faptul că pentru ca o relaţie să funcţioneze trebuie să investim sentimente şi timp.

Citeşte şi:

5 secrete ale unui cuplu fericit

Ce semnifică poziţiile de dormit în cuplu

Dar cum ştii dacă eşti într-o relaţie sănătoasă sau nu? Specialiştii spun că primul semn este dacă te simţi nefericit,mai mult decât fericit. Cu alte cuvinte,petreci mai mult timp încercând să-ţi menţii relaţia pe linia de plutire,decât te bucuri de ea?

Totodată,dacă încerci din greu să-ţi îmbunătăţeşti relaţia cu partenerul,dar vezi că acesta nu face un efort,înseamnă că nu sunteţi pe aceeaşi lungime de unde şi că nu aveţi o relaţie stabilă. Pe de altă parte,dacă amândoi depuneţi eforturi şi vedeţi şi rezultatele,atunci acesta e un semn bun.

Mit:Dacă partenerii se iubesc cu adevărat,cunosc nevoile şi sentimentele celuilalt.

Realitate:„Este un basm să aştepţi ca partenerul tău să fie capabil să-ţi citească gandurile“,spune psihologul Lisa Blum. De aceea,trebuie mereu să comunicăm cu partenerulde viaţă despre sentimentele şi nevoile noastre. Şi o dată ce vă ascultaţi necesităţile,vă îmbunătăţiţi şi relaţia.

Mit:Dacă sunteţi cu adevărat îndrăgostiţi unul de celălalt,pasiune nu va dispărea.

Realitate:Specialiştii spun că este normal ca pasiunea nu mai fie la fel,după un anumit timp,ca la începutul relaţiei. Rutina zilnică este unul dintre factorii care sting pasiunea în cuplu. O dată cu creşterea responsabilităţilor,cuplurile au mai puţin timp şi energie pentru a face lucruri împreună. Dar asta nu înseamnă că pasiunea s-a stins pentru totdeauna. Cu puţină organizare,vă puteţi stimula pasiunea.

Mit:Gelozia este un semn al dragostei şi a grijii pe care ţi-o poartă partenerul.

Specialiştii sunt de părere că gelozia este mai mult despre cât de sigură şi câtă încredere ai tu în tine şi în relaţia ta. Dacă ai un partener gelos,ai putea încerca să-i araţi cât de mult îţi pasă de el. Totodată,încercarea de a-l face gelos pe partenerul tău,se poate întoarce împotriva ta.