Charles Dickens, nemilos cu mama celor 10 copii ai săi. A înşelat-o şi a încercat s-o interneze la azil

1 charles dickens shutterstock 239399452 jpg jpeg

Scriitorul a rămas în memoria colectivă datorită poveştilor emoţionante cu copii săraci, care traversau momente dificile în perioada victoriană din Marea Britanie. Din păcate, generozitatea şi altruismul acestuia nu se făceau simţite atât de mult şi-n viaţa de zi cu zi.

Dickens s-a însurat cu Catherine Hogarth, fiica editorului său, George Hogarth, în 1833, şi cei doi soţi au avut nu mai puţin de 10 copii împreună, după cum ne informează BBC. Însă familia lui extinsă nu pare că a fost sursă de inspiraţie pentru scrierile sale, pentru că Charles nu-şi evidenţia adesea calităţile în faţa copiilor lui şi, mai ales, a mamei lor.

În ciuda faptului că ajunsese la altar împreună cu Catherine şi, mai mult de-atât, a făcut o droaie de copii cu ea, Dickens n-a putut s-o uite pe prima lui dragoste. Pe vremea când avea numai 18 ani şi era un reporter fără bani în buzunar, Charles a încercat s-o cucerească pe Maria Beadnell, după care a repetat figura şi în 1855, când era deja însurat, la casa lui.

The Guardian ne informează că scriitorul era deja însurat de 22 de ani cu Hogarth, însă, cu toate astea, era încă îndrăgostit de Maria, căreia începuse să-i trimită scrisori de dragoste cu entuziasmul unui adolescent înamorat.

Totuşi, atunci când a întâlnit-o în persoană pe Beadnell, întregul său entuziasm a dispărut, considerând-o pe Maria “grasă”. Aspectul ei deloc atrăgător pentru el a fost şi motivul pentru care scriitorul a încetat s-o recucerească pe prima lui mare iubire.

Totuşi, nu i-a rămas fidel soţiei, ci a încercat să-şi găsescă altă femeie care să-i stârnească pasiunea. În 1857, scriitorul de 46 de ani a început să-i facă curte actriţei de numai 18 ani, Ellen "Nelly" Teran. Cei doi amorezi au început o idilă în secret, după care Dickens s-a gândit să dea cărţile pe faţă.

În 1858, Charles a dat-o afară din casă pe Hogarth şi s-a despărţit în mod oficial de ea, lucru deloc obişnuit la acea vreme. Şi, din păcate, ticăloşia autorului a mers mai departe.

Conform scrisorilor unui prieten de familie, Dickens a încercat să-şi închidă soţia într-un azil de boli mentale, pentru a-i menţine tăcerea la nesfârşit. Nu mai e cazul să precizăm ce experienţă terifiantă trebuie să fi fost internarea într-un asemenea azil în perioada victoriană, nu?    

Foto - Shutterstock