Cum deosebeşti dependenţa emoţională de iubire

1 78090 original jpg jpeg

Fiinţe sensibile şi gata oricând să îşi dăruiască sentimentele, femeile au, adesea, cel mai mult de suferit de pe urma relaţiilor amoroase cu un final nefericit. Multe dintre ele se complac în situaţie şi manifestă o dependenţă emoţională faţă de partener, crezând cu tărie că acest lucru este esenţa dragostei. Iată care e distincţia dintre cele două stări afective.

Eşti mult prea posesivă şi geloasă

Ştii şi tu că puţină gelozie nu strică într-o relaţie, ba chiar e binevenită, însă dacă întreci limita, acest lucru îţi poate afecta serios viaţa de cuplu. Poate nu ai destulă încredere în tine şi te sperie gândul că o altă femeie l-ar putea impresiona pe bărbatul de lângă tine. Ei bine, dacă îţi arăţi posesivitatea, nu numai că îl vei face pe partenerul tău să se distanţeze de tine, dar îl vei impinge în braţele alteia. Gelozia excesivă înseamnă dependenţă emoţională.

Simţi nevoia de a-l impresiona

Când iubeşti pe cineva şi primeşti înapoi exact aceleaşi sentimente, nu ai de ce să încerci să epatezi. Se presupune că partenerul te iubeşte aşa cum eşti, chiar şi când nu eşti aranjată sau când nu ai cele mai frumoase haine. Dacă eşti mereu preocupată cu felul tău de a arăta şi eşti atentă la modul în care vorbeşti şi acţionezi, înseamnă că ţi-e teamă ca bărbatul de lângă tine să nu îşi facă o impresie proastă şi să te părăsească.

Te sperie gândul că sunteţi departe

A plecat o zi şi deja simţi că nu mai poţi sta fără el? Asta nu înseamnă că îl iubeşti, ci că eşti dependentă emoţional de persoana lui. De cele mai multe ori, dependenţa vine pe fondul nesiguranţei de sine şi poate fi extrem de nocivă pentru psihicul unei femei. Încearcă să nu îl stresezi cu telefoanele sau cu mesajele şi demonstrează-i că te poţi descurca la fel de bine şi fără el câteva zile. Arată că eşti o persoană independentă şi încearcă să te maturizezi.

Ai nevoia de confirmare a iubirii

Îl întrebi des dacă te iubeşte şi îl rogi să îţi arate zilnic acest lucru? Ei bine, acest obicei îţi poate strica cu totul relaţia. Lasă-l pe el să îţi arate cât de mult ţine la tine şi, mai mult decât orice, oferă-i timp şi spaţiu pentru a se simţi confortabil în relaţie. Este foarte important să fiţi degajaţi atunci când sunteţi împreună, să vă iubiţi prin mici gesturi şi să nu căutaţi confirmări care nu au niciun rost.