Cunoşti cele cinci limbaje ale dragostei? Analizează-le şi vei afla cheia unei relaţii fericite

2 shutterstock 1772323610 jpg jpeg

Ceea ce face ca o persoană să se simtă iubită nu este întotdeauna la fel pentru alta. De fapt, fiecare dintre noi înţelegem şi primim dragostea printr-un limbaj specific – din cinci, care ne „vorbeşte‟ mai pe înţeles decât celelalte. Pe scurt, partenerul poate să nu ia în calcul ceea ce tu consideri dovezi de dragoste, pentru că funcţionează după alt limbaj de iubire.

Conceptul acesta al celor cinci limbaje de dragoste provine din cartea „Cele cinci limbaje ale iubirii; Secretul dragostei care durează‟, semnată de expertul în relaţii Gary Chapman. Toţi oferim şi primim dragoste în mod diferit, cel puţin aceasta este descoperirea făcută de Chapman, care a identificat cinci limbaje, care vorbesc despre o relaţie sănătoasă. Puteţi ajunge să vă răniţi sentimentele unuia celuilalt, neintenţionat, dacă nu vă cunoaşteţi limbajul de iubire.

Limbajul 1: Validarea sentimentelor prin cuvinte

Oamenii cu acest limbaj de iubire simt nevoia să-şi audă partenerul spunând des „Te iubesc”. Comunicarea ar trebui să fie încurajatoare, afirmativă, apreciativă şi empatică. De asemenea, validarea sentimentelor prin cuvinte ar trebui să se facă sincer şi frecvent.

stanga
dreapta
3 shutterstock 1598005411 jpg jpeg
9 promo cpf 3 jpg jpeg

Complimentele nu trebuie să fie complicate; chiar şi cuvintele scurte şi simple sunt eficiente. Câteva exemple: „Mulţumesc că ai dus gunoiul”, „Apreciez că ai gătit cina pentru noi”, „Îmi place cum îţi stă părul azi” sau „A fost drăguţ din partea ta să aranjezi rufele” Cuvintele sincere şi pline de bunătate înseamnă foarte mult pentru această persoană. Pe de altă parte, comentariile jignitoare sau negative nu ar trebui să le spui niciodată partenerului, pentru că îi poate face mult rău.

Limbajul 2: Servicii

Oamenii care funcţionează în dragoste după acest tipar simt că acţiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. Pentru ei, orice faci pentru a le uşura sarcinile, responsabilităţile, contează enorm. Este important să faci lucruri pe care ştii că partenerul le-ar dori, chiar dacă acestea necesită efort şi timp.

Aceste servicii pot fi deschiderea unei uşi, spălatul rufelor, gătitul unei mese ori întocmirea unui plan de organizare a unui eveniment. Este necesar să ştii că aceste activităţi îi vor produce plăcere şi este important să fie făcute cu bucurie, fără regrete. Serviciile nu se fac din obligaţie şi nu lasă loc de reproşuri.

Limbajul 3: Cadouri

Persoana care vorbeşte acest limbaj reacţionează bine când primeşte cadouri gândite, studiate. O va face să se simtă apreciată, prioritizată şi iubită. Poate fi vorba despre oferirea unei ciocolate preferate, a unei brăţări preferate, dar poate fi vorba şi despre bilete, chiar şi online, la piesa de teatru preferată. Acest limbaj îi spune partenerului tău că ai făcut tot posibilul să obţii ceva care să îi aducă un zâmbet pe chip. Alegerea cadoului potrivit arată că îţi înţelegi partenerul şi că faci un efort pentru a-ţi exprima dragostea faţă de el.

Limbajul 4: Timp de calitate

Acest limbaj este despre petrecerea timpului unul cu celălalt şi acordarea reciprocă a atenţiei prin conversaţii concentrate şi neîntrerupte. Timpul individual este esenţial. Din cauza tehnologiei, timpul de calitate a scăzut. Oamenii trimit deseori mesaje tip text, e-mailuri sau navighează pe reţelele sociale în loc să petreacă timp de calitate în cuplu. Pune deoparte telefonul, îndepărtează-te de televizor, treburi şi alte activităţi care distrag atenţia. Este vorba despre a fi împreună şi despre a acorda atenţie unul altuia. Ascultă, comunică şi împărtăşeşte momente semnificative cu celălalt. Alte modalităţi de a vă bucura de timp de calitate includ prepararea mesei împreună, plimbările sau împărtăşirea planurilor pentru viitor.

Limbajul 5: Contactul fizic

Oamenii care vorbesc acest limbaj de dragoste se dezvoltă fizic, psihic şi spiritual prin orice fel de atingere fizică, fie că este vorba despre ţinerea de mână sărutări, mângâieri sau îmbrăţişări. Ei comunică şi pun accentul pe partea nonverbală în iubire. Contactul fizic este o modalitate directă de a comunica afecţiunea; este vindecător, liniştitor şi calmant. Însă acestea trebuie făcute din dragoste, nu cu caracter de obligaţie. Pentru aceste persoane, nimic nu le vorbeşte mai profund decât contactul fizic. Găseşte modalităţi de a vă exprima dragostea folosind atingerea fizică - atingându-i braţul sau mâna în timpul unei conversaţii, ţinându-vă de mână, sărutându-vă dimineaţa. Cunoaşterea modului în care partenerul îşi exprimă dragostea şi a modului în care vrea să îţi exprimi iubirea este cheia unei relaţii fericite.

@shutterstockRecente

cuplu certat jpeg
Indifelitate jpg
cuplu  shutterstock 1673456887 jpg
barbat si femeie shutterstock 149223914 jpg
cuplu  man g580e3df0f 1280 jpg
medicamente  barbat  shutterstock 2019419141 jpg
relatii toxice violeta moisa util mic mp4 thumbnail png
inel logodna  cerere casatorie  love g2cc41c38e 1280 jpg
cuplu  shutterstock 2086941742 jpg
Cuplu jpg
mireasa  pixabay bride gc93a96564 1280 jpg
sampanie shutterstock 263409551 jpg
Cerere in casatorie jpg
femeie shutterstock 2120630525 jpg
prezervative  condoms g2fdfee469 1280 jpg
cuplu in pat shutterstock 662146600 jpg
femeie ruj rosu shutterstock 151548218 jpg
florarie Brasov jpg
sarut shutterstock 139884175 jpg
barbat si femeie shutterstock 537199063 jpg