De ce dispare atracţia fizică dintre parteneri? 5 motive evidente

2 astaaaaaaaaa jpg jpeg

Cuplurile întâmpină tot felul de suişuri şi coborâşuri într-o relaţie de lungă durată şi câteodată responsabilităţile zilnice fac să dispară acea scânteie care era la început între cei doi parteneri. Dacă ajungi să-ţi dai seama că cel de lângă tine a devenit, pe parcurs, un simplu prieten sau doar un coleg de cameră, cel mai probabil că nu mai simţi nicio atracţie sexuală pentru el. Şi n-ai fi singura persoană căreia să i se întâmple aşa ceva...

„În relaţiile de lungă durată, nu e deloc neobişnuit ca atracţia dintre el şi ea să se disipe”, punctează Nazanin Moali, un terapeut sexual din Los Angeles şi gazda podcastului Sexology, pentru HuffPost. „Avem impresia că, dacă a existat, la început, o mare atracţie între noi şi partenerul nostru, acea atracţie nu va dispărea niciodată, va exista în viaţa noastră pentru totdeauna, fără ca noi să facem niciun efort pentru a o menţine”, a adăugat specialistul. Însă nu e nimic mai neadevărat de-atât!

De cele mai multe ori e nevoie de ceva „muncă” pentru a menţine atracţia vie între el şi ea. Totuşi cum se ajunge să ne pierdem interesul sexual în cel de lângă noi? Asemenea lucru se întâmplă în următoarele situaţii:

Nu-i mai pasă de felul în care arată

La începutul relaţiei, toată lumea vrea să facă o impresie frumoasă şi depune efort să arate bine în faţa celuilalt. Însă, pe măsură ce timpul trece şi responsabilităţile noastre se înmulţesc, parcă nu mai găsim timp şi chef pentru asemenea „nimicuri”.

“Nu este egoism, ci doar grijă pentru propria persoană şi, implicit, pentru cea de lângă noi. Ne-o datorăm nouă să avem grijă de noi, dar şi celui cu care ne împărţim viaţa. Trebuie să nu fim delăsători şi să acordăm atenţie felului în care mâncăm, facem sport, ne odihnim şi ne îmbrăcăm”, e de părere Kathy Hardie-Williams, terapeut de cuplu din Portland, Oregon.

Nu vă mai comportaţi ca un cuplu

Din moment ce urcăm în ierarhie în profesia noastră şi apar şi copiii pe lume, ziua parcă nu ne mai ajunge ca să bifăm tot ceea ce ne-am propus în fiecare zi. În asemenea circumstanţe, romantismul rămâne pe un loc inferior sau dispare cu totul din viaţa noastră.

Lasă, pentru o secundă, listele zilnice cu responsabilităţi, pune-ţi o rochiţă drăguţă, dă-ţi cu ruj şi sărută-ţi partenerul din senin. Fă-i invitaţia la o cină romantică şi pretinde acelaşi lucru şi de la el, atunci când îi permite programul.

Mai mult, stabiliţi împreună un program săptămânal de ieşit împreună în oraş, doar voi doi, fără copii, fără să vă rămână gândul la treburile casnice sau la cele profesionale. Un mic efort în acest sens poate da rezultate neaşteptat de bune.

Nu-i poţi ierta greşelile din trecut

Dacă au existat între voi doi conflicte despre bani, infidelitate, intimitate sexuală, decizii legate de copii sau treburi casnice şi n-aţi făcut decât să le daţi uitării, fără să le soluţionaţi, disensiunile şi chiar dispreţul pentru celălalt nu dispar niciodată.

„Asemenea neînţelegeri te distanţează de partener şi chiar te fac să-l urăşti, lucru care diminuează considerabil atracţia pentru el, evident”, spune Samantha Rodman, psiholog din North Bethesda, Maryland. E esenţial să păstraţi comunicarea între voi doi şi să demonstraţi adesea empatie pentru cel de lângă voi. Fără un dialog fructuos şi înţelegere reciprocă, nu poate exista acea intenţie de-a te apropia şi fizic de partener.

Te plictiseşte partenerul

În relaţiile pe termen lung, cruciale sunt stabilitatea şi siguranţa pe care o simţi în cuplu. Însă cum rămâne cu spontaneitatea şi gesturile romantice apărute din senin? Pe măsură ce trec ani, nu numai că noi ne schimbăm şi devenim mai maturi, mai serioşi, dar şi relaţia noastră amoroasă se schimbă. Totuşi e de preferat să nu devină atât de previzibilă, încât să ne plinctisim groaznic alături de jumătatea noastră, nu?

Nu există compatibilitate între voi

Cum spuneam, fiecare dintre noi se schimbă pe parcurs, însă este crucial ca cei doi parteneri să meargă în aceeaşi direcţie în viaţă, nu pe căi diferite şi să nu se mai intersecteze nicicând. Nu spune nimeni că nu poţi forma un cuplu cu cineva diferit ţie, poate chiar asta te-a atras la bun început la partenerul tău – că este altfel decât tine şi că nu te plictiseşti niciodată cu el.

Însă, atunci când diferenţele dintre voi sunt foarte mari, nu prea mai există nimic ce poate fi făcut pentru a salva mariajul vostru sau relaţia sentimentală. Şi-n acel moment critic din idila voastră cui îi mai pasă, zău, de atracţia sexuală?

Foto - Shutterstock



Recente

Cum iti influenteaza ovulatia libidoul Sursa imagine shutterstock 2256590623 jpg
infidelitate jpg
De la ce varsta incepe sa sune ceasul biologic al barbatilor Sursa foto shutterstock 1290589387 jpg
4 semne ca partenerul nu te va insela niciodata Sursa foto shutterstock 795913363 jpg
potență jpg
Valentine’s Day jpg
dragostea dureaza shutterstock 76847938 jpg
Cuplu jpg
Diferentele dintre relatia de cuplu cu un sociopat si o iubire reala Sursa foto shutterstock 1930345940 jpg
Cerere in casatorie jpg
Comportamente aparent neatractive, atragatoare pentru femei Sursa foto shutterstock 360382934 jpg
cuplul de îndrăgostiți sursa  shutterstock 1550852267 jpg
Valentine’s Day jpg
cummentiivieflacarapasiuniiintr orelatiedeanibuni jpg
Probleme sexuale jpg
bărbat și femeie sursa  hutterstock 139884175 jpg
jonathan borba aC5 EFhq7Fs unsplash jpg
bărbat și femeie, pasiune sursa  GettyImages 165567824 jpg
Cearta jpg
Top 10 profesii care te predispun la divort A ta e pe lista Sursa imagine shutterstock 2148892487 jpg