De ce să nu faci sex în postul Crăciunului?

1 72248 original jpg jpeg

În post, cei mai mulţi dintre noi au grijă să nu mănânce de dulce, să se spovedească şi să se împărtăşească. Însă, nu rare sunt situaţiile în care oamenii ignoră, din neştiinţă, faptul că şi sexul are restricţii în post.

În postul Crăciunului nevoile spirituale trebuie să fie mai presus de poftele trupeşti,de aceea sexul este unul dintre cele mai grave păcate.

Ce spun preoţii despre sexul în postul Crăciunului

Sexul între doi parteneri de sex opus este văzut ca un păcat atâta timp cât cei doi nu sunt uniţi în faţa lui Dumnezeu de Sfânta Taină a Cununiei. De celelalte tipuri de păcate (relaţiile intime între parteneri de acelaşi sex,sau între mai mulţi parteneri) nici nu mai vorbim. Totuşi,odată cununaţi,oamenii tind să creadă că sexul nu mai înseamnă desfrânare şi că au dezlegare să se abandoneze unul în braţele celuilalt ori de câte ori simt isipita. Preoţii,însă,subliniază că harul lui Dumnezeu îi binecuvintează pe soţi numai în cele duhovniceşti şi fireşti ale vieţii (adică pentru procreere),iar nu şi în poftele cele rele (sexul de plăcere).

Părintele Arsenie Boca,despre curăţenia trupească în post

 „Firea trupului fiind surdă,oarbă şi mută,nu te poţi înţelege cu ea decât prin osteneală şi foame,acestea însă trebuie conduse după dreapta socoteală,ca să nu dăuneze sănătăţii. Acesteaîl îmblânzesc,încât nu se mai ţine vrăjmaş lui Dumnezeu. Rugaciunea şi postul scot dracii poftei şi ai mâniei din trup. Foamea îmblânzeşte fiarele. Cu tot dinadinsul se atrage luarea aminte ca toată lupta aceasta să nu se ducă fără îndrumarea unui duhovnic iscusit care ştie a cumpăni măsura,trebuinţa si putinţa fiecăruia în parte.”

Când este permis sexul?

Biserica ortodoxă condamnă relaţiile intimeîn posturile de peste an şi în zilele de sărbătoare,când creştinul trebuie să fie dedicat trup şi suflet celor duhovniceşti,pentru a nu uita căderea în păcat a omenirii. În celelalte zile,plăcerile trupeşti au binecuvântarea divină,cât timp sunt săvârşite în mod firesc,iar femeia nu este însărcinată,nu alăptează şi nu este în perioada menstruaţiei. „Fraţilor,nu suntem datori trupului,ca să vieţuim după trup. Căci dacă vieţuiţi după trup,veţi muri,iar dacă ucideţi,cu Duhul,faptele trupului,veţi fi vii. Căci câţi sunt mânaţi de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu” (Romani 8,12-14). „În Duh să umblaţi şi să nu împliniţi pofta trupului. Căci trupul pofteşte împotriva duhului,iar duhul împotriva trupului;căci acestea se îimpotrivesc unul altuia,ca să nu faceţi cele ce aţi voi” (Galateni 5,16-17).

Relaţiile sexuale sunt urmare a căderii în păcat

Modul în care se înmulţeşte neamul omenesc (prin contact sexual) este o urmare a căderii în păcat. Dacă Adam şi Eva nu ar fi cedat în faţa ispitei,astăzi ar fi fost posibilă înmulţirea seminţiei şi în alt mod,nepătimaş şi nepăcătos. După cădere însă,unirea dintre bărbat şi femeie nu a mai putut fi una nepătimaşă,căci pofta l-a îndepărtat pe om de cele sfinte.



Recente

discuții în cuplu  foto   Shutterstock jpg
cuplu fericit jpg
Ginesexualitate jpeg
divort jpg
sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg