De ce se îndrăgostesc femeile de infractori? Ce li se pare atrăgător la un criminal aflat după gratii

1 cuplu shutterstock 95415988 jpg jpeg

Săgeata lui Cupidon ne poate lovi oricând şi oriunde, nu aşa spunem de fiecare dată? Şi atunci de ce să ne mire că anumite persoane îşi găsesc jumătatea după gratii?! Mai greu de înţeles este că cel pe care-l consideră ele sufletul lor pereche a comis o infracţiune pentru care a fost trimis la închisoare. Este trecutul ilegal şi imoral al cuiva un impediment în găsirea fericirii în doi? Pentru unele femei nu este...

Jurnalista Christie Smythe a devenit ea însăşi subiectul principal al zilei atunci când a recunoscut că şi-a depus demisia de la serviciu şi a divorţat de soţul ei pentru simplul motiv că s-a îndrăgostit un anume Martin Shkreli, arestat pentru fraudă în 2015.

Complet înamorată, ea susţinea sus şi tare că iubitul ei era, pur şi simplu, neînţeles de restul lumii. Pregătită la orice oră din zi şi din noapte să-i ia acestuia apărarea, Christie ignora complet faptul că bărbatul de care se îndrăgostise fusese desemnat „Cel mai urât om din America”, după ce profitase financiar de nişte oameni bolnavi, adică luase bani de la pacienţii cu HIV.

Iar acest caz nu este deloc singular! Se pare că pentru orice infractor aflat după gratii în Statele Unite există cel puţin o femeie care să-l înţeleagă mai bine ca oricine şi care să-i ia apărarea. De fapt, să se îndrăgostească de el şi să fie pregătită să renunţe la întreaga ei viaţă pentru a-i fi acestuia alături. Cum de e posibil acest fenemon?

Fenomenul este analizat pe toate părţile în cartea „Love Lockdown: Dating, Sex, and Marriage in America's Prisons”, scrisă de Elizabeth Greenwood. Autoarea şi-a propus să cerceteze mariajele din închisori după ce a corespondat cu Samuel Israel al III-lea, care se află şi acum în închisoare, ispăşind pedeapsa de 22 de ani la „răcoare” pentru fraudă cu poşta.

Israel şi-a simulat moartea în iunie 2008, după care s-a predat poliţiei, iar Greenwood, care investiga morţile false, a luat contact cu el. Cei doi au menţinut legătura timp de şapte ani, corespondând constant.

„În toată această perioadă, Sam a fost de la subiectul cărţii mele, la cel care-mi urmărea fiecare mişcare şi, într-un final, a devenit prietenul meu”, a dezvăluit scriitoarea care a încercat să înţeleagă atenţia covârşitoare pe care un infractor – care n-are nimic altceva de făcut în închisoare – i-o poate acorda unei femei aflată în libertate.

În cartea sa, autoarea a urmărit povestea a cinci cupluri care s-au întâlnit când unul dintre parteneri era în închisoare. Ea a descoperit că relaţiile acestora erau ba romantice şi tandre, ba complicate şi chinuitoare, exact ca-n realitate.

Medicul Fred Berlin e de părere că există un sentiment profund matern la aceste femei căsătorite cu un infractor. „Îşi doresc cu ardoare să aibă grijă de cineva, iar cei care se află într-o celulă de închisoare au multe nevoi de satisfăcut”, precizează specialistul.

“Nu mă mărit cu trecutul lui”, a spus una dintre acele femei îndrăgostite de un infractor. “Mă căsătoresc cu pesoana care a devenit după săvărşirea crimei...”, pune aceasta punctul pe i. Este relaţia ei cu un criminal o iluzie? Cine suntem noi să o judecăm?!...

Foto - Shutterstock