De ce se sărută oamenii?

1 66076 original jpg jpeg

O întrebare a cărei răspuns este căutat intens pe internet este motivul pentru care oamenii se sărută. Este oare atingerea buzelor, a cărei denumire tehnică este osculaţia, un ritual vechi de sute sau mii de ani, ce provine de la ritualul de împerechere a animalelor?

Dacă este aşa,sărutul ar fi trebuit să fie universal şi să depăşească bariera timpului şi a culturilor. Dar nu este. Pentru că în ziua de azi,în unele societăţi sărutul pe buze este sancţionat,spun ziariştii de la theguardian.com.Cuvântul „romantic“ este cheia. Trebuie să se facă o diferenţiere între „sex“,„iubire“ şi „curte“. Sexul este,desigur,un îndemn de împerechere la toate animalele. Sărutul nu este în mod necesar legat de sex,cu excepţia cazului în care este utilizat ca formă de preludiu. Nu există nicio cultură de pe pământ care să nu aibă unele noţiuni despre ce este dragostea. Ea vine în mai multe forme,dar cu toţii o recunoaştem.

Buzele,organe erogene sensibile

Filosofi precum Platon au scris tratate despre dragoste şi lucrări similare se găsesc în întreaga lume antică. Dragostea şi sexul sunt adesea interconectate în multe scrieri,cum este celebra carte Kama Sutra,un manual despre arta de a face dragoste. Sărutul este portretizat aici ca parte a artei,deoarece buzele sunt văzute ca organele erogene sensibile.

Curtarea poate sau nu să implice dragoste sau chiar sex. Este o practică prenupţială,ce preia multe forme,dictate de tradiţii.

Sărutul pe buze,întâlnit în scrierile medievale

Şi totuşi,unde se încadrează sărutul? „Romanticul“ (nu „sexualul“) sărut cu buzele este o născocire care vine,după toate probabilităţile,de pe vremea medievală,când femeile erau curtate. Primele povestiri în care apare sărutul romantic sunt fabulele medievale,legendele şi cântecele bazate pe cavalerism şi curtare.

În literatura de specialitate,femeile sunt portretizate ca fiinţe angelice,nu simple obiecte sexuale. Sărutul a fost văzut ca o conductă a iubirii spirituale,nu ca pe un preludiu pentru sex. Această idee poate fi întâlnită şi în multe din cântecele pop,versurile rezonând cu metaforele celeste ale poemelor medievale.

Beneficiile sărutului pe buze

Sărutul pe buze s-a răspândit în întreaga lume şi este văzut ca un act subversiv al iubirii. Acesta are numeroase beneficii. Duce la formarea unor reacţii chimice complexe care sporesc sentimentele romantice şi face ca anumite acte fizice,cum este cel sexual,să fie mult mai important şi mai intim.