Există tratament pentru gelozie?

1 69832 original jpg jpeg

Ai accese tot mai dese de furie şi gelozie? Indiferent ce face sau nu face partenerul tău, simţi că nu-ţi poţi controla sentimentele? Vrei să ştii de unde se trag toate acestea şi dacă există un tratament pentru gelozie?

Pentru a înţelege mai bine cum funcţionează gelozia,trebuie să o analizăm pentru un moment. Eşti geloasă/invidioasă pe casa prietenei tale. De ce? Pentru că o percepi ca fiind mai frumoasă decât a ta. Consideri că o colegă de-a ta este mai drăguţă sau mai inteligentă? De ce? Pentru că o compari cu tine. Eşti geloasă pe talentul artistic al surorii tale. De ce? Pentru că tu nu ai nici unul sau al tău nu este tot atât de apreciat.

Cu alte cuvinte,gelozia sau invidia se reduce la unul şi acelaşi lucru:celălalt are ceva ce tu nu ai şi îţi doreşti să fi avut. Astfel că,o vorbă înţeleaptă din popor spune astfel:"Cine este cu adevărat bogat? Cel care este deplin fericit cu ceea ce are."

Şi dacă aplicăm asta strict pe sentimentul de gelozie,abordarea corectă nu este "cum fac să nu mai fiu geloasă?" ci,"cum pot fi fericită cu ceea ce am în prezent?" În mod evident,este nevoie de ceva mai mult timp pentru a ajunge să gândeşti astfel,în mod natural. Pentru că,la urma urmei,suntem oameni,nu roboţi,şi nu avem un întrerupător mental automat.

Există tratament pentru gelozie? Cum poţi depăşi acest sentiment?

În cazul geloziei dintre doi parteneri,este bine să aplici tot regula de mai sus. Să te mulţumeşti,înainte de toate,cu ceea ce ai şi să te iei în considerare pe tine,înainte de toate.

Studiile arată că,în toate relaţiile sănătoase,este nevoie ca ambii parteneri să aibă un sentiment destul solid despre sine. Despre imaginea de sine,deci să aibă încredere 100% în ei înşişi.

Trebuie să existe iubire de sine şi auto-preţuire,înainte să simţi aceste lucruri despre partenerul tău. Ca să o spunem mai simplu,regula ar fi una singură:iubeşte-te pe tine,pentru a putea să-l iubeşti pe cel de lângă tine!

Leacul pentru gelozie este să poţi crea o viaţă plină şi bogată,care să fie în acord cu tine însuţi şi să începi să apreciezi cine şi ce eşti. Beneficiind de o "relaţie",nu reprezintă un leac garantat pentru a te simţi completă. O relaţie sănătoasă trebuie să existe mai întâi în noi înşine şi apoi să se extindă în a include o altă persoană.

Există tratament pentru gelozie? De ce nu este constructivă?

Dacă eşti mereu geloasă pe partenerul tău şi te aştepţi la atenţie din partea lui tot timpul,s-ar putea să-ţi faci mai mult rău decât bine. Este un lucru nenatural şi nerealist. În plus,dă naştere la mânie şi resentimente,atât în tine cât şi în partenerul tău. Este primul semn că ar trebui să te ocupi de tine mai înainte de toate. Lucrează la încrederea de sine,la imaginea ta şi apoi vezi ce se întâmplă.   

Dacă ceva este dezechilibrat în tine,acest lucru va sabota relaţia cu partenerul tău.

Mai poate exista şi cazul în care gelozia sporită poate sublinia că legătura dintre parteneri nu este chiar aşa de ideală precum pare. Dacă se ajunge la acuzaţii şi ameninţări,fii sigură că ceva trebuie făcut.

Asigură-te că tu eşti ok şi,mai apoi,vezi dacă se mai poate remedia ceva. Dacă ajungi la concluzia că partenerul tău nu te apreciază suficient,că nu te respectă şi la mijloc mai sunt implicate şi alte persoane (alte femei),este indicat să ieşi cât mai curând din această relaţie toxică.