Lucruri mai puţin ştiute despre prezervative

1 73291 original jpg jpeg

Folosit de mai bine de 6.000 de ani, prezervativul are o istorie condimentată. De la „străbunicul” din intestine de oaie până la „prezervativul invizibil”, lucrurile au evoluat în mod spectaculos!

 „ „Teacă” din vezică de capră   

O statuie egipteană veche de 6.000 de ani reprezintă un localnic dotat cu o „teacă”,cu funcţie contraceptivă.  Tot în Egiptul antic,în cursul celei de-a XIX-ea dinastii (circa 1300 înainte de Hristos),bărbaţii foloseau un prezervativ confecţionat din in,pentru a se proteja de maladiile cu transmitere sexuală,dar şi de diversele infecţii,răni şi muşcături de insecte.

Şi romanii utilizau un soi de prezervativ,din intestine sau vezică de animale domestice.

Kabuta-gata

şi „cutiile vesele”

În secolul al X-lea după Hristos,chinezii se foloseau de „teci” din hârtie de mătase,unse cu ulei. Japonezii în schimb optau pentru accesorii rigide,fabricate din carapace de broască ţestoasă sau din piele,care erau păstrate în aşa-numitele „cutii vesele”.

Croit pe măsură,din stofă

Anatomistul şi chirurgul Gabriel Fallopius este cel a inventat,în secolul al XVI-lea,prezevativul din stofă,croit pe măsura clientului şi menit a-l proteja de bolile venerice – în special de sifilis,denumit şi „caria franţuzească”.

De

unde vine denumirea de „condom”

Denumirea anglo-saxonă de „condom” s-ar datora unui anumit Conton sau Condom,care lucra la curtea Regelui Carol al II-lea al Angliei. Conform unei alte teorii,numele e derivat din latină,„condus” însemnând „respect”.

Citeşte şi:

Alimente şi băuturi afrodiziace:între da şi nu

9 motive pentru care femeile n-au chef de sex

Casanova şi „redingota englezească”

Marele cuceritor şi aventurier al secolului al XVIII-lea,Giacomo Casanova,se folosea frecvent de preservative din intestine de oaie legate la gură cu panglică roşie,pentru a se proteja de infecţii dar mai ales pentru a evita ca partenerele sale să rămână însărcinate. Îşi denumea aceesoriile fie „redingotă englezească”,fie „calotă de asigurare”.  Spunea adesea:„Trebuie să mă închid într-o bucată de piele moartă pentru a-mi dovedi că sunt viu.”

Producţia

în masă

În 1843,în Marea Britanie,se produc în masă prezervative din cauciuc vulcanizat – produse elastice şi foarte rezistente,„lavabile şi reutilizabile”.  Câţiva ani mai târziu,apar pe piaţă cutii cu prezervative arborând chipul reginei Victoria. În Franţa,se comercializează prezervativele parfumate – „Crocodilul”,„Rivalul protector” sau „Voluptuosul”-,ascunse în fundul dublu al cutiilor cu trabuce Havana.

Prezervativul invizibil

A doua revoluţie în producţia prezervativului o reprezintă fabricarea sa din latex lichid,în loc de cauciuc. În timpul celui de-al doilea război mondial,din cauza penuriei de cauciuc,se încearcă-  fără succes-fabricarea prezervativului din nylon. În 1957,Marea Britanie lansează primul prezervativ lubrifiat.

În anii ‘90,apare prezervativul din poliuretan,de două ori mai rezistent ca latexul şi mult mai fin. La ora actuală,se fac teste cu „prezervativul invizibil”-un gel contraceptiv inodor şi incolor,menit să ofere protecţie contra maladiilor cu transmitere sexuală – inclusiv contra infecţiei cu HIV.