„Mă tot compară cu fosta! Ce să fac?”

1 54264 original jpg jpeg

Probabil că-ţi vine să-ţi iei lumea în cap când îl auzi povestindu-ţi mereu de fostele lui cuceriri. Ce trădează un astfel de comportament, de ce face aşa şi ce soluţii ai? Afli în continuare.

Ea versus tu

Îşi aduce aminte zilnic de lucruri făcute împreună cu fosta,dar o portretizează fie numai în negru,fie numai în alb? Mai mereu te compară cu ea în cele mai mici detalii,chiar şi înainte ca tu să-ţi expui o părere ori să faci o alegere – orice fel de alegere? Înseamnă că încă nu i-a ieşit complet din suflet.

Pentru a sfârşi o relaţie,ai nevoie de multă forţă. Iar după ce reuşeşti să rupi lanţurile unei legături amoroase care nu te împlineşte,chiar dacă aceasta a fost un adevărat dezastru,tot ai nevoie de o perioadă de pauză,de analiză şi de meditaţie asupra trecutului.

În termeni psihologici,aceasta este „perioada de doliu“,dar,spre deosebire de femei,bărbaţii sunt mai abili  în a sări peste ea decât orice campion mondial. Bărbaţii nu stau să contemple ce s-a întâmplat şi merg mai departe,încercând să lase baltă trecutul.

Ce nu iau ei în calcul este că,indiferent cât de iute eşti,tot rămâi prins în „perioada de doliu“ pentru un timp. Mai mult,goana aceasta,departe de suferinţă,îi împiedică pe mulţi reprezentanţi ai sexului tare să înţeleagă cu ce anume au greşit în relaţia anterioară şi să vadă dinamica în doi a cuplului. Cu alte cuvinte,bărbaţii ajung să repete multe greşeli vechi în noile relaţii. Căci,până la urmă,gândeşte-te şi aşa:e greu de crezut că fosta era o scorpie de la un cap la altul,iar el,actualul tău partener,un înger pe de-a-ntregul.

Pregăteşte-te pentru felurite... surprize

Dacă vorbeşte despre ea,denotă că nu a uitat-o. Dar s-ar putea să ai surprize mai mari de-atât:să te strige cu numele ei,să te trezeşti că nu prea îţi face cunoştinţă cu prietenii lui,dar că toţi pe care ajungi să-i cunoşti o ştiu pe cea de dinainte şi vorbesc numai despre ea... sau să îl prinzi pe internet ori pe calculator uitându-se pierdut la poze de demult cu ei doi. Indiferent care dintre elementele de mai sus apare în relaţia ta actuală,pregăteşte-te pentru încercări dificile.

Cum pui punct comparaţiilor

În teorie,cel mai uşor lucru pe care poţi să-l faci este să nu intri într-o relaţie cu un bărbat care abia s-a despărţit sau care tocmai se desparte de o iubită,mai ales dacă iesedintr-o legătură de durată. O altă variantă ar fi să stai în apropierea lui ca amică şi să-l laşi să-şi trăiască „perioada de doliu“ sau,dacă îl cunoşti şi-ţi place,să eviţi să te întâlneşti cu el măcar câteva luni. Dacă sare imediat într-o altă relaţie,s-ar putea să nu fi pierdut nimic,ci,mai mult,să fi câştigat o viaţă mai uşoară.

În cele din urmă,dacă ai intrat în relaţie cu el şi vrei să îl păstrezi,încearcă să-i stai aproape şi să-l ajuţi să comunice,ca să-şi descopere şi el greşelile pe care le-a făcut. Încearcă să nu-l judeci,ascultă-l şi înţelege-l. Şi,mai ales,nu te bucura că o critică pe fosta şi că a ajuns să o înşele,poate chiar părăsind-o pentru tine! Căci,atât timp cât el nu a înţeles nimic din acea experienţă,s-ar putea ca următoarea care să o păţească pe propria piele să fii chiar tu. Dacă va învăţa din greşelile trecutului şi vei avea răbdare,s-ar putea să aveţi parte de o relaţie reuşită.

„De ce se comportă  aşa,nu ştie că mă răneşte?!”

Ei bine,ca în orice perioadă de după o despărţire,lui îi face foarte bine să se descarce,să vorbească despre ce s-a întâmplat şi este foarte posibil ca nici să nu-şi dea seama că încă e prins în mrejele relaţiei anterioare.

Dacă a ieşit dintr-o legătură cu multe probleme,s-ar putea să fie într-o perioadă de revoltă şi să se răzbune pe femei pe spuza ta sau să experimenteze un moment de egoism în care să-i pese prea puţin de ceea ce simţi. În acelaşi timp,s-ar putea chiar să nu realizeze cât de mult rău îţi face,fiind încă orbit de ce s-a întâmplat în trecut.

Oricare ar fi motivaţia,îl poţi confrunta şi puteţi discuta deschis despre simţămintele tale şi despre cât te afectează lucrurile astea. Comunică cu el ori de câte ori „sare calul“,fără să-i reproşezi că face anumite lucruri intenţionat,ci concentrându-te pe cât de râu îţi fac ţie afirmaţiile sau acţiunile lui. Este o diferenţă mare între a-i adresa cuvinte grele,poate chiar injurii,şi o replică de genul:„Comparaţia cu fosta prietenă m-a făcut să sufăr şi să mă simt mică şi neimportantă în relaţia noastră.”