Simţi că vorbeşti singură? Asta pentru că bărbaţilor le este uneori dificil să le asculte pe femei

1 shutterstock 1054168358 jpg jpeg

Poate fi iubitul, partenerul de viaţă, fratele sau un coleg de la serviciu – ştim cu toţii cel puţin un bărbat care nu stă prea bine la capitolul ascultare, fie că vorbim despre ascultare activă sau pasivă. Iar asta se întâmplă nu pentru că se plictiseşte repede.

Sunt studii cu dovezi clare, care arată că există câteva motive pentru care atenţia acordată unei femei nu este punctul forte al bărbaţilor. O femeie care vorbeşte poate să îl pună în dificultate pe bărbatul interlocutor. Creierul lui percepe vocea ei în mod diferit, aşa că nu ar trebui judecat atât de aspru. Iată ce ar trebui să ştii despre abilităţile de ascultare ale reprezentanţilor sexului tare.

Vocea feminină îi pune creierul la muncă grea

O cercetare în domeniu a scos la iveală faptul că bărbaţii reacţionează diferit la vocile feminine. Când alţi bărbaţi le vorbesc, activitatea din unele zone ale creierului este relativ moderată. Când „aud‟ voci feminine, aceleaşi zone cerebrale sunt mai active, lucrează mai mult pentru a descifra şi a înţelege mesajele receptate. Asta înseamnă că bărbaţilor le este mai greu să înţeleagă semnificaţiile şi emoţiile transmise prin cuvintele rostite de femei.

Este mai puţin autoritară

stanga
dreapta
2 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg

S-a constatat că dimensiunea corzilor vocale şi a laringelui unei femei sunt importante, deoarece persoanele cu timbre vocale ridicate sunt luate mai puţin în serios. De fapt, concluziile cercetătorilor ştiinţifici sugerează că avem mai multă încredere în persoanele cu voci mai groase şi că le preferăm pe acestea în funcţii de conducere. Este şi acesta unul dintre motivele pentru care bărbaţii ar putea să nu-şi asculte la fel de atent colegele, comparativ cu bărbaţii colegi.

Vocea unei femei este mai complexă

Diferenţa dintre vocile feminine şi masculine este semnificativă. Când femeile vorbesc, folosesc mult mai multe sunete decât bărbaţii şi tind să vorbească într-un mod mai melodic. Aceşti doi factori îngreunează procesul cerebral al bărbaţilor şi fac ca înţelegerea spontană a ceea ce spun femeile să fie dificil de realizat. De ce? Pentru că femeile transmit mai multe informaţii care trebuie descifrate.

2 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg

Bonus: este adevărat că femeile vorbesc mai mult?

Mitul că femeile vorbesc mai mult decât bărbaţii a prins contur în mediul urban, sunt de părere cercetătorii. De fapt, se pare că bărbaţii şi femeile rostesc aproximativ aceeaşi cantitate de cuvinte, iar contextul este destul de important. Studiile au arătat că, în anumite circumstanţe, bărbaţii vorbesc mai mult decât femeile, iar în altele, femeile mai mult decât bărbaţii. Depinde de subiect, de cunoştinţele acumulate. În concluzie, acest mit este demontat pentru totdeauna.

@shutterstock