Te-a înşelat? Impactul devastator pe care îl are infidelitatea asupra psihicului

1 shutterstock 191371637 jpg jpeg

Indiferent de circumstanţele în care a avut loc trădarea, relaţia dintre cei doi parteneri va avea de suferit. Fie că partenerul tău a avut o aventură de o noapte, fie una de lungă durată, efectul poate fi acelaşi: o traumă cauzată de faptul că cineva pe care-l iubeşti şi-n care ai avut încredere ţi-a făcut asta.

Când descoperă c-au fost înşelaţi, unii oameni pot deveni nesiguri din punct de vedere emoţional, punând la îndoială atât valoarea lor ca persoană, cât şi tot ceea ce au trăit până atunci. În unele cazuri, a fi victima infidelităţii poate avea consecinţe grave pentru sănătatea mentală şi fizică a unei persoane. Persoane care au trecut printr-o astfel de traumă au dezvoltat simptome de depresie şi anxietatea şi au recurs la mecanismele de gestionare nesănătoase, cum ar fi alimentaţia dezordonată şi dependenţa de alcool sau de stupefiante. Unii profesionişti din domeniul sănătăţii mintale cred, de asemenea, că pot exista paralele între o astfel de situaţie şi tulburarea de stres post-traumatic.

Şi cel care înşală este vulnerabil

De cealaltă parte, persoana care a avut aventura poate fi prinsă între sentimente de vinovăţie şi eliberare. Psihologii susţin că indifelitatea poate fi o experienţă pozitivă pentru aceştia, datorită faptului că au fost cu cineva care le-a răspuns într-un mod diferit faţă de cel în care o face partenerul lor. Pe de altă parte, cei care au înşelat pot experimenta sentimente de ruşine cu privire la cine sunt ei ca persoană şi la principiile lor. De fapt, multe persoane care au înşelat se află ele însele într-o poziţie vulnerabilă, ajungând victimele singurătăţii şi ale depresiei.

Femeile, mai predispuse la comportament autodistructiv

Unii oameni sunt mai susceptibili la acest tip de cădere decât alţii. Studiile au arătat că femeile care se învinovăţesc pentru infidelitate sunt mai predispuse să apeleze la metode nesănătoase de gestionare a durerii, la autodistrugere. Mai mult, pentru persoanele care au mai trecut prin acest lucru într-o relaţie anterioară sau care s-au lovit, în copilărie, de infidelitatea unuia dintre părinţi, efectul este şi mai devastator. Terapeuţii susţin că unii oameni nu pot trece peste infidelitate pentru că aceasta este legată de o durere nerezolvată.

Se poate trece peste?

Deşi o aventură este, fără îndoială, unul dintre cele mai grele lucruri prin care poate trece un cuplu, nu înseamnă întotdeauna că relaţia trebuie să se sfârşească. Dacă ambele părţi doresc să rezolve problemele lor, de obicei pot. Există chiar şansa ca relaţia să devină mai puternică, pentru că partenerii s-au confruntat cu ceva foarte dificil şi au învăţat, în urma acestui lucru, să fie mai oneşti unul cu celălalt. Imediat după descoperirea infidelităţii, este recomandat să se evite implicarea familiei şi a prietenilor, care pot lua partea unuia dintre parteneri şi pot crea complicaţii suplimentare. Mai degrabă, este important să descoperi singur ceea ce îţi doreşti, dacă poţi trece peste faptul că ai fost rănit şi trădat şi dacă mai poţi avea, vreodată, încredere în partener. Consilierea de cuplu vă poate ajuta, de asemenea, pe amândoi să vă clarificaţi sentimentele.

@shutterstock



Recente

7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg
Singur de Sarbatori  Aaa atragi dragostea  Sursa foto shutterstock 157161779 jpg
relatie jpg
test, relatie, cuplu jpg
shutterstock 2014844981 jpg