Vechi tradiţii de Dragobete

1 73426 original jpg jpeg

Cu toate că românii sărbătoresc iubirea şi pe 14 februarie, de Sfântul Valentin, au redescoperit şi Ziua Îndrăgostiţilor autohtonă, Dragobete, cu tradiţii despre care se ştia mai puţin la oraş. Iată câteva dintre cele mai vechi obiceiuri păstrate peste ani, legate de ziua de 24 februarie!

Conform tradiţiei populare, Dragobete era înfăţişat ca un tânăr frumos, fiu al Babei Dochia, care se asemuia zeului iubirii, Cupidon, şi care prevestea apropierea primăverii, trezirea la viaţă a naturii. Numit şi Năvalnicul, el era cel despre care se credea că suceşte minţile fetelor tinere, precum Zburătorul din mitologia populară românească.

Ziua aceasta se obişnuia a se celebra cu voie bună şi gesturi de iubire. Cei care voiau să nu se despartă de cei dragi nu lăsau ziua să treacă fără un sărut. Se organizau petreceri în aer liber, dacă timpul o permitea, la care se dansa sau aveau loc jocuri. Se spune că aceia care nu voiau să-l sărbătorească se puteau îmbolnăvi, n-aveau parte de linişte şi îmbelşugare sau era posibil să nu iubească tot anul.

Tinerii se logodeau pe 24 februarie

În ziua lui Dragobete, tinerii îmbrăcau hainele cele mai bune. Fetele adunau puţină zăpadă din cea care mai rămânea şi-şi spălau obrajii cu ea pentru a fi frumoase tot anul. Împreună cu băieţii porneau cântând la strâns primele flori ieşite, pe care le puneau la icoane. Se spune că o fată care se lăsa sărutată în această zi accepta în acest fel o cerere în căsătorie, care adesea era anunţată familiilor lor în seara de Dragobete.

Ştiai că…

…din vechime exista credinţa potrivit căreia de Dragobete păsările îşi aleg perechea pe viaţă, iar cele rămase singure nu-şi fac cuib şi n-au pui până la anul următor? Tot în funcţie de obiceiurile păsărilor, în Slovenia, pe 12 martie, şi Norvegia, pe 14 februarie, sărbătorile dragostei erau corelate cu întoarcerea păsărilor şi începerea perioadei de împerechere.

Certurile sunt interzise de Dragobete

În această zi, se spune că tinerii şi bărbaţii nu trebuie să supere sau să se certe cu fetele pentru a nu avea parte de ghinion de-a lungul primăverii. Mai mult, femeile sunt menajate în această zi şi de treburile casnice. Se crede că, pentru a le merge bine, e bine ca, de Dragobete, ele să nu plângă, să nu se necăjească şi să renunţe la treburile casnice, mai puţin la curăţenia casei.

Info

Dragobetele coincide cu sărbătoarea creştină Aflarea Capului Sfântului Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, zi în care se obişnuia a se face curăţenia de primăvară a locuinţei.Recente

Cuplu jpg
3 detalii esentiale la o prima intalnire Sursa foto shutterstock 101817463 jpg
De ce barbatii insurati cred ca alte femeile maritate sunt mai atractive Sursa foto shutterstock 1746423464 jpg
Secretele celor priceputi in dormitor Sursa foto shutterstock 2253401153 jpg
Mama, pe primul loc in topul prioritatilor lui Sursa foto shutterstock 1090333826 jpg
Cum ti ar putea imbunatati viata intima curatenia de primavara Sursa foto shutterstock 2119185203 jpg
Migdale jpg
femei care înșală Shutterstock jpg
Cum iti influenteaza ovulatia libidoul Sursa imagine shutterstock 2256590623 jpg
infidelitate jpg
De la ce varsta incepe sa sune ceasul biologic al barbatilor Sursa foto shutterstock 1290589387 jpg
4 semne ca partenerul nu te va insela niciodata Sursa foto shutterstock 795913363 jpg
potență jpg
Valentine’s Day jpg
dragostea dureaza shutterstock 76847938 jpg
Cuplu jpg
Diferentele dintre relatia de cuplu cu un sociopat si o iubire reala Sursa foto shutterstock 1930345940 jpg
Cerere in casatorie jpg
Comportamente aparent neatractive, atragatoare pentru femei Sursa foto shutterstock 360382934 jpg
cuplul de îndrăgostiți sursa  shutterstock 1550852267 jpg