Vechi tradiţii de Dragobete

1 73426 original jpg jpeg

Cu toate că românii sărbătoresc iubirea şi pe 14 februarie, de Sfântul Valentin, au redescoperit şi Ziua Îndrăgostiţilor autohtonă, Dragobete, cu tradiţii despre care se ştia mai puţin la oraş. Iată câteva dintre cele mai vechi obiceiuri păstrate peste ani, legate de ziua de 24 februarie!

Conform tradiţiei populare, Dragobete era înfăţişat ca un tânăr frumos, fiu al Babei Dochia, care se asemuia zeului iubirii, Cupidon, şi care prevestea apropierea primăverii, trezirea la viaţă a naturii. Numit şi Năvalnicul, el era cel despre care se credea că suceşte minţile fetelor tinere, precum Zburătorul din mitologia populară românească.

Ziua aceasta se obişnuia a se celebra cu voie bună şi gesturi de iubire. Cei care voiau să nu se despartă de cei dragi nu lăsau ziua să treacă fără un sărut. Se organizau petreceri în aer liber, dacă timpul o permitea, la care se dansa sau aveau loc jocuri. Se spune că aceia care nu voiau să-l sărbătorească se puteau îmbolnăvi, n-aveau parte de linişte şi îmbelşugare sau era posibil să nu iubească tot anul.

Tinerii se logodeau pe 24 februarie

În ziua lui Dragobete, tinerii îmbrăcau hainele cele mai bune. Fetele adunau puţină zăpadă din cea care mai rămânea şi-şi spălau obrajii cu ea pentru a fi frumoase tot anul. Împreună cu băieţii porneau cântând la strâns primele flori ieşite, pe care le puneau la icoane. Se spune că o fată care se lăsa sărutată în această zi accepta în acest fel o cerere în căsătorie, care adesea era anunţată familiilor lor în seara de Dragobete.

Ştiai că…

…din vechime exista credinţa potrivit căreia de Dragobete păsările îşi aleg perechea pe viaţă, iar cele rămase singure nu-şi fac cuib şi n-au pui până la anul următor? Tot în funcţie de obiceiurile păsărilor, în Slovenia, pe 12 martie, şi Norvegia, pe 14 februarie, sărbătorile dragostei erau corelate cu întoarcerea păsărilor şi începerea perioadei de împerechere.

Certurile sunt interzise de Dragobete

În această zi, se spune că tinerii şi bărbaţii nu trebuie să supere sau să se certe cu fetele pentru a nu avea parte de ghinion de-a lungul primăverii. Mai mult, femeile sunt menajate în această zi şi de treburile casnice. Se crede că, pentru a le merge bine, e bine ca, de Dragobete, ele să nu plângă, să nu se necăjească şi să renunţe la treburile casnice, mai puţin la curăţenia casei.

Info

Dragobetele coincide cu sărbătoarea creştină Aflarea Capului Sfântului Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, zi în care se obişnuia a se face curăţenia de primăvară a locuinţei.



Recente

discuții în cuplu  foto   Shutterstock jpg
cuplu fericit jpg
Ginesexualitate jpeg
divort jpg
sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg