„Vin acasă. Nu te spăla!”, îi spunea Napoleon iubitei lui Joséphine. Ce le-a distrus mariajul?

1 napoleon bonaparte jpg jpeg

Relaţia dintre Napoleon Bonaparte şi soţia lui, Joséphine, a început în cel mai pasional mod cu putinţă, însă unul dintre obiceiurile ei nu i-a picat deloc bine împăratului francez.

Scrisorile pe care faimosul cuplu şi le scria descriu în amănunt viaţa unui bărbat aflat adesea pe câmpul de luptă, dar cu gândul întotdeauna la soţia sa. Îndrăgostit de partenera lui de viaţă, Napoleon nu ezita să-şi facă cunoscute sentimentele, atracţia sa greu de stăpânit pentru Joséphine. La fel de bine îşi exprima şi furia de fiecare dată când afla, de la fratale lui, despre trădarea de care era în stare mult iubita lui soţie.

Cei mai mulţi istorici susţin – pe baza scrisorilor dintre cei doi soţi – că Napoleon o iubea nespus pe soţia sa, în timp ce sentimentele ei nu erau la fel de intense pentru el. Cei doi au pornit de jos amândoi şi au reuşit să avanseze în societate şi să-şi îmbunătăţească viaţa prin mijloace proprii. Bonaparte a pus accentul, în viaţa sa, pe educaţie, strategie şi aliaţi puternici în societate, în timp ce Joséphine şi-a câştigată poziţia privilegiată din societate datorită priceperii sale, farmecului incontestabil şi a ambiţiei.

Istoricul şi scriitorul Kate Williams e de părere că Napoleon era lipsit de maniere cu femeile, iar Joséphine făcea abstracţie de aşa ceva, mai ales când venea vorba despre tacticile sale de război şi încercările lui stângace de-a atrage atenţia reprezentantelor sexului frumos. Doamna Bonaparte a trăit pe propria piele experienţa încarcerării şi de-abia a reuşit să scape de ghilotină în momentul decăderii Regelui Louis şi al Mariei Antoaneta. Însă a reuşit să scape, ceea ce atestă calităţile ei incontestabile.

Însă, oricât de mult ţinea la Bonaparte, Joséphine nu se putea abţine să nu-şi împartă timpul şi cu alţi bărbaţi. Şi, ca să se răzbune pe soţia infidelă, Napoleon şi-a luat şi el o amantă, pe Pauline Bellisle Foures, soţia unui ofiţer din armata sa, după care i-a scris fratelui său: „Situaţia s-a schimbat... E aşa trist când inima are sentimente atât de contradictorii pentru una şi aceeaşi persoană! Am nevoie de singurătate... M-am săturat de grandoare. Toate sentimentele mele s-au epuizat. Nu-mi mai pasă nici de glorie... La 29 de ani, mă declar stors complet de tot.”

Din păcate, scrisoarea de-o sinceritate evidentă a fost interceptată de englezi şi, astfel, întreaga Europă a aflat despre infidelitatea lui Joséphine şi de sentimentele care-l încercau pe marele cuceritor.

La începutul idilei lor, Napoleon era atât de îndrăgostit de Joséphine, încât îi scria: „Vin acasă! Nu te spăla!” Pe măsură ce relaţiile extraconjugale ale doamnei Bonaparte ieşeau tot mai mult în evidenţă şi ea prefera să nu-i răspundă soţului la scrisori tocmai pentru a-şi petrece tot timpul avut la dispoziţie cu alţi bărbaţi, scrisorile liderului politic conţineau apelative diferite pentru soţia sa, pe care ajunsese să o denumească „depravată malefică”.

După divorţ, domnia lui Napoleon a fost pusă sub semnul întrebării din cauza eşecului său de-a invada Rusia. Mai mult de-atât, Marea Britanie şi Rusia au intrat în Paris şi l-au capturat pe împărat. Joséphine n-a încetat nici în acel moment să-i fie devotată fostului soţ şi încarcerarea lui a afectat-o atât de mult, încât s-a îmbolnăvit la scurt timp şi a murit. Napoleon a fost exilat şi a devenit doar o umbră a bărbatului care fusese cândva.

În ultimele sale clipe de viaţă, Napoleon a rostit cu ultimele puteri: „Joséphine...”

Foto - ShutterstockRecente

cuplu certat jpeg
Indifelitate jpg
cuplu  shutterstock 1673456887 jpg
barbat si femeie shutterstock 149223914 jpg
cuplu  man g580e3df0f 1280 jpg
medicamente  barbat  shutterstock 2019419141 jpg
relatii toxice violeta moisa util mic mp4 thumbnail png
inel logodna  cerere casatorie  love g2cc41c38e 1280 jpg
cuplu  shutterstock 2086941742 jpg
Cuplu jpg
mireasa  pixabay bride gc93a96564 1280 jpg
sampanie shutterstock 263409551 jpg
Cerere in casatorie jpg
femeie shutterstock 2120630525 jpg
prezervative  condoms g2fdfee469 1280 jpg
cuplu in pat shutterstock 662146600 jpg
femeie ruj rosu shutterstock 151548218 jpg
florarie Brasov jpg
sarut shutterstock 139884175 jpg
barbat si femeie shutterstock 537199063 jpg