Românca Vera Atkins, spion redutabil în cel de-al Doilea Război Mondial. Cum s-a remarcat

1 vera atkins jpg jpeg

Pe numele real Maria Vera Rosenberg, Vera Atkins s-a născut la Galaţi în 1908, fiind fiica unui industriaş originar din Germania. În anii 1930, s-a implicat în numeroase acţiuni de spionaj şi a ajuns să lucreze pentru o agenţie înfiinţată de Winston Churchill.

Vera a folosit numele de fată al mamei, Atkins, pentru a-şi ascunde originile. Mama sa a fost refugiată în Rusia, iar tatăl său, Max Rosenberg, bancher şi om de afaceri, a făcut o avere importantă în România. Se pare că ajunsese să îl consilieze în chestiuni financiare inclusiv pe regele Carol al II-lea.  

În 1933, Vera Atkins a emigrat în Marea Britanie, în speranţa unei vieţi mai bune. Ea a fost recrutată de serviciile de informaţii britanice încă din tinereţe, când frecventa înalta societate din Bucureşti, fiind şi o apropiată a ambasadorului german Friedrich Werner von der Schulenburg.

S-a remarcat prin curaj şi inteligenţă

Vera Atkins a avut o ascensiune rapidă, ajungând în fruntea Serviciului de Operaţiuni Speciale creat de Winston Churchill. A devenit conducător al unei armate clandestine, membrii echipei sale sprijinind luptătorii din mişcările de rezistenţă şi distrugând obiective vitale. De asemenea, aceştia i-au ajutat pe piloţii aliaţi să evadeze şi au transmis informaţii Londrei.

8 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg

„De o inteligenţă feroce, comportament dintr-o bucată şi abilităţi de informator excepţionale, Vera a condus nenumărate misiuni în anii ’30. După ce a înaintat în poziţiile executive ale SEO (Special Operations Executive), o agenţie înfiinţată de către Winston Churchill, a devenit şefa unei armate clandestine. Echipa ei se înfiltra adânc în liniile inamice, lua legătura cu luptătorii Rezistenţei, distrugea ţinte vitale, ajuta prizonierii Aliaţi să evadeze, asasina soldaţi germani şi transmitea informaţii Londrei”, se arată în cartea „Vera Atkins. Povestea celei mai importante agente secrete originare din România din al Doilea Război Mondial“, scrisă de canadianul William Stevenson şi publicată de Editura Polirom, în februarie 2014.

Vera Atkins s-a retras după o activitate de 10 ani, în 1947, stabilindu-se într-un sat din Anglia. S-a stins din viaţă la vârsta de 92 de ani.

Foto - historia.roRecente

Cum iti influenteaza ovulatia libidoul Sursa imagine shutterstock 2256590623 jpg
infidelitate jpg
De la ce varsta incepe sa sune ceasul biologic al barbatilor Sursa foto shutterstock 1290589387 jpg
4 semne ca partenerul nu te va insela niciodata Sursa foto shutterstock 795913363 jpg
potență jpg
Valentine’s Day jpg
dragostea dureaza shutterstock 76847938 jpg
Cuplu jpg
Diferentele dintre relatia de cuplu cu un sociopat si o iubire reala Sursa foto shutterstock 1930345940 jpg
Cerere in casatorie jpg
Comportamente aparent neatractive, atragatoare pentru femei Sursa foto shutterstock 360382934 jpg
cuplul de îndrăgostiți sursa  shutterstock 1550852267 jpg
Valentine’s Day jpg
cummentiivieflacarapasiuniiintr orelatiedeanibuni jpg
Probleme sexuale jpg
bărbat și femeie sursa  hutterstock 139884175 jpg
jonathan borba aC5 EFhq7Fs unsplash jpg
bărbat și femeie, pasiune sursa  GettyImages 165567824 jpg
Cearta jpg
Top 10 profesii care te predispun la divort A ta e pe lista Sursa imagine shutterstock 2148892487 jpg