S-a confirmat! Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, are Covid-19

1 shutterstock 1153687639 jpg jpeg

Autorităţile braziliene au anunţat marţi (7.07.2020) seară că preşedintele ţării sud-americane este bolnav de Covid-19. După ce s-a simţit rău duminica trecută, Jair Bolsonaro a făcut testul Covid-19 luni, iar în 24 de ore, rezultatul a confirmat infecţia cu noul coronavirus.

Preşedintele a ignorat în mod repetat riscurile de infectare cu ceea ce el a numea o „mică gripă”, spunând că el nu va fi grav afectat. La nivel naţional, Bolsonaro s-a opus măsurilor de izolare şi instituirii stării de urgenţă, pe motiv că afectează economia. În prezent, Brazilia este ţara cea mai afectată de noul coronavirus, după SUA, cu peste 1.670.000 de cazuri.

Cum se simte preşedintele

Primele semne de boală ale preşedintelui brazilian au fost cele uzuale: febră, tuse şi o stare generală de rău. În 24 de ore simptomele s-au agravat, ceea ce l-a determinat să facă testul Covid-19. Însă, după alte 24 de ore, Bolsonaro a declarat, într-un interviu televizat, că se simte mai bine. Din cauza vârstei, 65 de ani, el este, totuşi, considerat ca făcând parte din grupul cu "risc ridicat" al bolnavilor.

Preşedintele a mai spus că se tratează cu hidroxiclorochină - un medicament ridicat în slăvi de preşedintele american Donald Trump - şi azitromicină, un antibiotic. Niciunul dintre cele două medicamente nu s-a dovedit a fi eficient împotriva noului coronavirus.

Între timp, echipe medicale au început testarea şi persoanelor cu care Bolsonero a fost în contact recent.

Viziunea lui Bolsonero asupra coronavirusului

În aprilie, Preşedintele nu prea dădea importanţă noului coronavirus, afirmând că, dacă s-ar infecta, „nu mi-şi face griji, întrucât nu aş simţi nimic, cel mult ar fi ca o mică gripă sau răceală”.

Pe atunci, Brazilia avea sub 3.000 de decese cauzate de Covid-19. Acum a trecut de 66.000. Cu toate acestea, preşedintele a insistat că preşedintele Bolsonaro a susţinut că punerea regiunilor celor mai afectate sub carantină ar avea un efect mai dăunător decât virusul însuşi şi a acuzat mass-media că răspândeşte panică şi paranoia.

Pe 18 martie, în timp ce cazurile de Covid-19 creşteau alarmant, Bolsonero s-a adresat populaţiei cu încă o declaraţie şocantă: "Astăzi avem informaţii că, pentru că avem un climat mai tropical, am ajuns aproape la sfârşitul pandemiei sau deja aceasta s-a terminat ... virusul nu se răspândeşte la fel de rapid în climate calde ca al nostru".

De atunci, liderul brazilian a continuat să se opunp măsurilor de protecţie şi de prevenire, pe care le descria drept "dictatoriale", cum ar fi închiderea plajelor sau obligativitatea purtării măştii în spaţii publice.

2 world latin america 53319517 jpg jpeg

Duminică, 5 iulie, când Bolsonaro prezenta deja simptome de Covid-19, ministrul de externe brazilian, Ernesto Araújo, a postat o fotografie pe reţelele de socializare arătându-se împreună cu preşedintele Bolsonaro şi alţii, participând la o sărbătoare a Zilei Independenţei a SUA, la ambasada statului american din Brasilia. Niciunul dintre cei din fotografie nu poartă mască sau păstrează distanţarea socială.