10 lucruri mai puţin cunoscute despre dragoste. Sigur nu le ştiai!

1 shutterstock 1021844047 jpg jpeg

Te-ai îndrăgostit poate de nenumărate ori în viaţă şi nici n-ai conştientizat ce a făcut posibil acel fenomen interior care te-a transformat şi te-a apropiat de un străin. Cum ştii că ai găsit persoana potrivită? Există dragoste la prima vedere? Dar ce te face să-i fii fidelă? Sunt câteva dintre întrebările pentru care există răspuns ştiinţific.

Ştiai că îţi trebuie numai 4 minute să te simţi atrasă de cineva? La o primă întâlnire, îţi dai seama imediat dacă potenţialul partener este pe placul tău sau nu în primele 4 minute. Este posibil să dureze chiar mai puţin de atât. Oamenii de ştiinţă au observat că pot fi de ajuns şi 90 de secunde. Fără să conştientizezi, eşti influenţată mai mult de limbajul corpului şi de tonul vocii decât de ceea ce spune celălalt. Mai precis, existenţa unei atracţii între două persoane depinde în proporţie de 55% de limbajul lor corporal, de 38% de vocile lor (rapiditatea cu care vorbeşte şi tonul vocii) şi doar de 7% de înţelesul cuvintelor pe care le rostesc atunci când îşi vorbesc faţă în faţă.

Sunt multe lucruri inedite despre dragoste, cele mai interesante adevăruri sunt selectate în cele ce urmează.

Inimile îndrăgostiţilor îşi sincronizează bătăile

Unele cercetări au descoperit că sunt cupluri care îşi sincronizează ritmul cardiac după ce s-au privit ochi în ochi unul la altul timp de 3 minute. Nu întâmplător se spune că ochii sunt oglinzile sufletelor noastre, pentru că simpla privire în ochii celorlalţi ne poate face să ne îndrăgostim unul de celălalt, chiar dacă nu ne cunoaştem unul pe celălalt. S-a dovedit că atunci când cineva te priveşte, corpul persoanei produce o substanţă chimică numită feniletilamină, care este asociată cu răspunsul de luptă sau fugă.

Cei care se aseamănă prea mult sau care sunt prea diferiţi se despart mai repede

La începutul unei relaţii sentimentale, te ataşezi mai curând de o persoană cu aceleaşi trăsături de caracter. Dovezile le-a adus un studiu al cercetătorilor olandezi. Aceştia au cerut membrilor unui site matrimonial să completeze un chestionar, iar răspunsurile lor au arătat că preferă mai mult un partener cu o personalitate asemănătoare lor, decât pe cineva foarte diferit. Totuşi, este nevoie de un echilibru într-o relaţie. Pe de o parte este necesară o bază comună realizată din asemănări între cei doi, iar pe de altă parte trebuie să existe şi diferenţe, pentru că fiecare învaţă de la celălalt şi evoluează.

Îmbrăţişările îţi alină durerile

În urma realizării unui studiu, cercetătorii suedezi au ajuns la concluzia că îmbrăţişările şi mângâierile au acţiune terapeutică. Acestea pot chiar să ia locul cu succes medicamentelor menite să alunge durerile. Atunci când partenerul este bolnav sau simte o durere pronunţată poate fi ajutat printr-o simplă atingere delicată a zonei dureroase. De asemenea, dacă se află în timpul unei crize, prin mângâierea umărului sau prin perierea părului poate fi diminuată intensitatea durerii. Prin îmbrăţişări şi mângâieri centrul emoţional al creierului este stimulat pozitiv şi îi dă partenerului bolnav o stare de bine.

Săruturile alungă stresul acumulat la serviciu

O echipă de oameni de ştiinţă suedezi a demonstrat că acele cupluri în care partenerii îşi oferă unul altuia mai multă afecţiune au avantajul de a scăpa de stresul acumulat de-a lungul unei zile încărcare la serviciu. Numai printr-un sărut scade nivelul de cortizol, un hormon asociat stresului şi sunt eliberate o serie de substanţe chimice, endorfine şi serotonină, care detensionează şi dau o stare de euforie.

Există iubire la prima vedere

O echipă de specialişti în genetică din Australia şi Statele Unite a publicat un studiu care explică faptul că la nivel genetic unele cupluri sunt mai compatibile decât altele, iar compatibilitatea aceasta are un rol covârşitor în selecţia partenerului. Conform studiului, se pare că femeile aleg în funcţie de caracterul bărbatului şi de valorile comune, chiar dacă fac acest lucru fără să-şi dea seama.

Copiii nu salvează căsnicia

Mult timp s-a crezut că venirea pe lume a unui bebeluş poate readuce fericirea în cuplu, apoi, în anii ’70, cercetătorii au descoperit că, de fapt, echilibrul unei relaţii este pierdut odată cu apariţia unui copil. Doi psihologi americani au emis o nouă ipoteză: atâta timp cât copilul este dorit de ambii parteneri şi îşi împart între ei sarcinile, după naşterea bebeluşului, îşi vor redresa relaţia de cuplu, în caz contrar se poate ajunge chiar şi la un divorţ.

Plânsul întăreşte relaţia de cuplu

Lacrimile fac parte dintr-un mecanism psihologic prin care oamenii se apropie mai mult unul de altul. A demonstrat-o o analiză a unui biolog evoluţionist de la Universitatea din Tel Aviv. Atunci când apar certuri în cuplu, lacrimile care înceţoşează privirea sunt semn al vulnerabilităţii şi al regretului. Femeile se pot simţi ruşinate sau slabe pentru acest gest, dar sunt cea mai bună manieră de obţine înţelegere şi îmbrăţişări de împăcare din partea partenerului.

Satisfacţia în cuplu creşte odată cu vârsta

Eşti tentată să crezi că după ce vor pleca la casa lor copiii, relaţia de cuplu va deveni tristă şi vă veţi simţi amândoi singuri şi părăsiţi. Psihologii de la Universitatea din California au avut curiozitatea să afle dacă este adevărat şi au descoperit că satisfacţia într-un cuplu creşte direct proporţional cu vârsta. Explicaţia nu constă în faptul că soţii rămaşi singuri ar petrece mai mult timp împreună, ci în acela că vor da o mai mare importanţă calităţii vieţii de cuplu.

Un hormon este răspunzător de tendinţa de a trăda

Psihologii de la Universitatea Texas din Austin au aflat ce stă la baza tendinţei femeilor de a înşela: estradiolul, un hormon estrogenic, care influenţează fertilitatea şi libidoul. Femeile cu estradiol în exces, sunt mai atrăgătoare, dar se şi percep ca fiind mai frumoase, de aceea adoptă uneori o strategie de cuplu asemănătoare cu a bărbaţilor: iubesc, apoi părăsesc. Din păcate, după o cură de slăbire sau după înaintarea în vârstă, s-a observat şi o scădere a nivelului de estradiol.

@ Shutterstock