Care sunt avantajele monogamiei şi ce explicaţii oferă experţii

1 shutterstock 194264468 jpg jpeg

Într-o lume în care relaţiile deschise şi diversitatea sexuală sunt în plină ascensiune, poţi crede că avantajele monogamiei nu există, că sunt doar un mit. Aşa să fie?

Ipoteza este alimentată şi de declaraţia faimosului psihoterapeut Esther Perel, conform căruia infidelitatea nu este una dintre principalele cauze ale despărţirilor. Prin urmare, este foarte simplu să ne întrebăm dacă merită să jurăm devotament pe viaţă unui singur partener.

Pe de altă parte, specialiştii spun că monogamia oferă şi avantaje la pachet cu acceptarea acestei forme de căsătorie, însă poţi profita de ele, dacă îţi schimbi atitudinea faţă de relaţie, faţă de partener. Iată ce vor experţii să ştii despre acest statut!

Fiecare om este diferit – dacă simţi că monogamia nu este pentru tine, eşti liberă să îmbrăţişezi alt stil de viaţă. Însă Suzan Pawelski, expert în psihologia pozitivă şi autorul volumului „Happy Together: Using the Science of Positive Psychology to Build Love That Lasts‟, consideră că monogamia este încă departe de a fi demodată. Dacă îţi doreşti să îţi petreci viaţa în compania unei singure persoane, poţi să faci asta şi chiar te vei bucura de avantajele monogamiei. Este important să ţii cont de sfaturile care urmează:

Fii deschisă în relaţie şi ţine-ţi vie curiozitatea!

Unul dintre principalele motive care determină oamenii să spună că monogamia nu este pentru ei poate fi explicat astfel: cei mai mulţi cred că vor ajunge într-un punct al relaţiei când vor cunoaşte totul despre partener, despre relaţie, iar exaltarea şi misterul vor dispărea. Suzan Pawelski ne asigură că nu este cazul să gândim aşa. Oamenii şi relaţiile sunt în continuă evoluţie şi apar mereu ocazii de a descoperi ceva nou la noi înşine şi la partenerul cu care formăm o relaţie. Trebuie, însă, să reţinem că este esenţial să rămânem deschişi în relaţie, să comunicăm clar şi cu bunăvoinţă şi să ne păstrăm curiozitatea când vine vorba despre a-l cunoaşte în detaliu pe celălalt. Pentru că el se schimbă, evoluează continuu. Trebuie să ne gândim că suntem la începutul relaţiei, când există dorinţa de a dezvolta o conexiune profundă şi dinamica, recomandă expertul.

Cum poţi beneficia de avantajele monogamiei

Când eşti cu o persoană de multă vreme într-o relaţie, poţi cădea cu uşurinţă în capcana rutinei, a stării pesimiste cauzată de problemele în cuplu, previzibilitate, scăderea apetitului sexual. Potrivit psihologului Pawelski, cel mai important lucru pe care este nevoie să-l facem în această situaţie este să îmbrăţişăm binele din relaţie, să ne concentrăm să vedem mai mult partea plină a paharului, să gândim mai optimist când vine vorba despre relaţie şi partener. “Dacă îţi focusezi atenţia pe descoperirea lucrurilor bune din relaţie în locul problemelor, vei observa că relaţia ta va fi întărită, iar tu vei începe să crezi mai mult că eşti în relaţia dorită şi potrivită”, explică specialistul.

Psihologul şi expertul în relaţii Margaret Paul adăugă că, dacă eşti într-o relaţie de lungă durată şi simţi că acest lucru nu te mai satisface, în loc să decizi că monogamia nu este pentru tine, încearcă să abordezi mai serios problemele apărute în cuplu. Poţi cere şi ajutor la specialişti când nu găsiţi singuri soluţiile salvatoare.

Ideea finală este că persoanele care sunt implicate într-o căsnicie de ceva ani, monogamă, şi sunt total de acord cu acest statut, au învăţat în timp să-şi asume responsabilitatea pentru propriile sentimente, fie ele şi negative, mai degrabă decât să-l învinuiască pe partener. Tot aceştia sunt şi cei care încearcă să împărtăşească dragostea în loc să facă tot ce pot ca să se îndrăgostească.

Desigur că dacă relaţia are multe neajunsuri, o decizie înţeleaptă este să ieşim din ea decât să recurgem la infidelitate.

@shutterstock



Recente

sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg
Singur de Sarbatori  Aaa atragi dragostea  Sursa foto shutterstock 157161779 jpg