Cauze şi manifestări ale anorexiei sexuale. Şi bărbaţii spun NU activităţii intime

1 shutterstock 1076280437 jpg jpeg

Aşa cum există anorexie alimentară, aşa există şi anorexie sexuală, iar de această afecţiune pot suferi atât femeile, cât şi bărbaţii. Sunt locuri în lume, unde anorexia sexuală este definită ca o boală, spre deosebire de România, unde există, afectează vieţi şi relaţii de cuplu, însă este ignorată.

Cum recunoşti această tulburare? Celebra „durere de cap“ invocată deseori ar putea fi unul dintre indicii. De regulă, refuzul de a face dragoste cu partenerul poate apărea din cauza unei temeri legate de un eşec pe plan intim.

Refuzul nu are nimic de-a face cu dorinţa resimţită. Un anorexic sexual vrea să facă dragoste cu partenerul, dar preferă să se abţină. Cel mai uşor poţi recunoaşte un anorexic sexual dacă acesta refuză să dea totul în iubire.

Acesta nu vrea să-şi pună sentimentele „pe tavă“, ca să nu poată fi „şantajat emoţional“. Prin urmare, se dăruieşte treptat şi păstrează o distanţă afectivă. O perioadă chiar reuşeşte, deşi abstinenţa îl afectează şi pe el.

Ameninţă relaţia de cuplu

Americanul Cory Schortzman, consilier în anorexie sexuală, a devenit expert în acest domeniu după ce a cunoscut pe pielea lui cum este să inventezi motive pentru care să nu faci dragoste cu partenerul de cuplu, deşi era căsătorit şi‑şi iubea soţia.

Schortzman era convins că, „în general, femeile rănesc bărbaţii, iar dacă soţia lui l-ar fi cunoscut în întregime, nu l-ar mai fi iubit“. Consilierul Cory Schortzman îşi aminteşte că alegea să se satisfacă de unul singur, în loc să facă sex cu soţia.

„Îmi trăiam fanteziile sexuale de unul singur. Deşi nu îmi înşelam soţia, îi respingeam orice încercare de apropiere sexuală“, recunoaşte Schortzman. Trăind în SUA, a fost uşor să găsească tratamentul: a mers la psiholog.

De ce apare?

Psihologii sunt de părere că una dintre cauzele anorexiei sexuale este reprezentată de tensiu­nile din cuplu sau din viaţa unui partener, care sensibilizează automat şi relaţia sexuală. Acest lucru poate ajunge atât de departe, încât unul dintre parteneri poate găsi în interior corelaţii negative ale sexualităţii, dezvoltând o minimizare a dorinţei ­sexuale, care poate ajunge de la evitare la repulsie. Astfel, sexul devine expresia unei ratări, care îşi găseşte sursa fie în propria persoană, fie în partener (în funcţie de cauza care produce acest comportament).

Un partener care refuză fără niciun motiv sexul trebuie întâi înţeles. Mai întâi, trebuie să afli de ce refuză partenerul să ofere sau ce crede că primeşte în plus prin această privare în plan sexual”. Odată ce descoperi adevărata sursă a problemei şi odată ce discutaţi, lucrurile pot intra pe un făgaş normal.

Poate fi vorba despre o anumită atitudine care îl împiedică să se desfăşoare sau despre o problemă pe care o ţine secretă. De cele mai multe ori, rezolvarea problemei duce şi la relaxarea comportamentului sexual.

Fă acest mini-test!

Află dacă eşti predispus(ă) la anorexie sexuală. Dacă răspunzi afirmativ la trei dintre întrebările de mai jos, trebuie să acorzi mai multă atenţie nevoilor ­tale sexuale. Un control la un ­sexolog te poate scăpa de multe neplăceri, cum este divorţul, de exemplu. 1. După ce faci sex, te simţi deprimat, irascibil sau jenat?

2. Te uiţi des la filme pentru adulţi, acasă sau la serviciu?

3. Ai intrat într-un cerc vicios cu şedinţe de masaj erotic, prostituate, materiale pornografice?

4. Te masturbezi frecvent?

5. Ai des fantezii sexuale?

@shutterstock



Recente

sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg
Singur de Sarbatori  Aaa atragi dragostea  Sursa foto shutterstock 157161779 jpg