Ce nu ┼čtiai despre pilulele anticoncep┼úionale! Cum s─â alegi o metod─â de contracep┼úie eficient─â ┼či sigur─â? (P)

simeon stalpnicul png

Poate cele mai cunoscute medicamente la nivel global, anticoncep┼úionalele orale sunt numite simplu ÔÇťpilulaÔÇŁ. Cele mai folosite mjjloace de contracep┼úie, ├«┼či p─âstreaz─â ├«nc─â o serie de aspecte bine ascunse, la mai bine de 50 de ani de la apari┼úie.

Anticoncep┼úionalele orale sunt prezentate de cele mai multe ori ca o metod─â contraceptiv─â inofensiv─â,dar,din cauza numeroaselor efecte secundare,nu reu┼česc mereu s─â ne protejeze s─ân─âtatea sau femininitatea. Nu orice femeie poate utiliza contraceptive oraledeoarece in prezenta anumitor afec┼úiuni si factori de risc pot duce la efecte adverse severe.

Cum acţionează contraceptivele orale?

Contraceptivele oralecombinate sunt preparate din estrogen si progesteron sintetic. Efectul contraceptiv este datorat inhib─ârii ovula┼úiei. De asemenea,modific─â ├«nveli┼čul intern al uterului,denumit si endometru,f─âc├ónd implantarea pu┼úin probabil─â ┼či ├«ngroa┼č─â mucusul de la nivelul colului uterin,├«ngreun├ónd,astfel,trecerea spermatozoizilor ├«n cavitatea uterin─â ┼či trompele uterine.

Ce riscuri presupune utilizarea de contraceptive orale?

Este important de ┼čtiut numeroasele efecte secundare care au fost ┼či sunt asociate cu terapia cu contraceptive orale:s├óngerare intermenstrual─â,amenoree post-medica┼úie,modific─âri ale secre┼úiei cervicale,anumite infec┼úii vaginale,de exemplu,candidoza,sensibilitate,durere,m─ârire,secre┼úie la nivelul s├ónilor,grea┼úa,voma,eritem,urticarie,disconfort al corneei ├«n cazul ├«n care se folosesc lentile de contact,dureri de cap,migrene,modific─âri ale st─ârii psihice,reten┼úia lichidelor,modific─âri ale greut─â┼úii corporale. Utilizatoarele au men┼úionat ┼či alte efecte nepl─âcute:contactele sexuale dureroase,orgasmele diminuate ├«n intensitate sau inexistente ┼či sc─âderea libidoului.

Contraceptivele orale pot ├«nsa determina si efecte adverse severe care pot periclita s─ân─âtatea femeii:colelitiaza,icter colestatic,tromboz─â,cre┼čterea tensiunii arteriale,migrene,toleran┼ú─â redus─â la glucoz─â.

Conform ultimelor studii efectuate,se constata o rat─â semnificativ crescut─â a deceselor prin efectele secundare cardiovasculare ┼či cerebrovasculare,mai ales infarct cardiac ┼či hemoragii cerebrale,├«n cazul femeilor ce folosesc anticoncep┼úionale fa┼ú─â de cele ce nu folosesc anticoncep┼úionale.

Dr. Adriana Constantin,medic primar medicin─â general─â ┼či planificare familial─â ÔÇô contracep┼úie,Centrul de planificare familial─â ┼či contracep┼úie,Maternitatea Panait S├órbu,precizeaz─â c─â:  ÔÇ×Riscul administr─ârii contraceptivelor orale creste semnificativ o dat─â cu inaintarea ├«n v├órst─â ┼či la femeile fum─âtoare,├«n special peste 35 de ani,mai ales la pilulele ce contin estrogen. Importante de men┼úionat sunt contraindica┼úiile absolute ale contraceptivelor orale,adica acele situatii in care femeile nu ar trebui sa utilizeze contraceptive orale sub nici o forma,deoarece riscurile pentru sanatate sint foarte mari si anume:tromboze,accidente vasculare si infarct miocardic(in prezent sau in antecedente),boala coronariana ischemica (in prezent sau in antecedente),boli cardiace valvulare complicate,cancer hepatic,boli hepatice active,cancer de sin,diabet zaharat insulino-dependent cu complica┼úii.

In anumite situatii,ar fi de preferat sa nu se utilizeze pilule contraceptive,deoarece riscurile pentru sanatate sint mai mari decit beneficiile si anume:femeile ce prezint─â migrene cu aura,v├órsta peste 35 ani,marile fumatoare,cele care alapteaza,femeile cu singerari vaginale nediagnosticate,femeile obeze,cele cu hipertensiune arteriala si cele cu diabet zaharat fara complicatii,hipercolesterolemia,lupusul,afectiunile biliare simptomatice,antecedente familiale de deces prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral sub virsta de 50 ani la o ruda de gradul intii (parinti,frati/ surori),utilizarea unor medicamente care scad efectul pilulelor (anticonvulsivante,antiTBC).ÔÇŁ

┼×tiai ca nu ar trebui sa folose┼čti contraceptive orale dac─âÔÇŽ.?

 -ai avut o tromboz─â venoas─â profund─â (cheag de s├ónge ├«ntr-o ven─â),accident vascular cerebral sau atac de cord ├«n antecedente?

 -ai probleme hepatice?

 -experimentezi anumite tipuri de migrena?

 -ai peste 35 de ani?e┼čti fum─âtoare?

 -ai avut cancer de s├ón?

 -ai s├ónger─âri neobi┼čnuite la nivel vaginal?

 -al─âptezi?

 -ai indicele de mas─â corporal─â ridicat?

 -ai hipertensiune arterial─â,diabet zaharat,colesterol ridicat,boli de inim─â care afecteaz─â valvele inimii,boli de ficat active,lupus,un istoric familial de cheaguri de s├ónge?

 -e┼čti pe tratament cu alte medicamente:antiinflamatoare nesteroidiene,antibiotice sau anticonvulsivante?

Dac─â ai r─âspuns cu DA la oricare din aceste ├«ntreb─âri,ar fi indicat s─â iei ├«n calcul ┼či alte metode contraceptive. Speciali┼čtii recomand─â folosirea unei metode de contracep┼úie locala (sub forma de capsule sau crem─â cu administrare vaginal─â).

Ce avantaje au metodele de contracep┼úie locala  (sub forma de capsule sau crem─â cu administrare vaginal─â)?

ÔÇťContraceptivele locale pot fi utilizare f─âr─â un consult medical,nu necesita monitorizare medicala ulterioara,nu dau reac┼úii adverse severe,prezint─â efecte antiseptice si antimicrobiene,nu modifica mucoasa vaginala si pH ul vaginal si sunt compatibile cu prezervativele din latexÔÇ×  precizeaz─âDr. Adriana Constantin,medic primar medicina generala si planificare familiala ÔÇô contracep┼úie,Centrul de planificare familiala si contracep┼úie,Maternitatea Panait S├órbu.

De asemenea,contracep┼úia local─âse adreseaz─â tuturor femeilor ce doresc s─â utilizeze o metod─â contraceptiv─â sigur─â ┼či este recomandat─â ├«n special femeilor care au contraindica┼úie temporar─â/definitiv─â pentru pilulele contraceptive orale sau dispozitivele intrauterine,celor care au n─âscut de cur├ónd ┼či celor care al─âpteaz─â,femeile aflate ├«n perioada de premenopauz─â dar si ca  modalitate de protec┼úie suplimentar─â pentru cele care folosesc diafragma sau steriletul.

Despre Laboratoire Innotech International

Laboratoire Innotech International face parte din grupul INNOTHERA ┼či este o companie freancez─â care,de-a lungul anilor,┼či-a f─âcut sim┼úit─â puternic prezen┼úa la nivel interna┼úional. Innothera are la baz─â valori solide,care i-au permis s─â adapteze ┼či s─â se dezvolte ├«ntr-un mediu ├«ntr-o continu─â transformare.Recente

inselat  shutterstock 1432057382 jpg
cuplu  copil  shutterstock 1440913325 jpg
divort shutterstock 538377070 jpg
femeie sexy shutterstock 378433924 jpg
acadea  inima  shutterstock 1908616198 jpg
shutterstock 1904293498 jpg
cuplu cearta shutterstock 2100080539 jpg
cuplu certat jpeg
Indifelitate jpg
cuplu  shutterstock 1673456887 jpg
barbat si femeie shutterstock 149223914 jpg
cuplu  man g580e3df0f 1280 jpg
medicamente  barbat  shutterstock 2019419141 jpg
relatii toxice violeta moisa util mic mp4 thumbnail png
inel logodna  cerere casatorie  love g2cc41c38e 1280 jpg
cuplu  shutterstock 2086941742 jpg
Cuplu jpg
mireasa  pixabay bride gc93a96564 1280 jpg
sampanie shutterstock 263409551 jpg
Cerere in casatorie jpg