Cum să te desparţi de iubitul tău în mod civilizat

1 65209 original jpg jpeg

Te-ai hotărât să te desparţi de partenerul tău, a cărui prezenţă în viaţa ta nu-ţi mai spune nimic. Nu-l mai iubeşti, dar îi eşti recunoscătoare pentru clipele frumoase împreună şi nu ai vrea să-i sfâşii inima.

Pune pe hârtie motivele

Dacă ai reflectat bine şi ai decis că nu el e alesul inimii,alături de care vrei să-ţi petreci restul vieţii,fă o listă cu motivelereale care au dus la ruptură. Răspunde la întrebarea:„Ce nu merge între voi?”. E o întrebare grea adeseori,tocmai de aceea încearcă să fii sinceră şi să pui degetul pe rană. Nu readuce în discuţie micile certuri,ci adu-ţi amine de la ce au pornit ele.

Alege locul şi momentul

Cel mai greu este să-ţi anunţi decizia – să o anunţi faţă-n faţă cu el. Alege un loc public,nu foarte aglomerat,pentru a evita la maximum crizele de nervi şi plânsetele. Nu alege locuri de care vă leagă amintiri tandre,comune. În ceea ce priveşte momentul... cu cât mai repede,cu atât mai bine. Evită totuşi sărbătorile,ziua lui aniversară... şi în niciun caz nu-i da papucii prin telefon,sms,reţele sociale,email sau printr-un prieten. Ar fi un act de laşitate gratuită.

Fii clară şi fermă

Fără să fii brutală,trebuie să ai un discurs clar. Să răspunzi prin „da” şi prin „nu” şi să nu laşi loc de speranţe deşarte. Enumeră clar motivele rupturii. Nu-i spune „te părăsesc”,urmat de o tăcere glacială.

Gestionează reacţia lui

Reacţiile parteneruluitău pot fi diverse. Dacă încearcă să te facă să-ţi schimbi părerea şi are argumente convingătoare,cere o pauză de reflecţie de câteva zile. Dacă argumentele nu te conving,întrerupe-i cu fermitate pledoaria. Plânge? Lasă-l să se calmeze. Poţi face câteva gesturi de reconfortare,dar nu ceda din milă. Se enervează,urlă? Rămâi pe poziţii – dar,dacă apelează la violenţă sau la insulte,ridică-te şi pleacă,sau cheamă ajutor. În schimb,dacă nu spune nimic,este probabil şocat. Nu-l obliga să reacţioneze. Lasă-l să stea mut timp de maximum 15 minute,apoi scuză-te şi pleacă de la masă.

Rămâi pe poziţii

După ce i-ai anunţat decizia,rămâie pe poziţii,indiferent ce ar spune prietenii comuni (ar trebui să-i anunţi şi pe ei) sau părinţii. Nu trebuie să dispari din viaţa lui,dacă nu e cazul,dar nici să te simţi vinovată,trimiţându-i 200 de sms-uri de încurajare pe zi. Nu îi da false speranţe.