Cum se schimbă în timp viaţa sexuală a unui cuplu – de la primul an la 50 de ani

1 shutterstock 1021844047 jpg jpeg

Debutul unei relaţii, cu tot ce implică, poate fi asemănat cu „luna de miere‟, dar ştim prea bine că această perioadă nu durează o veşnicie. Asta nu înseamnă că viaţa sexuală a unui cuplu nu o să mai fie cum a fost în primul an de relaţie.

În urma studiilor, specialiştii sugerează că avem de-a face cu un flux şi un reflux în relaţia intimă de cuplu de-a lungul anilor. Cum se schimbă viaţă sexuală a partenerilor odată cu trecerea timpului?

,,Dorinţa noastră sexuală are momente de «oscilaţie» în diferitele puncte ale vieţii, dar asta nu înseamnă că se schimbă în rău‟, spune psihologul Rachel Needle. ,,Există o multitudine de factori care contribuie la răspunsul nostru sexual, printre care sănătatea fizică, stresul, anxietatea şi calitatea relaţiei în care ne aflăm‟, adaugă psihologul.

Iată, deci, câteva răspunsuri în ceea ce priveşte viaţa sexuală a unui cuplu în diferitele etape ale vieţii!

A doua aniversare

,,Ca în cazul majorităţii cuplurilor, eu şi cu soţul meu am trecut, la început, printr-o faza în care făceam sex dimineaţă, la prânz şi seară, câteodată chiar şi în miezul nopţii‟, spune un cititor al site-ului Prevention. Dar, când am ajuns la aniversarea de doi ani, deja intrasem într-o perioada în care aveam relaţii intime mult mai rar‟, a adăugat acesta.

,,Atunci când viaţă dumneavoastră sexuală se schimbă, faptul că va stresaţi din cauza asta nu ajută, ci înrăutăţeşte lucrurile. Trebuie să realizaţi că este aproape imposibil să reproduceţi pasiunea şi încântarea care existau atunci când va îndrăgosteaţi. Este în regulă‟, precizează Needle.

A cincea aniversare

Până la a cincea aniversare, majoritatea cuplurilor au format deja o familie, iar creşterea copiilor va poate da peste cap viaţă sexuală.

,,Atunci când partenerii devin părinţi, este esenţial să îşi redefinească nevoile referitoare la intimitate‟, susţine terapeutul Rebecca Wong.

Pentru că acum relaţia este construită în jurul mai multor persoane, multe cupluri experimentează o scădere în frecvenţa relaţiilor intime în primii trei - cinci ani după momentul în care au devenit părinţi.

A zecea aniversare

Aceasta poate fi o perioadă agitată în viaţă unui cuplu. Pentru unii, cariera începe să prindă avânt, iar în cazul altora, copiii creionează un program frenetic.

Experţii spun că şi în aceste cazuri, cuplurile ar trebui să facă un efort şi să îşi programeze momentele intime.

A 20-a aniversare

Pe măsură ce copiii pleacă la facultate, multe cupluri rămân într-un cuib gol, iar aceasta poate fi o perioadă excelentă în ceea ce priveşte sexul. Cu o condiţie, însă!

,,Dacă aţi lucrat la relaţia voastră în ultimii 20 de ani, această libertate nou regăsită poate demara o a două luna de miere‟, explică Needle.

A 30-a aniversare

Faţetele menopauzei pot fi urâte din acest punct de vedere. Diann Wingert, psihoterapeut, a vorbit despre efectele menopauzei asupra vieţii sexuale: multe femei iau câteva kilograme în plus, îşi pierd apetitul sexual şi au bufeuri de căldură.

Asta duce la dezamăgire şi poate dauna relaţiei, spune Wingert, care a adăugat că în cele din urmă ,,şi-a găsit drumul‟ printr-o viaţă activă şi o dietă sănătoasă, care într-un final i-a schimbat în bine şi viaţă sexuală. ,,În acest punct, comunicarea este mai importantă că niciodată. În general bărbaţii sunt mai înţelegători cu privire la schimbările corpurilor partenerelor în această perioada decât sunt ele cu propriul corp‟, spune Wingert.

A 40-a aniversare

Chiar dacă atunci când aţi ajuns la a 40-a aniversare lucraţi sau nu, cheia pentru a rămâne conectaţi în dormitor este să fiţi conectaţi şi în afară lui. Este important să găsiţi interese comune.

A 50-a aniversare

Potrivit unui studiu publicat în Archives of Sexual Behavior, cuplurile care ajung la cea de-a 50-a aniversare experimentează o ascensiune în ceea ce priveşte activitatea sexuală. Pe un forum de profil, găzduit de prevention.com, cineva scrie că ,,după 50 de ani împreună nimic nu mai este nepotrivit în dormitor. Sexul nu mai este un sport, ci o modalitatea distractivă de reconectare‟.

@shutterstock



Recente

Ginesexualitate jpeg
divort jpg
sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg