De ce femeile se îndrăgostesc de „băieţi răi“

1 70197 original jpg jpeg

Ca un făcut, te îndrăgosteşti cel mai adesea de bărbaţi care s-ar încadra mai degrabă la categoria „răi”. Care sunt mecanismele atracţiei? Care sunt şansele să scapi de sub farmecele lor? Ce spun psihologii?

Cum recunoşti un „băiat rău”

Este partenerulcare te face să suferi. Ezită să-ţi ofere dragostea,e imprevizibil în relaţia dintre voi,nu-ţi spune niciodată ce simte. Declaraţiile tale înfocate îl lasă adesea indiferent,dacă nu chiar plictisit,are un zâmbet enigmatic în colţul buzelor când îi spui cât îl iubeşti. Poate să aibă răbufniri violente. E un rebel,îşi trăieşte viaţa la limită,îi plac extremele periculoase-sau se cufundă într-o lume a lui,misterioasă şi detaşată,din care tu nu faci parte.

Ce-ţi place la el

Îţi place partea de neprevăzut,de mister – îţi place faptul că-ţi opune rezistenţă,că dă impresia că n-are nevoie de nimeni alături. Căci femeile pun adesea semnul egal între rezistenţă şi virilitate. E ca într-un joc care nu ştii cum se sfârşeşte. Şi,ca toate femeile,speri că inima lui se va îmblânzi alături de tine,că tu vei fi cea care îi vei domestici caracterul „sălbatic” şi că vei deveni prinţesalui absolută.

Care sunt mecanismele atracţiei „fatale”

Se vehiculează o serie de explicaţii mai mult sau mai puţin simpliste:aplecarea femeilor către mister,relaţii eşuate din trecut şi repetarea involuntară a unui model,„dorinţa ascunsă de a suferi”,obiceiul dobândit din copilărie de a se bate pentru a cuceri iubirea cuiva indiferent...  O teorie de ultimă oră,elaborată de specialistul Richard A. Friedman arată că motivul care îi face pe oameni să-şi caute un partener „rău” este sistemul de recompense al creierului. Astfel,ataşamentul pentru ceea ce este imprevizibil activează cu precădere acea parte a creierului care îşi doreşte cu ardoare o anumită recompensă – în cazul acesta,afecţiune şi sex. Teoria specialistului respectiv a fost coroborată cu un alt studiu,prin care s-a observat că,atunci când recompensele erau imprevizibile,activitatea cerebrală a subiecţilor era mai intensă – rezultatul fiind eliberarea de dopmanină,neurotransmiţătorul care induce sentimentul de plăcere.