De ce îi este frică de căsătorie

1 55907 original jpg jpeg

Tu visezi deja cu voal alb şi lămâiţă, în timp ce el schimbă subiectul ori de câte ori aduci vorba de măritiş – scenariul îţi sună cunoscut? E posibil ca iubitul tău, la fel ca milioane de alţi bărbaţi, să se teamă de acel „împreună, până ce moartea ne va despărţi”.

Pentru tine,căsătoria este o continuare firească a poveştii tale de dragoste. Pentru alesul inimii însă,s-ar putea să fie contrariul.

Se ştie că bărbatul trăieşte mai mult în prezent,în timp ce femeia are nevoie de securitate pe termen lung. Căsătoria poate fi promisiunea împlinită,uniunea sacră,căldura căminului ...  sau se poate transforma în coşmar. Din păcate,cifrele arată că,la ora actuală,o treime dintre cuplurile „cu acte“ divorţează.

Pe de altă parte,perechile necăsătorite nu mai sunt văzute cu ochi răi,ca-n trecut. Prin urmare,sunt bărbaţi care-şi pun întrebarea logică:„De ce să mă leg la cap,dacă nu mă doare?“

Baubaul căsniciei

Gândeşte-te că trăim într-o societate plină de probleme. Nevoile,stresul,presiunile de tot felul lasă urme în viaţa de zi cu zi. Oamenii nu mai au încredere în nimic-  nici măcar în căsătorie. Căsnicia este – cel puţin,în teorie-  un angajament pe viaţă,deci poate stârni teamă. Teama de a face alegerea greşită,de a o regreta,de a suferi... 

5 motive ale fricii

S-a observat că,dintre cei ce suferă de „fobia mariajului“,bărbaţii sunt mai numeroşi ca femeile. Sunt mai multe cauze pentru care partenerul tău se teme de verighetă:

·       Nu vrea să-şi piardă libertatea. Îi e teamă că viaţa în doi,cu acte,îi va răpi plăcerea de face ce vrea. În plus,nu vrea să fie forţat să renunţe la tabieturi şi să se adapteze la obiceiurile tale.

·       Fără responsabilitate,fără stres. Are o mulţime de priorităţi – o casă,o maşină,o slujbă mai bine plătită,o vacanţă exotică -,iar mariajul nu se numără printre ele. Deci,dacă iubitul tău doreşte mai întâi să se realizeze pe plan profesional,să se distreze sau să „trăiască clipa“,e clar că angajamentul în faţa ofiţerului stării civile şi posibilitatea de a deveni părinte nu sunt percepute decât ca un stres (deocamdată) inutil.

·       Nu vrea să ajungă „ca mama şi tata“.  Dacă provine dintr-o familie dezorganizată,divorţată sau dacă a avut o problemă de relaţionare cu unul din părinţi,va încerca să evite,pe cât posibil,modelul ştiut „de acasă“-şi va respinge inclusiv ideea de însurătoare.

·       Nu e „pregătit“. Se simte ameninţat permanent de problemele care ar putea să apară după căsătorie – iar asta îl face să repete,la infinit,că încă nu-i pregătit...

·       A suferit un şoc emoţional în trecut. Dacă partenerul tău a mai fost căsătorit anterior,dacă a trăit o căsnicie nefericită şi un divorţ urât,e oarecum firesc să sufle acum şi-n iaurt.

Ce e de făcut?

Cea mai mare greşeală pe care ai putea s-o faci e să-ţi forţezi iubitul să te ceară de nevastă. Încearcă să afli şi să înţelegi care sunt cauzele care-l ţin departe de oficiul de stare civilă. Discutaţi împreună cazurile altor cupluri căsătorite şi comentaţi ce e bun şi ce e rău în relaţia acestora.

Încearcă să-i atragi atenţia asupra părţilor bune ale mariajului:un cămin unit pentru viitorii voştri copii,siguranţă şi stare de bine pentru tine (ceea ce se va reflecta,desigur,şi în relaţia cu el),prietenii durabile cu alte cupluri căsătorite.

Dă-i exemplul prietenilor lui,care sunt fericiţi în căsnicie. Şi poate,cu timpul,îşi va da seama că poate păşi în viitor doar mână-n mână cu tine...

Citeşte şi:

5 lucruri care-ţi sabotează relaţia

3 lucruri de făcut înainte de căsătorie