Sexul în sarcină, permis sau nu?

1 shutterstock 749185057 jpg jpeg

Perioada sarcinii este o etap─â plin─â de transform─âri care influen┼úeaz─â mai mult sau mai pu┼úin via┼úa sexual─â. ├Än┼úelegerea dorin┼úelor celuilalt v─â ajut─â s─â trece┼úi mai u┼čor peste cele nou─â luni de a┼čteptare.

Vestea c─â ve┼úi deveni p─ârin┼úi produce, inevitabil, schimb─âri emo┼úionale ├«n cadrul cuplului, ceea ce este posibil s─â v─â afecteze ┼či intimitatea sexual─â. De cele mai multe ori, viitoarea m─âmic─â se teme c─â nu mai este la fel de atr─âg─âtoare pentru so┼ú ┼či, din aceast─â cauz─â, se poate ├«nt├ómpla s─â nu mai fie la fel de receptiv─â pe plan sexual ca ├«nainte. ┼×i el poate ├«ncerca acum sentimente contradictorii, lucru care ├«l poate face distant ├«n privin┼úa manifest─ârilor inten┼úiilor erotice. Desigur, nu vre┼úi s─â se ├«nt├ómple astfel ┼či ├«n cadrul cuplului vostru, nu?

Armonizaţi-vă dorinţele

Este foarte important ca am├óndoi s─â fi┼úi mai aten┼úi ┼či mai ├«n┼úeleg─âtori ├«n aceast─â perioad─â, pentru ca niciunul dintre voi s─â nu se simt─â neglijat sau s─â acumuleze frustr─âri. Astfel, el trebuie s─â ┼úin─â cont de transform─ârile fizice ┼či emo┼úionale care ├«i pot sc─âdea partenerei apetitul sexual. Prin urmare, viitorul t─âtic trebuie s─â aib─â mai mult─â r─âbdare, iar atunci c├ónd ea nu este ├«n dispozi┼úia necesar─â pentru a face dragoste, el trebuie s─â ├«n┼úeleag─â c─â motivele ei sunt c├ót se poate de justificate. ├Än schimb, este o bun─â ocazie s─â redescoperi┼úi ├«mpreun─â m├óng├óierile, s─ârut─ârile, ├«mbr─â┼úi┼č─ârile ┼či gesturile tandre care ├«nt─âresc afec┼úiunea dintre voi.

Libidoul oscileaz─â

Este bine s─â ┼čti┼úi c─â ├«n timpul celor nou─â luni de sarcin─â, libidoul femeii variaz─â din cauze hormonale. Astfel, primul trimestru de sarcin─â este marcat mai ales de oboseal─â, gre┼úuri matinale, iar s├ónii se m─âresc ┼či devin durero┼či la atingere, cee ce poate explica de ce ├«n aceast─â perioad─â viitoarei mame nu prea ├«i prea ├«i st─â g├óndul la sex. ├Än schimb, ├«n trimestrul doi, la cele mai multe femei, dorin┼úa sexual─â cre┼čte. ├Än plus, transform─ârile specifice sarcinii, precum cre┼čterea fluxului sanguin ├«n zona pelvian─â, ├«i pot accentua femeii senza┼úiile pl─âcute din timpul contactului sexual. Cu c├ót sarcina se apropie de termen, dorin┼úa sexual─â poate sc─âdea ├«n cazul ambilor parteneri.

Cum vă adaptaţi situaţiei

Pe m─âsur─â ce burtica se m─âre┼čte, este nevoie de g─âsirea unor pozi┼úii comode, care s─â nu o suprasolicite pe viitoarea mam─â. Astfel, o pozi┼úie confortabil─â pentru partener─â este unul l├óng─â cel─âlalt sau femeia deasupra b─ârbatului. Evita┼úi acele pozi┼úii care preseaz─â abdomenul ei sau pe cele prea solicitante. Este posibil ca ea s─â evite acum unele gesturi care ├«nainte ├«i f─âceau pl─âcere. Astfel, din cauza cre┼čterii sensibilit─â┼úii sf├órcurilor, se poate ca ea s─â evite s─â-i fie atin┼či s├ónii. Pentru ca el s─â nu perceap─â acest gest ca pe o respingere, ea trebuie s─â ├«i explice motivele ┼či s─â ├«i arate partenerului alte moduri care o excit─â. Tot din cauza schimb─ârilor hormonale, lubrifierea poate fi mai sc─âzut─â. Un preludiu ceva mai lung v─â poate fi de ajutor ├«n aceast─â situa┼úie.

Exist─â riscuri pentru bebelu┼č?

Uneori, b─ârba┼úii se tem ca nu cumva actul sexual s─â d─âuneze f─âtului, lucru ce le inhib─â dorin┼úa sexual─â. O astfel de temere este nejustificat─â, spun medicii, deoarece copilul este protejat de sacul amniotic, de pere┼úii uterului ┼či de mucusul ce astup─â colul uterin. Un alt mit este c─â rela┼úiile sexuale ar gr─âbi travaliul. Nu exist─â dovezi suficiente care s─â arate c─â actul sexual ar declan┼ča travaliul, cu toate c─â gesturi precum m├óng├óierea s├ónilor pot favoriza eliberarea oxitocinei, hormon implicat ├«n producerea contrac┼úiilor uterine.

Precauţie la indicaţia medicului

├Än unele situa┼úii, medicii recomand─â femeii gravide abstinen┼ú─â, pentru excluderea unor eventuale riscuri. Astfel, ├«n sarcin─â sunt contraindicate rela┼úiile sexuale atunci c├ónd exist─â s├ónger─âri vaginale, risc de avort spontan sau de na┼čtere prematur─â, complica┼úii precum placenta praevia (inserarea joas─â a placentei), sarcin─â multipl─â (gemeni, triple┼úi), rupere prematur─â de membrane, contrac┼úii sau dilatarea colului uterin. De asemenea, se recomand─â abstinen┼ú─â ├«n cazul ├«n care partenerul este purt─âtor al unei boli transmisibile sexual.Recente

cuplu  shutterstock 1673456887 jpg
barbat si femeie shutterstock 149223914 jpg
cuplu  man g580e3df0f 1280 jpg
medicamente  barbat  shutterstock 2019419141 jpg
relatii toxice violeta moisa util mic mp4 thumbnail png
inel logodna  cerere casatorie  love g2cc41c38e 1280 jpg
cuplu  shutterstock 2086941742 jpg
Cuplu jpg
mireasa  pixabay bride gc93a96564 1280 jpg
sampanie shutterstock 263409551 jpg
Cerere in casatorie jpg
femeie shutterstock 2120630525 jpg
prezervative  condoms g2fdfee469 1280 jpg
cuplu in pat shutterstock 662146600 jpg
femeie ruj rosu shutterstock 151548218 jpg
florarie Brasov jpg
sarut shutterstock 139884175 jpg
barbat si femeie shutterstock 537199063 jpg
sex shutterstock 547359445 ok jpg
ulei de nuca de cocos jpeg