Starea de alertă, prelungită. Care sunt noile restricţii anunţate de Raed Arafat

1 restrictii jpg jpeg

În contextul creşterii numărului de infectări de la o zi la alta, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful DSU, Raed Arafat, a trecut în revistă unele restricţii luate de CNSU.

A fost aprobată propunerea prelungirii stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie.

Iată care sunt principalele hotărâri luate de CNSU, potrivit lui Raed Arafat:  

Cu privire la purtarea măştilor de protecţie, sub o incidenţă de 3 la mie,măştile  sunt obligatorii în zonele pietonale şi în orice zonă aglomerată. La o incidenţă de peste 3 la mie, purtarea măştilor de protecţie devine obligatorie în toate spaţiile deschise.  

În privinţa restaurantelor sau a teatrelor, acolo unde incidenţa este sub sau egală 1,5 la mie, acestea funcţioneză cu 50 la sută din capacitate. La o incidenţă între 2,5 şi 3 la mie, teatrele şi restaurantele pot funcţiona la o capacitate de 30 la sută până la ora 23.00. Peste indicele de 3 la mie, activitatea acestora va fi sistată. 

În ceea ce priveşte hotelurile, Raed Arafat a declarat că acestea vor servi masa doar persoanelor cazate în locurile respective, la o incidenţă depeste 3 la mie.   Cu privire la campania electorală, şeful DSU a precizat că evenimentele în interior se vor limita la 20 de persoane, iar cele din exterior la maxim 50 de persoane.  

 Atenţie la distanţarea socială la evenimente!

Arafat a explicat că s-a dovedit că este foarte greu ca regulile de distanţare să se aplice, iar în acest context aceste evenimente devin „un loc unde se răspândeşte virusul”.

 „Soluţia cea mai bună şi necesară este oprirea evenimentelor pentru că sunt un loc de transmitere, acest lucru nimeni nu poate să îl nege. Dacă situaţia de îmbunătăţeşte se poate reveni asupra acestui lucru”, a afirmat Arafat citat de adevarul.ro.    

El a precizat că este vorba despre mesele festive, nu despre ceremoniile din interiorul lăcaşurilor de cult, care se vor desfăşura cu un număr limitat de participanţi. În ceea ce priveşte campania electorală, evenimentele sunt permise în spaţii interioare cu participarea a maximum  20 de persoane, iar în exterior numărul participanţilor se reduce la cel mult  50 de persoane.   

„Tot personalul care lucrează în centrele de persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi, pentru protejarea persoanelor respective tot personalul care lucrează acolo se va testa o dată pe sătpămână prin grija DSP. La acest moment programul nu mai e de 14 zile şi atunci e normal ca testarea să fie frecventă”, a mai spus Raed Arafat.