Studiu. Mamele vaccinate care alăptează transferă anticorpi specifici anti-COVID-19 bebeluşilor

1 shutterstock 1052568779 jpg jpeg

Un studiu publicat în jurnalul de pediatrie „JAMA Pediatrics‟, efectuat în colaborare cu cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii Rochester şi al Universităţii din New York, aduce veşti încurajatoare pentru mamele cu două tipuri de imunitate la COVID. Este vorba despre cele care au contractat COVID şi s-au recuperat şi despre mamele care s-au vaccinat.

Au fost colectate probe de la 77 de mame – 47 din grupul infectat, 30 din grupul care a primit vaccinul – pentru a determina nivelul de anticorpi din laptele matern. Mamele care aveau imunitate dobândită în urma bolii au produs niveluri ridicate de anticorpi imunoglobulina A (IgA) împotriva virusului în laptele matern, în timp ce imunitatea dobândită prin vaccin a produs anticorpi robuşti de imunoglobulina G (IgG).

Ambele tipuri de anticorpi au asigurat neutralizarea împotriva SARS-CoV-2 şi este prima dată când sunt descoperite astfel de dovezi atât pentru anticorpii IgA, cât şi pentru IgG, potrivit coautorului studiului Bridget Young de la „University of Rochester School of Medicine and Dentistry‟ (URMC), SUA.

„Un lucru este să măsori concentraţiile de anticorpi şi altul este să verifici dacă anticorpii sunt funcţionali şi pot neutraliza virusul SARS-CoV-2‟, a declarat Young. Omul de ştiinţă mai spune că „Una dintre descoperirile interesante ale acestei lucrări este că laptele matern de la ambele categorii de mame, infectate cu SARS-CoV-2 şi vaccinate cu suspensie tip ARNm, conţinea aceşti anticorpi activi, capabili să neutralizeze virusul‟.

Studiile anterioare de la URMC au arătat că există anticorpi în laptele matern provenit de la mame pozitive cu COVID. Cantitatea de anticorpi nu s-a diminuat nici la trei luni după boală.

În cazul mamelor vaccinate, cercetările în acest sens au scos la iveală scăderi uşoare în nivelurile de anticorpi, la trei luni după imunizare.

Cercetătorii subliniază că „studiul nu confirmă faptul că copiii ar fi protejaţi de boală, iar că anticorpii din laptele matern ar putea înlocui vaccinarea”.

@shutterstock