Studiu: testele pentru COVID-19 pot detecta fragmente moarte de virus, fiind fals pozitive

1 test covid jpg jpeg

Testele de diagnosticare pentru infecţia cu noul coronavirus sunt atât de sensibile încât pot detecta fragmente moarte de virus rămase după o o contaminare mai veche, au descoperit oamenii de ştiinţă de la universitatea Oxford.

Specialiştii au analizat rezultatele a 25 de studii care au presupus cultura probelor de virus aferente unor teste pozitive. Metoda cultivării virale indică măsura în care un test pozitiv a detectat un virus activ - care se poare reproduce şi transmite - sau doar fragmente moarte de virus care şi-au pierdut această capacitate.  

Testele fals pozitive pot duce la o supraestimare a dimensiunilor curente ale pandemiei, susţin specialiştii. Alţi experţi spun însă că este puţin probabil să dispunem de teste perfect fiabile care să detecteze infecţiile în toate cazurile, informează adevarul.ro.

Potrivit lui Carl Heneghan, unul dintre autorii studiului, este de preferat ca în loc de un rezultat de tip prezenţă/absenţă a virusului testele să aibă un prag de detecţie - astfel încât o încărcătura virală mică să nu fie considerată o probă pozitivă. Specialistul e de părere că detectarea urmelor de virus după infecţii vechi este una din explicaţiile faptului că, în ciuda creşterii numărului de noi infecţii, rata internărilor se menţine stabilă.  

Însă testele pentru coronavirus dau un rezultat pozitiv sau negativ fără a indica în vreun fel încărcătura virală a probei sau probabilitatea de a conţine virus transmisibil ca urmare a unei infecţii active. Asta poate o problemă, întrucât o persoană care are încărcătură virală mare şi o persoană care a rămas cu fragmente de virus după ce infecţia a trecut ar putea primi acelaşi tip de rezultat şi ambele să fie considerate pozitive la coronavirus.

În ţara nostră, precum şi la nivel internaţional, metoda de testare recomandată este RT- PCR (Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction). Mai exact, este vorba despre reacţia de polimerizare în lanţ, tehnologie de biologie moleculară folosită pentru amplificarea şi transcrierea secvenţelor de ARN viral în fragmente de ADN.

Testele RT-PCR indică infecţia activă în momentul în care au fost efectuate, chiar şi la persoanele fără simptome.