Viaţa tumultuoasă a legendarului Mike Tyson. A fost arestat de zeci de ori şi i s-au adus acuzaţii de viol şi violenţă domestică

2 mike tyson 1 jpg jpeg

Michael Gerard Tyson s-a născut la 30 iunie 1966, în Brooklyn, New York. Când Michael avea doi ani, tatăl său şi-a abandonat familia, astfel că mama a trebuit să aibă grijă singură de cei trei copii.

Din cauza sărăciei, familia s-a mutat într-un alt cartier, cunoscut pentru gradul său de infracţionalitate foarte mare. Încă de la o vârstă fragedă şi cuprins de timiditate, Mike a fost de multe ori ţinta agresiunii în cartier. Pentru a face faţă întâmplărilor neplăcute, acesta şi-a dezvoltat propriul stil de a lupta în stradă. Avea doar 11 ani când a intrat într-o gaşcă şi a devenit, asemenea celorlalţi membri, un infractor. Până la vârsta de 13 ani, a fost arestat de peste 30 de ori. Până la urmă, Mike a fost trimis la un penitenciar pentru minori, din nordul New-York-ului, acolo unde l-a întâlnit pe consilierul Bob Stewart, fost campion de box, la categoria amatori. Putea să-l înveţe cum să se apere ori să lupte în stradă, însă cu condiţia ca Mike să se ţină de şcoală şi să renunţe să mai fie infractor. Chiar dacă copilului Mike i s-a spus că are o dizabilitate de învăţare, acesta a reuşit să citească, la un nivel de clasa a şaptea, în doar câteva luni. Dorinţa de a învăţa tot ce putea despre box, l-a făcut pe Mike să fie perseverent şi ambiţios. 

Viaţa lui Mike s-a schimbat complet 

În 1980, Bob Stewart i-a făcut cunoştinţă cu legendarul manager şi antrenor american de box Constantine D'Amato (“Cus”), care deţinea şi o sală de sport într-un oraş din New York. Antrenorul era cunoscut pentru interesul său de a lucra, în special, cu tineri amatori care, ulterior, deveneau campioni consacraţi. Se oferea inclusiv să le ofere o masă caldă şi o cameră unde să stea în casa lui, pe care o împărţea alături de soţia sa. Relaţia dintre D'Amato şi Mike Tyson a fost mai mult decât cea a unui antrenor profesionist şi a unui boxer: a fost o relaţie similară celei tată-fiu. La vârsta de 14 ani, când a fost eliberat condiţionat de la penitenciar, a intrat în custodia definitivă a antrenorului. Astfel, a fost stabilit un program foarte riguros de antrenament, trimiţându-l la liceul din zonă, iar seara luptând în ring. 

Pierderile personale şi promisiunile 

În 1982, mama sa a murit din cauza cancerului. „Nu am văzut-o niciodată pe mama fericită cu mine şi mândră de mine pentru că am făcut ceva. Ştia doar că sunt un copil sălbatic care alerga pe străzi şi care se întorcea acasă cu haine noi pe care nu le-a plătit, ci furat. Nu am avut niciodată şansa de a şti mai multe lucruri despre ea ori să povestim. Profesional, nu mă afectează, dar pe plan personal este copleşitor pentru mine”, a mărturisit la acea vreme tânărul Mike. A fost exmatriculat de la liceu din cauza atitudinii violente, însă şi-a continuat studiile la şcoli private. Antrenorul său a conceput atunci un plan prin care îşi dorea ca Mike să devină campion la categoria grea până la vârsta de 21 de ani. 

Mike Tyson devine cel mai tânăr campion la categoria grea din istoria boxului 

În noiembrie 1986, Mike Tyson avea doar 20 de ani când l-a eliminat din joc pe adversarul său, Trevor Berbick (33 ani), în doar cinci minute şi 35 de secunde. Astfel, a devenit cel mai tânăr campion la categoria grea din câţi au fost vreodată, înfruntându-şi adversarii din 27 de meciuri. Şi-a păstrat titlul pentru încă nouă lupte, până în anul 1990, atunci când a fost învins de luptătorul la categoria grea, James Douglas (“Buster”). Cu toate acestea, până în 1989, Mike Tyson a început să aibă iar probleme în viaţa personală. S-a căsătorit şi, ulterior, a divorţat de actriţa Robin Givens, aducându-i sportivului acuzaţii de violenţă domestică. A avut două accidente de maşină, dintre care una ar fi fost o tentativă de sinucidere. 

Muşcătura celebră din timpul meciului 

Mike Tyson de-abia în anul 1997 a revenit pe ringul de luptă, după ce a fost încarcerat timp de trei ani pentru viol. Pe atunci, Desiree Washington, concurentă la un concurs de miss, l-a dat în judecată pe luptător. În iunie 1997, acesta a intrat în ring cu un alt adversar periculos, pe numele său Evander Holyfield. Dacă în prima rundă, Evander a ales să folosească lovituri de corp, în a doua rundă a folosit-o pe cea de cap, astfel că Mike s-a ales cu o tăietură deasupra ochiului drept. În a treia rundă, neavând drept de apărare şi nici un arbitru care să fie fairplay şi să nu ţină cu vreunul dintre luptători, Mike Tyson a muşcat din urechea adversarului său, scuipând o bucată din ea, pe jos. În ciuda durerilor, lupta a fost reluată după o scurtă oprire, însă Mike a muşcat-o şi pe cealaltă. În ultimele secunde ale rundei a treia, Mike Tyson a fost descalificat, pierzând meciul de box. 

Retragerea campionului 

Mike Tyson s-a retras definitiv în 2005, lăsând în urmă 58 de lupte, dintre care 50 au fost victorii, 44 dintre ele au fost prin KO, şase înfrângeri şi două meciuri nedisputate. 

FOTO Shutterstock.com / Facebook @miketyson