Vrei să ştii tot? Aceste trucuri te ajută să răspunzi inteligent la orice întrebare

1 shutterstock 793488460 jpg jpeg

Ai simţit vreodată că nu ştii să răspunzi la unele întrebări? În viaţă, nimic nu este uşor, însă trebuie să îţi găseşti forţa pentru a trece peste orice situaţie. Când eşti la un interviu pentru un loc de muncă, de exemplu, poţi încerca să ţii cont de aceste sfaturi, menite să te ajute să fii un partener plăcut şi interesant de discuţie.

Dacă au fost situaţii în care te-a cuprins panica şi ai simţit cum ţi se pune un nod în gât că nu ştii ce să spui, dacă ai simţit că îţi fuge pământul de sub picioare pentru că nu găseşti răspunsul potrivit, învaţă aceste trucuri care te ajută să răspunzi inteligent la întrebările dificile şi nu te grăbi să spui tot ce ştii.

Cere detalii suplimentare

Uneori, vina nu este a ta că nu ştii ce să răspunzi, ci a persoanelor cu care interacţionezi. Când ai o idee neclară, înainte să răspunzi, este esenţial să ceri mai multe detalii despre subiect. Dacă o persoană îţi pune o întrebare la care îţi este greu să răspunzi, poţi încerca să amâni momentul şi să pari nedumerită, ca şi cum nu ai înţeles bine ce informaţii ţi se cer. Exprimă-ţi deschis părerea şi nu ezita să rogi persoana respectivă să fie mai clară în exprimare, să îţi dea câteva indicii sau să îţi ofere un exemplu. Orice informaţie pe care o obţii te poate ajuta să răspunzi mai uşor la orice întrebare.

Rosteşte cuvinte în favoarea ta 

De exemplu, dacă eşti la un interviu şi eşti întrebată ce greşeli ai făcut în carieră, poţi să foloseşti acest lucru în avantajul tău şi să spui că eşti perfecţionistă sau că ai tendinţa să-ţi aperi prea mult colegii în faţa superiorilor. Încearcă să pari sigură pe tine! Orice întrebare care pare agresivă te poate ajuta să răspunzi în favoarea ta şi să dai bine în ochii celorlalţi.

Mizează pe atitudine

Acest truc se aplică tot în cazul în care trebuie să te prezinţi la un interviu important. De exemplu, dacă vrei să îţi schimbi domeniul de activitate, iar angajatorul te întreabă de ce eşti potrivită pentru post, e posibil să rămâi fără cuvinte. Poţi să vorbeşti cu entuziasm despre ceea ce urmează să faci; spune-i celui cu care vorbeşti ca acel post este o oportunitate pentru tine şi că eşti o persoană deschisă, care îşi doreşte să înveţe lucruri noi. Atitudinea pe care o afişezi trebuie să fie fermă şi convingătoare, aşa că încearcă să îţi stăpâneşti emoţiile şi nu uita ca o astfel de situaţie te ajută să capeţi mai multă experienţă, chiar dacă nu eşti convinsă că vei obţine postul respectiv.

Pregăteşte o strategie pentru orice situaţie

În viaţă, sunt momente în care unele persoane te pot întreba despre planurile tale de viitor sau despre deciziile pe care vrei să le iei atunci când vine vorba de viaţă personală. Indiferent ce întrebări îţi sunt adresate, este important să ai o strategie pentru orice situaţie. De exemplu, dacă o persoană te întreabă ce ai de gând să faci în următorii cinci ani, dacă te gândeşti să îţi întemeiezi o familie sau dacă îţi doreşti să avansezi în carieră, poţi să întorci situaţia în favoarea ta şi să vorbeşti despre ceea ce crezi că te-ar ajuta să evoluezi. Povesteşte despre ceea ce vrei să înveţi sau despre ceea ce ai vrea să faci, însă încearcă să fii vagă în exprimare, fără să dai prea multe detalii care să te pună în încurcătură.

Tonul dictează răspunsul

Tonul şi modul în care vorbeşti se află pe lista cu trucuri care te ajută să răspunzi inteligent la întrebările dificile. Uneori, răspunsul potrivit se află doar la câteva secunde distanţă, aşa că este important să ai un ton adecvat în orice conversaţie şi să nu eziţi să faci mici pauze atunci când simţi că este cazul. Dacă o persoană îţi pune o întrebare dificilă, nu te grăbi să-i oferi un răspuns. Ia o mică pauză şi reflectează asupra gândurilor tale. Vei lăsa impresia că eşti o persoană încrezătoare şi deţii controlul asupra situaţiei.

Răspunde printr-o altă întrebare

Nu este politicos să apelezi la acest truc, dar te va ajuta să găseşti răspunsul potrivit. Astfel vei avea şanse mai mari să obţii informaţiile care îţi sunt necesare. Deşi nu pare deloc uşor, este o tactică care te poate ajuta să câştigi timp atunci când te confrunţi cu situaţii dificile. De exemplu, dacă ai probleme în viaţa de cuplu şi apare în discuţie despărţirea, poţi să faci în aşa fel încât partenerul de cuplu să acţioneze cum vrei tu fără să îşi dea seama că a fost manipulat.

@shutterstock