Cele mai haioase superstiţii din lume

1 65187 original jpg jpeg

Faci trei paşi înapoi când vezi pisica neagră sau eviţi să răstorni solniţa... astea sunt superstiţii clasice. Dar ce zici de obiceiul comercianţilor chinezi de a ţine în magazin o pisică bătrână şi urâtă, pentru noroc în afaceri? Lumea e plină de credinţe care de care mai ciudate.

Prin „superstitio“,romanii înţelegeau un obicei religios depăşit,inutil. Cu toate astea,oamenii continuă să se ferească de cifra 13 sau de prevestirile care ar putea aduce ghinion. Superstiţiile izvorăsc din credinţa că viitorul e influenţat de un anumit comportament. Reprezintă acea parte iraţională din noi înşine – cea care se teme de întuneric şi de haos,şi care speră că anumite gesturi cu rol magic pot readuce armonia şi bunăstarea.

Există superstiţii comune mai multor popoare,din spaţii geografice sau culturale apropiate. În schimb,fiecare grup etnic împărtăşeşte credinţe specifice,adesea bizare – dacă nu de-a dreptul amuzante.

Pisica albă,pisica neagră

Pisica ocupă,fără doar şi poate,un loc fruntaş în topul superstiţiilor. La nivel mondial! Dacă pentru unii drăguţa felină poartă ghinion,pentru alţii e semn „de bine“.  Unii se tem de cele negre,alţii sunt convinşi că albele sunt magice,fiind întruparea reginelor care au pierit prin vrajă. Locuitorii Bretaniei franceze credeau că trei picături de sânge extrase din urechea unei astfel de pisici vindeca pneumonia. Francezii evită să întâlnească o pisică în prima zi a anului – căci înseamnă 365 de zile de ghinion. Tot ei se tem de pisicile necunoscute care vin din senin să fie mângâiate:semn de trădare!

Templul pisicii norocoase

Poate ai văzut prin buticurile cu obiecte asiatice pisica simpatică,ce salută cu lăbuţa ridicată. Este „maneki-neko“ sau Pisica Norocoasă-un talisman foarte răspândit în ţările asiatice. Aduce fericirea şi armonia,inclusiv bunăstarea materială. Japonezii i-au dedicat templul Gotokuji – acolo vin fanii pisicilor din întreaga lume!

Verde e culoarea vrăjitoarelor

În Europa de Vest,se crede că verdele poartă ghinion – fiind culoarea vrăjitoarelor şi a nebunilor. Prin urmare,sunt oameni care evită,cu străşnicie,să se îmbrace în verde când se duc la un interviu de angajare... Şi nu te duce îmbrăcată în verde la o nuntă englezească – rişti să fii tăiată de pe lista invitaţilor. În schimb,e o culoare benefică în China şi în ţările Islamului.

Bebeluşii fără nume

Dacă la noi,mulţi viitori părinţi se tem să cumpere lucruşoare copilului,de teama ghinionului,finlandezii merg şi mai departe:numele bebeluşului nu este dezvăluit nici în ruptul capului înainte de botez! Totuşi,prietenii şi cunoscuţii se pot juca de-a „cine ghiceşte primul“-şi,dacă cineva reuşeşte rosteşte numele ales de părinţi,aceştia sunt nevoiţi să îl recunoască public.

Canalul cu patru găuri

Chiar şi noi,românii,avem credinţele noastre originale. Superstiţiile urbane,care ne-au marcat copilăria,ar părea extrem de ciudate unui vizitator din afara ţării:

-        Dacă vezi un canal cu patru găuri,nu călca pe el,căci vei avea ghinion! În schimb,poţi călca pe unul cu şase – norocul e asigurat.

-        Dacă te uiţi la ceas când afişează ora exactă,te iubeşte cineva.

-        Dacă vezi un popă,ai ghinion – care se anulează însă dacă zăreşti rapid un militar sau dacă scuipi în sân de trei ori.

-        Când te mănâncă nasul,îi ceri unei pesoane să-ţi dea trei palme peste mână.

Ştiai că...

... în Franţa,ca şi în China,păianjenul e aducător de noroc? Sunt chiar persoane care lasă insecta să li se suie pe haine,ca să se îmbogăţească.

... englezii cred că cine scrâşneşte din dinţi pe timpul nopţii e protejat de fantome?

... ruşii evită să-şi aranjeze părul în ajunul unui examen,de teamă că au să uite ce-au învăţat?



Recente

festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg