Cel mai probabil le ştii sau le foloseşti, fără să şti pentru cine au fost create, de fapt. Mulţi creatori au pus la bătaie esenţe care mai de care mai aromate pentru ele şi succesul parfumurilor dăinuie şi azi!

Femei celebre şi parfumurile lor

1. Marilyn Monroe: Floris, Rose Geranium

Monroe a fost un fan Chanel no. 5. În 2002 a ieşit la iveală că a iubit şi Rose Geranium de la Floris. Parfumul are note pregnante de trandafir, muşcată, citronella şi lemn de santal. Apa englezească de toaletă se mai găseşte azi decât ca esenţă de baie.

2. Jackie Kennedy: Joy by Jean Patou

Jackie Kennedy a iubit mai multe parfumuri. Unul dintre ele este şi Patchouli 55 de la Krigler – un amestec picant, lemnos de paciuli, bergamotă şi piele. Preferatul ei a fost Joy by Jean Patou, care a fost cel mai scump din lume. O uncie de parfum e facută din 10.000 de flori de iasomie şi 28 de duzini de trandafiri – o decizie de afaceri riscantă, dacă ţinem cont că parfumul a fost creat în 1929, la începutul Marii Crize. Efortul a meritat: Joy a fost cel mai bun parfum al tuturor timpurilor.

3. Grace Kelly: Creed, Fleurissimo

În 1956, actriţa Grace Kelly devenea Alteţa Sa Prinţesa Grace de Monaco. La ceremonie a purtat Fleurissimo, o comandă specială făcută de prinţul Rainer casei Creed (veche din 1760). Parfumul avea note de bergamotă, tuberoză, iris florentin şi trandafir bulgăresc.

4. Elizabeth Taylor: Jean Desprez, Bal à Versailles

Elizabeth Taylor a fost prima care şi-a lansat câteva parfumuri, în vremea ei de glorie. White Diamonds, Forever şi Passion sunt printre cele mai bune ale ei. White Diamonds a rămas până astăzi cel mai bine vândut parfum de celebritate din toate timpurile. Înainte de propria colectie, Liz a purtat Bal à la Versailles, creat în 1962 de Jean Desprez. Un parfum oriental cu note de rozmarin, floare de portocal, lemn de santal şi vanilie.

5. Natalie Wood: Jungle Gardenia

Actriţa a fost o admiratoare a florilor de gardenie (există una chiar pe piatra ei funerară). Natalie Wood a purtat Jungle Gardenia, primit în timpul filmărilor la The Bride Wore Boot de la actriţa hollywoodiană Barbara Stanwyck. A fost “cel mai exotic parfum din lume” şi conţinea note de portocală amară, tuberoză şi heliotrop.

6. Prinţesa Diana: Quelques Fleurs, Houbigant

Prinţesa Diana a mers la altar “scăldată” la propriu în Quelques Fleurs. Aceasta ar fi vărsat din greşeală flaconul pe rochie chiar înainte de a coborî din trăsură. Este un parfum floral cu note de tuberoză, trandafir şi iasomie. Printesa Diana s-a îndrăgostit şi de 24 Faubourg Hermès, creat de în 1995 de către parfumierul Maurice Roucel. Este un parfum solar, ce conţine note de floare de portocal, piersic, gardenie şi ambră.

7. Dorothy Dandridge: Tabu by Dana

Prima femeie de culoare nominalizată la Oscar pentru cea mai buna actriţă, Dorothy Dandridge a purtat Tabu. Sexy, un amestec de bergamota, trifoi, trandafir oriental, ambră, muşchi, mosc, patchouli, lemn de santal şi vetiver. Ar fi fost creat special de Jean Carles pentru a scandaliza şi intriga – parfumul pe care l-ar purta o prostituată. A fost promovat drept parfumul interzis.

8. Ava Gardner: Fleurs de The Rose Bulgare, Creed

Ava Gardner a fost pasionată de Fleurs de The Rose Bulgare, un parfum de trandafiri cu note de bergamotă şi ceai verde. Mai adora şi Mitsouko de la Guerlain şi Fracas by Robert Piguet. În timp ce era căsătorită cu Frank Sinatra, o legendă urbană spune că Ava a pus capăt uneia dintre certurilor lor destul de dese, pulverizând parfum de-a lungul scării, ca o invitaţie la împăcare.

9. Audrey Hepburn: L’Interdit, Givenchy

Creat special pentru Audrey Hepburn de Hubert de Givenchy, L’Interdit (interzis, în franceză) a apărut în 1957. Audrey nu voia ca acest parfum să fie comercializat. Acest lucru s-a întâmplat în anii ’60. Parfumul include note florale – bergamotă, trandafir, iasomie, iris, violete, narcise şi lemn de santal.

10. Katherine Hepburn: Vol de Nuit, Guerlain

Kate Hepburn a fost o admiratoare a parfumului realizat de Jacques Guerlain în 1933 „Vol de Nuit”. Un parfum lemnos şi floral picant, ale cărui note includ bergamotă, iasomie, vanilie.

11. Rita Hayworth: Shalimar, Guerlain

Rita Hayworth adora parfumul oriental creat în 1925 de casa Guerlain, Shalimar. Acest parfum a apărut dintr-un experiment, când Jacques Guerlain a turnat vanilină şi Lanvin Arpège într-o sticlă de parfum Jicky.

12. Josephine Baker: Sous Le Vent, Guerlain

O americancă la Paris, cunoscută prin faptul că nu purta haine şi pentru şocanta fustă din banane. Josephine Baker adora parfumul Le Sous Vent, creat special pentru ea în 1934 de Jacques Guerlain. Parfumul avea note de chiparos, lichen, frunze de tutun uscate, busuioc, tarhon şi răşină de ferulă.

13. Lauren Bacall: L’Ombre Dans L’Eau, Diptyque

Lauren Bacall prefera L’Ombre Dans L’Eau, o combinaţie de trandafiri bulgăreşti, coacăz negru, chiparos, şofran, chimen, piele şi fum.

14. Vivien Leigh: Joy by Jean Patou

Ca multe vedete ale epocii – Olivia de Haviland, Mary Pickford şi Gloria Swanson – , actriţa britanică a fost pasionată de Joy by Jean Patou.

Sursa: catchy.ro