Deţinătoare a unui premiu Oscar la categoria juvenilă, primit la doar 16 ani, a unui Glob de Aur şi a unui premiu Grammy, ce recompensează talentele muzicale, cu o carieră de aproape 45 de ani, talentul lui Judy a fost egalat doar de tumultuoasa ei viaţă personală. Una care a dărâmat tot ceea ce a construit, pe scenă, această incredibilă actriţă. Şi care, între noi fiind vorba, ne-a dat-o pe la fel de talentata Liza Minnelli, unul dintre copiii lui Judy. Garland, star al numeroaselor filme clasice, a venit pe lume pe 10 iunie 1922, în localitatea Grand Rapids, Minnesota, pe numele ei adevărat Frances Ethel Gumm.

Pe scenă, la nici trei ani

Fiică a unor actori de vodevil, gen de comedie, Judy a fost expusă acestei lumi încă de mică, motiv pentru care şi-a început cariera din pruncie. La doar doi ani şi jumătate, apărea pentru prima dată pe scenă, apoi, împreună cu surorile sale, a început să cânte şi să danseze în ceea ce ele au numit trupa surorilor Gumm. La recomandarea unui comediant cu experienţă la Hollywood, cele trei fete şi-au schimbat numele din ciudatul Gumm în mai plăcut urechii Garland, iar Frances a devenit Judy, din aceleaşi motive, de mai bună rezonanţă scenică. Şi bine a făcut, căci doar mezina trioului a atras atenţia mai marilor de la casa de producţie Metro-Goldwyn-Mayer, care au fost atât de încântaţi de Judy, încât au semnat un contract cu aceasta pe când fata avea doar 13 ani.

A fost colegă cu Liz Taylor

De-aici a început să se construiască succesul actriţei care captiva audienţa în roluri de copii, dar care nu era îndeajuns de atrăgătoare pentru viitoarele roluri de femei fatale. Judy ştia cel mai bine asta, atunci când a mers la lecţii de actorie, unde le avea colege pe Ava Gardner, Lana Turner şi Elizabeth Taylor, adevăratele frumuseţi de la Hollywood. Pe lângă ele, fetişcana de doar 1,51 m se simţea ca o răţuşcă urâtă.

Oscar pentru drăgălaşa Dorothy

Garland era drăguţă, nu şi superbă, iar nesiguranţa ei fizică a urmărit-o toată viaţa. Chiar şi-aşa, în 1939, steaua ei lua avânt, odată cu iconicul rol al lui Dorothy din „Vrăjitorul din Oz“, pentru care a primit acel prestigios trofeu Oscar. Imediat după acest moment, Judy era distribuită în musicaluri de renume, precum „Strike Up the Band“ (1940), „Babes of Broadway“ (1942), cu Mickey Rooney, şi „For Me and My Gal“ (1943), cu Gene Kelly.

S-a căsătorit de cinci ori

Copilul feroce al scenei avea să se transforme, peste ani, într-o adevărată devoratoare de bărbaţi, Judy fiind căsătorită de nu mai puţin de cinci ori. Prima dată, a făcut pasul către altar la doar 19 ani, alături de compozitorul David Rose, însă mariajul a durat doar trei ani. La doar un an după divorţ, actriţa îi spunea Da! regizorului Vincent Minnelli, cel căruia Judy îi dăruia şi primul copil, pe celebra Liza Minnelli. Patru ani mai târziu, lua sfârşit şi această călătorie personală a lui Judy, divorţul oficial stabilindu-se în 1951. Era perioada în care Garland a avut prima ei cădere psihică, epuizată de munca în continuu şi de medicamentele pe care le lua pentru a se menţine pe linia de plutire. Reputaţia de a fi devenit instabilă emoţional i-a determinat pe cei de la MGM s-o concedieze pe când aceasta avea doar 28 de ani. Al treilea ei soţ, producătorul Sid Luft, avea să fie cel care o culegea de jos şi-o ridica acolo unde-i era locul, sub lumina reflectoarelor. De data aceasta, cele de pe Broadway. Cei doi s-au căsătorit în anul 1952 şi-au devenit părinţii unei fete, Lorna, şi ai unui băiat, Joey. Au urmat două noi nominalizări la Oscar pentru Judy, una pentru extraordinara performanţă din filmul „A Star is Born“, dar şi-un nou divorţ, în 1965. Imediat după acesta, Judy se recăsătorea cu actorul Mark Herron, mariaj care avea să se sfârşească după doar câteva luni.

S-a stins la câteva luni după nuntă

În 1969, la 47 de ani, Garland tot nu ceda şi făcea o ultimă încercare de a fi fericită personal, alături de cântăreţul şi managerul de club Mickey Deans. N-o să ştim niciodată dacă această căsnicie putea fi cea cu şanse de izbândă, deoarece Judy nu ne-a dat această ocazie. La câteva luni după nuntă, pe 22 iunie 1969, vedeta se stingea în Londra din cauza unei supradoze de droguri. Un viciu care a urmărit-o toată viaţă, cu iluzia că o poate ajuta să se menţină acolo sus, unde a aşezat-o, la o vârstă prea crudă, adoraţia publicului.

FOTO Getty Images