Valentina Sampaio a devenit astfel primul model transsexual care a pozat pentru revista „Sports Illustrated - Swimsuit issue“.

Modelul în vârstă de 23 de ani a declarat că este „entuziasmată şi onorată“. De altfel, ea are o poveste de viaţă fabuloasă. S-a născut în Brazilia, într-o sărăcie lucie, într-o ţară unde persoanele transsexuale sunt adeseori supuse agresiunilor sau chiar ucise, după cum ea însăşi a mărturisit.

„M-am născut transsexual, într-un sătuc pescăresc îndepărtat, uitat de lume, în Nordul Braziliei. Brazilia e o ţară superbă, dar, totodată, este ţara în care au loc cele mai multe agresiuni şi crime în rândul comunităţii de persoane transgender. De trei ori mai multe ca în Statele Unite ale Americii. Să fii transsexual aici înseamnă să baţi mereu la uşi închise, căci asta fac oamenii în faţa noastra: îşi închid şi mintea, şi inima. Suntem priviţi cu teamă, suspiciune, avem parte de insulte şi agresivitate doar pentru că existăm. E o provocare imensă ca familia să ne iubească şi să ne accepte, să putem merge la şcoală, să găsim un loc de muncă“, spune Valentina.

Ea a mărturisit, totuşi, că este una dintre puţinele persoane transgender norocoase. Iar asta pentru că, deşi comunitatea transsexualilor din Brazilia are parte de un tratament dur, familia sa a susţinut-o mereu.

Valentina Sampaio s-a născut în Aquiraz, mama ei este învăţătoare şi tatăl ei este pescar. La vârsta de 8 ani, psihologul ei a identificat-o drept persoană transgender, dar adolescenta a început să-şi spună Valentina abia la 12 ani. În mai multe rânduri a menţionat că părinţii ei „au susţinut-o întotdeauna“, iar colegii de şcoală au acceptat-o şi ei, căci  „o vedeau deja ca pe o fetiţă“.

A fost descoperită de un make-up artist la vârsta de 16 ani, iar acesta a ajutat-o să ajungă la o agenţie de modeling din São Paulo. În 2014, însă, o companie de îmbrăcăminte a concediat-o pe Sampaio de la primul său job după ce a aflat că modelul e transsexual. Eşecul de la începutul carierei un a descurajat-o, astfel că doi ani mai târziu defila la Săptămâna modei din Sao Paulo, iar în scurt timp un brand de cosmetice a desemnat-o ambasadorul său.

În 2017, Sampaio a a devenit primul model transgender care a apărut pe coperta revistei „Vogue Paris“, apoi în „Vogue Brazilia“ şi „Vogue Germania“ şi a lucrat pentru case celebre de modă: Dior, Moschino, Marc Jacobs. Îîn august 2019 a scirs istorie atunci când a devenit primul model transsexual care a pozat pentru Victoria’s Secret.

„Înainte de a fi femeie sau bărbat, sunt o fiinţă umană. Vă mulţumesc că mă ajutaţi să răspândesc un mesaj de dragoste şi compasiune pentru toţi oamenii“, a mai declarat modelul.

FOTO Profimedia/Arhivă personală