Cel mai bun mod de a reduce germenii şi bacteriile de pe mâini este folosirea apei cu săpun, spune Dr. Rachel Orscheln, medic pediatru, specializat în boli infecţioase, la Şcoala de Medicină a Universităţii din St. Louis, SUA. Atunci când nu le avem la îndemână, obişnuim să le înlocuim cu geluri antibacteriene.

Pentru a fi eficiente în curăţarea mâinilor, ele trebuie să conţină între 60 şi 80 la sută alcool, spun reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acestea conţin conţin alcool parfum, apă şi o substanţă emolientă.

Când aplici produsul, trebuie să freci mâinile până când acesta se evaporă. În mod normal, este nevoie de aproximativ 20-25 de secunde. Ai grijă să cureţi şi zona dintre degete. Folosirea acestor produse reduce gradul de răspândire a infecţiilor respiratorii, cât şi a celor digestive, care se manifestă prin greaţă, dureri abdominale, diaree, vărsături şi febră. De asemenea, sunt eficiente contra bacteriei E.coli.

Gelurile de curăţare nu sunt eficiente dacă ai mânile unsuroase sau foarte murdare, pentru că acestea înlătură superficial murdăria şi germenii.

Când pot afecta sănătatea

Unele geluri antibacteriene conţin triclosan, un agent antibacterian şi antifungic, care însă poate să distrugă nu numai bacteriile periculoase de la nivelul pielii, ci şi pe cele benefice. Unele studii au arătat că expunerea prelungită la triclosan creşte riscul apariţiei alergiilor la copii.

Un alt efect al folosirii gelurilor antibacteriene este scăderea rezistenţei la bacterii, ceea ce duce şi la scăderea sistemului imunitar, fiind eafectată şi capacitatea de apărare a corpului faţă de infecţii.

Un alt studiu, realizat de cercetători de la Universitatea Missouri (Statele Unite ale Americii) arată că gelurile dezinfectante folosite pe termen lung ar favoriza absorbţia în piele a bisfenolului A, ducând la perturbarea sistemului endocrin.